Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Birlikte-uyarlanım tam olarak nedir?

Örnek vererek açıklarsanız çok sevinirim.
817 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tolga Tabanlı
Biyoloji öğrencisi

Birlikte uyarlanım (ing. coevolution) iki veya daha fazla türün birbirinin evrimsel yolunu etkilemesidir.

Buna çok ilginç bir örnek incir ve incir eşek arısının birlikte evrimidir. Yediğimiz incir meyvesi aslında olgunlaşmadan önce birçok küçük çiçeğe ev sahipliği yapan kapalı bir yapı gibidir. Yalnızca küçük bir açıklığa sahiptir ve bu açıklık da kendi türüne has eşek arısının hem yumurtalarını hem de taşıdığı polenleri bırakması içindir. Bıraktıktan sonra da ölür. Böylece incir, eşek arısı yardımıyla tozlaşmış olacaktır ki onun için tek yol da budur; ve eşek arısı da yumurtlamış olacaktır ki onun için de tek yol budur. İşte doğal seçilim bu iki türü artık birbirine böyle sıkıca kenetlemiştir (simbiyotik ve mutualistik bir ilişki içindedirler) ve bu türler de uzunca bir süredir birbirlerini etkileyerek birlikte evrilmiş bir ikili haline gelmiştir. Başka bir seçilim baskısı veya tesadüfi olaylar serisi olmadıkça da evrimsel yollarına devam edeceklermiş gibi gözüküyor.

Buna benzer örnekler çiçek ve böcekler veya meyve ve diğer hayvanlar arasında tipik olarak çok bulunur. Zira çiçek, böceği çekmek ve sonucunda tozlaşabilmek için renklenir ve böcek de nektar (gıda) için çiçek çiçek gezinir ve polen taşır. Benzer şekilde tohumu barındıran meyve, hayvanları çekmek için tatlanır ve hayvanlar da gıda için meyveyi yedikten sonra tohumu gittikleri yerlere yayarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Elbette bunların hepsinin bir amaç uğruna değil yalnızca işlerin böyle yürümesine yol açan seçilim sonucuyla meydana geldiği unutulmamalıdır. Birlikte evrim de nihayetinde bir evrimdir ve tek farkı iki (ya da daha fazla) türün (hatta bazen bireyler arası) birbirini etkilemesiyle oluşmasıdır.

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Coevolution - Wikipedia. (22 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 22 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. İncirlerin Içinde Ölü Eşek Arıları Mı Vardır?. (22 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 22 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close