Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Alphonse Ed
Alphonse Ed
2,530 UP
Üye
2

Kanser hücreleri ölümsüz müdür?

Kansere yakalanıp ölen birinin vücudundaki kanser hücreleri yaşamaya devsm eder mi veya bu hücreler ölümsüz olsa bile ölmelerinin bir yolu var mı?
988 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Kanser hücrelerinin normal hücrelerden en önemli farklarından biri de sınırsız çoğalma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu durumu telomeraz adı verilen enzimler sayesinde telomerlerini uzatarak gerçekleştirirler. Peki telomeraz enzimi kanser hücresi için neden bu kadar önemli?

Vücudumuzdaki çoğu hücrenin (kök hücreler dışında) belirli bir çoğalma kapasitesi vardır. Hücre çoğalırken yavru döllere genetik bilgisini eşit biçimde aktarır. Bunu yaparken genlerini iki katına çıkarmak zorundadır. Bunu gerçekleştirirken her bölünme esnasında kromozomların uç kısmında kayıplar meydana gelir. Gen kaybını önlemek için hücreler kromozomlarının uç kısımlarına telomer adı verilen koruyucu diziler yerleştirirler. Böylece gen kaybı bir süreliğine de olsa önlenmiş olur. (Kaynak 1)

Günümüzde araştırma laboratuvarlarında halen kullanılmakta olan HeLa hücreleri, 1951 yılında rahim ağzı kanserine yakalanmış olan Henrietta Lacks isimli hastadan habersiz olarak alınmıştır. HeLa hücrelerinin “ölümsüz” olma özelliği sayesinde hücreler, nesiller boyunca hayatta tutulabilirler. Bu da eskiden sadece birkaç gün dayanabilen hücre kültürlerinin çok daha uzun süreler devam ettirilebilmelerini sağlamıştır. HeLa hücrelerini baz alan araştırmalar aşı üretimi, AIDS ve kansere karşı savaş gibi sayısız birçok alanı kapsamaktadır. Şu ana kadar bu hücreler ile ilgili neredeyse 11.000 patent alınmıştır. (Kaynak 2)

Tüm Reklamları Kapat

Telomeraz enzimi kanser hücrelerinin ölümsüzlüğünün temel anahtarıdır. Telomerazı hedef alan ilaçlar bu sebeple umut vaat etmektedir. (Kaynak 1)

Ama şöyle bir haber de buldum. (Kaynak 3)

301 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak 2. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kaynak 3. (17 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serkan Sezer
Serkan Sezer
2,650 UP
Doktor

Yetişkin insan hücreleri, öncelikle hasarlı veya ölü hücreleri yenileyip hasar görmüş dokuları tamir etmek amacıyla mitotik bölünmeler gerçekleştirirler. Ancak, bu rejeneratif kapasite sınırlıdır; hücrelerin sınırsız bir bölünme yeteneği yoktur. Her hücrenin yaşam süresi boyunca gerçekleştirebileceği maksimum mitoz sayısı belirlidir. [1]

Neoplazm, anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi sonucu oluşan yeni bir doku kütlesidir. Kanser hücreleri, neoplazmlar içinde yer alan ve normal hücrelere kıyasla daha hızlı çoğalan, işlevlerini yitiren ve vücutta zarar veren hücrelerdir. [2]

Rahim ağzı kanseri hastalığından müzdarip ve asıl adı Loretta Pleasant olan Henrietta Lacks isimli kadından alınan kanser hücreleri laboratuar ortamında üretilmiş, covid 19, polio gibi hastalıkların araştırılmasında kullanılmıştır. Hastayı tedavi eden Dr. Gey ve Mary, Henrietta’nın hücrelerinin sürekli olarak kendi kendilerine çoğalabilen, insan vücudu dışında ölmeden laboratuvar ortamında üreyebilen hücreler olduğunu farketmiştir. Henrietta’nın hücrelerini özel kılan şey de, bilim insanlarının bir insan üzerinde yapılması imkansız olan deneyleri yapma imkanı sunmasıdır. Bununla birlikte, bilim insanları süreç içerisinde hücreler ölse bile, sonsuz büyüyen HeLa stoğuna geri dönüp çalışmaya yeniden başlayabilmektedirler. [3]

Tüm Reklamları Kapat

HeLa hücrelerinin varlığı günümüzde kanser hücrelerinin ölümsüz olduğunun kanıtı olarak sunulmaktadır.

Kaynaklar

  1. D. D. O. ÇELEN. Kanser Nedir ?. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: Orhan Çelen | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Serkan. Neoplazma Rastlanmamıştır Ne Demek?. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: Hasta Evi | Arşiv Bağlantısı
  3. C. ZEYBEK ÜNSAL, et al. Henrietta Lacks’in Ölümsüzlüğü: Tıp Tarihinin Gılgamış Destanı. Alındığı Tarih: 31 Ocak 2024. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close