Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye
2

Nanoblar hakkında bilgi verir misiniz?

829 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

Nanobakteriler ve Nanoblar- Yaşıyorlar mı?

Oluşturan Monica Bruckner , Montana Eyalet Üniversitesi

Nanobakteri ve Nanoblar nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Nanobs
Nanobs
Nanoblar

Nanobakteriler, dünyadaki en büyük hücre duvarlı organizmalardır ve varlığı büyük tartışmaların merkezidir. Bir nanobakteri, tanımı gereği, bir metrenin milyarda biri çapındadır (bakteri boyutunun 1 / 10'u), bazıları bu boyuttaki bir organizmanın DNA, RNA ve plazmidler gibi gerekli hücre bileşenlerini barındırmak için yeterli alana sahip olup olmadığını sorgular. .

Nanoblar organizmalarda ve kayalarda bulunan küçük özelliklerdir. Nanobesin yaşayan varlıklar olması tartışmalıdır. Bu daha genel terim, yapıların nano boyutlu bakteriler tarafından bırakıldığı veya geride bırakıldığı anlamına gelmez.

Nanobes ve nanobakteriler bazen farklı terimler olarak kullanılırken, sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılırlar. Bu terimler bu web sayfasında birbirinin yerine kullanılacaktır.

Nanoblar nerede bulunur?

Tüm Reklamları Kapat

Nanobların her yerde var olduğu düşünülmektedir! Nanobe yapıları organizmaların yanı sıra kayaların içinde de bulunmuştur. Varlıkları nispeten yeni bir bilgi olsa da, bazıları nanobların bakteri büyüklüğüne göre daha fazla sayılabileceğini düşünüyor!

Nanobes başka gezegenlerde de olabilir! ALH84001 gibi Mars meteorlarının eser miktarda nanobakteri fosili içerdiği tahmin edilmektedir. Voleybol büyüklüğündeki magmatik meteorit mikroskobik solucan benzeri ve "yumurtalık" nanofosilleri gösterir.

Nanobakteriler ayrıca kataraktlara neden olabilir

Nanobakterilerin insan kanında bulunduğu düşünülmektedir ve biyomüralizasyon süreçleri nedeniyle böbrek taşlarının oluşumu gibi sağlık sorunları ile ilişkili olabilir. Bazı biyotekralizasyonun canlı olmayan biyolojik moleküllerin çekirdeklenmesinden kaynaklandığını iddia ettiği için bu, bazı dirençlerle karşılandı .

Nanobes Dünyasının Başlıca Oyuncuları:

Austin, Teksas'tan tortul bir jeolog olan Robert Folk, "nanobakterilerin babası" olarak bilinir (yazım nannobakterilerinin jeolojik kullanıma uymasını tercih etmesine rağmen). Halk, nanobakterilerin mineral oluşumunda kilit oyuncular olduğunu ve faaliyetlerinin jeolojik tabakaların oluşumuna (örneğin toprak oluşumu) yardımcı olduğunu iddia eder. Asit aşındırma ve teknikler gölgeleme yumuşak altın kullanarak, 0.05-0.2 varlığını göstermek için ilk μ jeolojik malzeme bir çeşitliliği içinde küresel yapılar .

Avustralya, Queensland Üniversitesi'nden tortul bir jeolog olan Dr. Philippa Uwins, 1996'da Avustralya'dan Jurassic ve Triassic kumtaşlarındaki nanobileri keşfetti. Araştırma ekibi, nanobesine "nanobakteri" terimini evriminden daha kesin olana kadar tereddüt ediyor tarih ve genel nitelikleri. O ve ekibi yakın zamanda bu nanobların moleküler analizlerini yaptılar ve DAPI (Wikipedia tanımı) , Acridine Orange (web tanımı) ve Feulgen boyama (web tanımı) ile gösterildiği gibi DNA'nın varlığına dair kanıtlar buldular.. Ek olarak, muhtemelen sitoplazma ve nükleer alanla çevrili ve canlı biyota ile ilişkili kimyasal bileşenler olan C, N ve O'dan oluşan membrana bağlı yapılar gibi görünmektedir.

1996'da NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nden David McKay liderliğindeki bir grup bilim adamı, Mars göktaşı ALH84001'de nanobakteriyel iz fosillerinin varlığını speküle eden bir makale yayınladı. Bu yapılar gerçekten nanobakteriler tarafından geride bırakıldıysa ve nanobakteriler gerçek organizmalarsa, bulguları gezegenin tarihinin bir noktasında Mars'ta yaşamın varlığını ima eder.

1998'de Finli bilim adamları Olavi Kajander ve Neva Çiftçioğlu, ABD Ulusal Bilim Akademisi Bildirileri'nde insan ve inek kanı ve ticari kan serumundaki nanobakteriler için ribozomal RNA'nın (rRNA) izolasyonu, kültürlenmesi ve kısmi karakterizasyonu hakkında bir makale yayınladılar. Kültürlenmiş nanobakterileri, dişlerde ve kemiklerde bulunan kalsiyum ve fosfattan oluşan bir mineral olan apatitten yapılmıştır. Ancak, çalışma sonuçlarının güvenilirliği tartışmalıdır. Kültürlerinden sekanslanmış rRNA, Phyllobacterium mysinacearum ile hemen hemen aynıdır., dizi analizlerinde kullanılan reaktiflerin ortak bir kirletici maddesidir. Ek olarak, diğer çalışmalar, nanobe kültürleme ortamının, inorganik kalsiyum ve fosfat tuzları organik malzemelerle birleştirildiğinde, nanobe hücrelerine ve "konut yapılarına" benzeyen parçacıklar kendiliğinden oluşturduğu bulunmuştur.

Nanobakterilerin varlığı, yaşam için hangi niteliklerin gerekli olduğuna ilişkin algımızı değiştirse de, nanoblar gerçekten canlıysa aşağıdaki sonuçlar olasıdır:

Tüm Reklamları Kapat

Organizmalar daha önce düşünülenden daha küçük olabilir. Bir gelen Tutanakları atölyede 1998 yılında Ulusal Bilimler Akademisi tarafından barındırılan en basit organizma 0,2-0,3 olması gerektiğini ileri sürdü: μ yaşam için gerekli moleküler parçaları tutmak için m çapında (200-300 nm) (örn RNA'lar, ribozom, proteini ).

Eğer Mars meteoritlerinde nanofosiller varsa, bu Mars'ın tarihinde bir noktada suyun varlığını gösterebilir. Mevcut bilgilere göre, suyun yaşamın varlığı için gerekli olduğu düşünülmektedir.

Nanobakteriler, dolomitin düşük sıcaklıkta çökelmesi, demirin oksidasyonu ve kil minerallerinin oluşumu gibi inorganik kimyasal reaksiyonlarla kontrol edildiği düşünülen süreçlere aracılık edebilir (

Tüm Reklamları Kapat

Nanobakteriler daha büyük organizmaların temel kısımlarını oluşturabilir veya aynı organizmalarda hastalıkta rol oynayabilir. Biyo-mineralizasyon kemik, kabuk, diş ve böbrek taşı ve arteriyel plak oluşumuyla sonuçlanabilir.

Nanobe çalışmaları yaşam algımızı zorlamaktadır. Mikroplar, yaşamı destekleyebilecek sert koşullar hakkındaki anlayışımızı zaten genişletmiştir . Dolayısıyla, nanoblar canlı biyota olarak varsa, yaşam ölçeğine bakış açımızı genişleteceklerdir.

433 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cerc.carleton.edu. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close