Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanın kendini gerçekleştirmesi mümkün mü?

Toplumsal değer ve yargılardan, toplumun belirlediği iyi/kötü, doğru/yanlış durumlarından, mevcut dünya düzeninden (hiyerarşi, statü... ) bağımsız var olabilmek, kendimizi gerçekleştirmek mümkün mü?
328 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Dünya üzerinde çok yeni bir tür olduğumuz için, kültürel evrimin başındayız. Bu yüzden bu soruyu soruyoruz hepimiz. Henüz teorik olarak gereklilikleri öğrenebilecek seviyedeyiz neredeyse, ancak onları uygulayacak bilinç seviyesinde değiliz.

Bilimsel olarak biyolojik fabrika ayarlarımızın çoğunu anlamış olmamıza rağmen, hala bu ayarlara zıt bir yaşam biçimi içindeyiz. Yanlış oluduğunu söyleyip hiçbir şey yapmıyoruz. Köklü değişimleri kabul etmek, ve onları uygulamak için fazla tembel ve anlayışsız sorumsusuz.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de sadece kendimizi gerçekleştirmek için varız. Ancak bu söyledik diye hemen olacak bir şey değil. Öncelikle nedensel arka planı doldurmamız gerekiyor. İyi de karnım doyuyor, üreyebiliyorum, niye kendimi gerçekleştirmek gibi bir hedef edineyim ki. Zaten bu şekilde yaşayabiliyorum.

İşte insanın en önemli sınavı, fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olma seviyesine mahkum olup biriktirmek, elde etmeye devam etme kısır döngüsünde kalmak - ya da temel yaşamsal ihtiyaçlarının sonrasını kendini ve fizik evreni keşfederek gelişmeye adamak. Sürüngen beynin emirlerine bağlı kalarak üreme beslenme biriktirme seviyesinde kalmış bir bireyin gelişmek gibi gereksiz bir zahmete girmesi beklenemez. Onun için mantık, ihtiyaçlarını daha hızlı ve konforlu giderebileceği asalak bir yaşamdır. Kabul etmek zor gelebilir ancak, insanlık olarak bu seviyedeyiz. İşte kendini gerçekleştirme gibi üst düzey bir amaca sahip olmak için, bu çocuksu primitif ilkel seviyeyi aşacak gelişim çabasını göstermek zorundayız. Ancak bu çaba sonucunda söz konusu soruyu sorma hakkına sahip olabiliriz. Çünkü olasılıkları görebilecek noktaya gelme ihtimalimiz ancak o zaman var.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık olarak henüz kendisi için neyin iyi neyin kötü olacağını bilemeyen çocuk bilinç seviyesindeyiz. Sürekli kurallar olmak zorunda bu yüzden. Kural, ne yapacağını kontrol edemeyen çocuğa konur, sürekli ikaz edilir. Yetişkin zaten o temel kuralları uygular. Yetişkin bilinci, artık temel kuralları benimseyebilecek uygulayabilecek noktaya ulaşmıştır. Bu yüzden kurallar artık gereksizdir. İşte insanlık olarak hala yasaklara, kurallara yasalara ihtiyaç duyacak seviyedeyiz. Biyolojimize neyin iyi neyin kötü olduğunu bildiğimiz halde, sadece ucuz sürüngen beyin zevklerini merkeze alarak biyolojimizle savaşarak yaşamaya devam edeceğiz. Çünkü hiç yetişkin bilinç seviyesine çıkmadık. Bu çocuk seviyesinde şeker yiyerek geçirdik vaktimizi. Hiç ayağa kalmadık. İşte kalkınca ne yapacağımızı bilmediğimiz için, etrafımızdaki şeylerle ilgilenme oyalanma noktasında kalmak hoşumuza gidiyor. Halen düşerek öğrenme seviyesindeyiz. Yanlış yaşam koşullarında ısrar ederek kendimizi öldürüyoruz ve buna ecel diyoruz.

Kendini gerçekleştirme derdi amacının olabilmesi için önce kendini objektif olarak ele alabilecek cesareti gösterebilmeli kişi. Ki önce sorunlarının peşine düşüp tamir etsin, sonra temel seviyede bilimsel bir zemin oluştursun, neden burada olduğu ile ilgili anlamların peşine düşebilsin. Şimdilik sadece bireyler bu çocukluk duvarını aşmak için uğraş verecek. Ancak ortak bilinç, bu çabalar kritik bir noktaya ulaştığında, insan türünü bir bütün olarak yetişkin olmaya hazırlayacak. Önemli olan ben ne yaptım.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close