Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Keskin
Arda Keskin
1,697 UP
Üye
3

plüton neden gezegen değil?

güneş etrafında dolaşan gök cisimlerine gezegen denmez mi?
1,107 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mr Mir
Mr Mir
6K UP
Sadece Araştırmacı

Astronomi ilerledikçe plutodan daha büyük gök cisimleri bulunmaya başladı ve akıllara bir soru getirdi. Pluton gezegen ise bunları da gezegen yapmalıyız ya da plutonu gezegenlikten çıkarmalıyız. İlk seçeneği yapsalardı çok daha fazla gezegen olacaktı ve bunlar uydulardan bile küçük hatta Ay plutondan daha büyük bu da bazı sorunlar oluşturabileceği için bir aşağı katagoriye düşürüldü cüce gezegen oldu.

Gezegen ve cüce gezegen tanımındaki tek farklı nokta gezegenlerin mahallelerini temizlemiş yani yörüngesi üzerindeki diğer gök cisimleri temizlemiş ve egemen olmuş olması gerekmektedir ama cüce gezenlerde bu şart aranmaz. İkisi de güneşin yörüngesinde yuvarlaktır ve katı cisim kuvvetlerini yenmesini sağlayacak ağırlığa sahiptir.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenler, cüce gezegenler ve uydular haricindeki tüm gök cisimleri "Small Solar System Bodies" olarak tanımlanır.

827 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Gezegen Neye Denir. (7 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 7 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Salih Talha Akgün
Öğrenici

Merhabalar.

Şunu da eklemek isterim. Plüton'un varlığı bir karmaşıklığa neden olmuştur. Çünkü güneş sistemimizi küçük karasal gezegenler içeride ve büyük gaz gezegenler -Jüpiter'imsi gezegenler- dışarıda olmak üzere ayırmıştık. Fakat Plüton bu ayrıma çok ters düşmektedir. Ayrıca bahsedildiği gibi yeni -sözde- gezegenlerin keşfi yeni bir sınıflandırma ihtiyacı doğurdu. Böylece cüce gezegenler kavramı doğmuş oldu. Bazı astronomlar tarafından bu fikirler hala tartışılmaktadır. Aslına bakarsanız bir yıldız ile gezegen arasındaki farkı da tam olarak belirleyebilmiş değiliz. Bu sınıflandırmalar insanların ortak özelliklere göre sınıflandırma yapmayı sevmesinden kaynaklanmaktadır ve sadece varsayımlardan oluşur. Her kütlenin kendine has özellikleri vardır.

Tüm Reklamları Kapat

İyi günler geçirmeniz dileğiyle.

297 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close