Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berkay Arın
Berkay Arın
2,250 UP
Üye
0

Evren ve Dünya'nın Kütlesi Artar veya Azalır mı?

Dünya'mıza düşen gök taşları, Dünya'mızda meydana gelen doğumlar ve ölümler, Dünya'nın dışarıya yolladığı roketler ve bunun gibi şeyler Dünya'nın kütlesini değiştirir mi? Evren genişledikçe kütlede bir değişim olur mu? Enerji Korunum Yasası burada devreye mi girer?
1,171 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kerem Ispir
Sıradan biri

İyi günler,

Dünyanın kütlesinden başlayalım. Verdiğiniz göktaşı örneği güzel bir başlangıç olur. Bildiğimiz üzre tüm maddeler kütleye sahiptir. Tabiki buna gök taşları da dahil. Dünyaya bir gök taşı düştüğünde kendi kütlesi elbette dünyaya eklenecek ve kütleyi arttıracaktır. Doğum ölüm gibi konulara gelelim. Bunu örneklendirmek için size bina örneği vereceğim. Dünyanın kütlesi 'M' olsun ve bu dünyaya bir apartman yapalım bunun kütlesi ise 'm' olsun. Dünyanın yeni kütlesi 'M+m' değil yine 'M' olacaktır çünkü bina için gerekli tüm malzemeler yine dünyadan kullanıldı. Doğumlar ve ölümler de böyledir. Bir bebek ilk başta yumurtanın sperm ile döllenmesiyle oluşan bir zigottur. Bundan sonraki süreçte hücre mitoz ile çoğalacak bir bedene dönüşecek sonra bu beden doğacak ve büyüyecektir. Bu bizde kütlenin artmış olabileceği algısını oluşturabilir. Ancak tüm bu bölünmeler büyüme ve oluşumlar yine dünyadaki var olan kütleden elde edildiği için dünya kütlesi yine sabittir. Kişi öldüğünde saprofitler bu bedenleri ayrıştırarak dünya kütlesini tekrar dünyaya aktarır. Kütlesel olarak bir dengedir bu. Uzaya gönderdiğimiz araçlara gelince. Biz bu araçları sonuç olarak dünyadaki elementlerden ürettiğimiz için dünya dışına gönderdiğimiz bir araç dünyaya tekrar dönmezse eğer 'Dünya kütlesi azalmıştır' deriz. Şimdi olaya farklı bir açıdan bakalım. Bakacağımız bu açı sayesinde evrenin kütlesi hakkında yorum yapabileceğiz. Atomların yaptığı ışımalardan bahsedeceğiz bu sefer. Bilindiği üzere ısı 3 ayrı yolla transfer edilir. Bunlar: İletim, konveksiyon ve ışımadır. Işımaya odaklanacağımız için bir örnek verelim: Elektrikli ısıtıcılar verilen elektriği yüksek dirençli teller vasıtasıyla ışığa dönüştürür. Atomlar kendilerine gelen bu yüksek enerjiyi ışıma yaparak üzerlerinden atarlar ve o çok bildiğimiz turuncu sıcak görüntü oluşur. Ancak atomların ışıma yapması için onlara dışardan enerji vermeniz şart değildir. Atomlar dış etkiye maruz değilken bile ışık saçarlar. En bilindik sekilde bu saçılanların birisi kızılötesi dir. Tüm atomlar enerjiye sahiptir ki direkt enerjiden oluşurlar. Bu enerji sürekli olarak atılır. İşte bundan sonra işler enteresanlaşır. Atomlar ışık saçtıkça kütlelerinde kayıplar yaşanır. Bu farklı dalga boyları için farklı kütle kaybıdır. Mesela radyoaktif olarak bildiklerimiz kararsız yapıları sebebiyle kütleyi en 'hızlı' kaybedenlerdir. Kütle kayıplarını yarılama ömürlerine göre ölçeriz ve bu olay binlerce yıldan başlayıp milyonları bulabilir. Yani hızlı dediğimiz olay bile bizim için epey yavaştır. Şimdi tüm atomların ışıma yaparak kütlelerini kaybettiklerini biliyoruz ve evrende tüm atomlardan sayamayacağımız kadar çok barındırdığına göre evrenin sürekli olarak kütle kaybettiğini söylebiliriz. Tabiki dünya ve tüm gezegenler ve yıldızlarda bu küçük kütle kaybına dahiller. Özetle kütlelerin sürekli olarak oluştuğunu ve sürekli olarakta kaybolduğunu söyleriz. Enerji ise hiçbir zaman değişmez ve görüldüğü üzere şekil değiştirmekle yetinir.

Tüm Reklamları Kapat

(Sicim teorisine göre madde sicim denen enerji paketlerinden oluşmuştur)

233 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close