Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tamer Er
Tamer Er
24K UP
Üye
6

Diyanete Neden Bütçe Ayrılıyor?

10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır.” hükmü çıkarılmıştır. Peki o zaman neden diyanete milyarlık bütçe ayrılıyor? Neden imamların maaşlarını ben veriyorum? Papazların maaşını kim veriyor?
8,153 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Turkiye Uzay
Turkiye Uzay
10K UP
Turkiye Uzay

140.000 diyanet personeli aylık maaş ortalama 5.000 TL = 700.000.000 TL aylık * 12 ay = 8.400.000.000 TL senelik maaş. Birde sigortası var. 2020 yılı itibari ile 11 milyar tl diyanete bütçe ayrılıyor.

Peki ne için bizlere hikayeler, masallar anlatmak için. Adem ile havvadan olduk demek için. Peki biz bunların gerçek olmadığını biliyoruz. Niye boş yere bize asılsız hikayeler anlatan bir kuruma para ödeyelim ki. Bu paralar senin, benim, onun vergileri ile ödeniyor. Hepiniz elektrik, su, telefon ödüyorsunuz içinden kdv ödüyorsunuz. Hepiniz alışverişlerde kdv ödüyorsunuz. Kiminiz işyeri sahibi ve gelir vergisi ödüyorsunuz. Kiminiz şirket ortağı kurumlar vergisi ödüyorsunuz vb.

Yani bize asılsız hikayeler anlatan bir kuruma boş yere para ödüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Birde aylık 5.000 tl maaş alan imamlar, utanmadan aylık 2.300 tl alan asgari ücretliye haline şükret diyor.

Diyanetin 140.000 personelinin maaşını camilere gidenler ödemeli. Yeni bir kanun çıkmalı ve camilere gidenler 140.000 diyanet personelinin maaşlarını onlar ödemeli. Devlet dini kurumlara bütçeden ödenek ayırmamalı. Böyle bir şey yapılsa zaten ortada ne imam kalır ne namaz kalır. Diyanet ödemeleri genel bütçeden karşılandığı için cebinden para çıkmıyor sanıyor bir çok kişi.

Sizlerde evrimi elinizden geldiğince twitter, facebook, instagramda anlatırsanız diyanete destek veren kişi sayısı git gide azalır.

Diyanete bütçe kesinlikle ayrılmamalı. Diyanetin bütçesini camilere gidenler karşılamalı.

Bana kalsa 85.000 camiyi kütüphane yaparım. İmamlarıda kütüphane sorumlusu yaparım. Kütüphaneyede bol bol biyoloji, fizik, kimya, matematik, astronomi vb kitapları koyarım.

1,249 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Ozan
Mustafa Ozan
61K UP
Lise Öğrencisi

Türkiye Cumhuriyeti diğer birçok devlet gibi Laik bir devlettir. Laiklik aslında tüm dünyada etkisini sürdüren bir düşüncedir. Ancak laikliğin var olduğu devletlerde bile Devlete bağlı bir dini kurum vardır. Bu dini kurumların bütçesini de devlet karşılar. Bu her ne kadar Laik düşünceye aykırı olsa da günümüzdeki laik devletler de bunu yapar. Çünkü bir ülkede laikliğin Anayasada var olması laikliğin tam anlamıyla uygulandığına işaret değildir.

Dünyada lâiklik   (Mavi: Laik devletler, Kırmızı: Resmî dini olan devletler, Gri:  Belirsiz veya veri yok)
Dünyada lâiklik (Mavi: Laik devletler, Kırmızı: Resmî dini olan devletler, Gri: Belirsiz veya veri yok)
Wikipedia

Diyanet için ise şunu diyebiliriz. Diyanet ilk kurulduğunda bir devlet kurumu olarak kuruldu. O zamandan bu zamana kadar da devlet bu kuruma bütçe ayırmaktadır. Bu bütçeler siyasi iktidarlar döneminde değişkenlik gösterir elbette. Ancak Diyanet ilk kurulduğunda devlet kurumu olarak kurulduğu için ona hala bütçe ayrılıyor. Tabi şuanda isterlerse Devletin bünyesinden çıkarıp ayrı bir özerk bütçe oluşturulabilir. Ancak bunu yöneticiler uygulamıyor.

Tüm Reklamları Kapat

809 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close