Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Üye 5 Haziran 2020
2

İki milyon yıl boyunca insan beyninin evrimini sürdüren şey nedir?

Sapiens'i okurken bu soru aklıma takıldı bu sorunun cevabı var mıdır ? Yani insan beyni neden yıllar boyu evrimleşti ?
825 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zeynep X
Zeynep X
47K UP
jazzey 6 Haziran 2020

merhaba

öncelikle evrim ağacının tam sorunun üstüne cuk diye oturacak bir yanıtı var.kaynak kısmına ekledim mutlaka oku.ayrıca kaynak kısmında benım de faydalandığım-bilhassa NCBI-gibi yerlerden bu ve bu gibi daha birçok kapsamlı bilgiye ulaşman mümkün.sapiensi okuduğum vakit böyle bir soruyu ben de sormuştum ve kendimce bu kaynakların yolunu takip ederek birkaç yanıt bulmuştum.(kendime göre doğru olan birkaç yanıt:))

bi makalemiz yook mu :)

Tüm Reklamları Kapat

İnsan ataları ile şempanze atalarının evrimsel süreçte yollarını ayırmasının üzerinden milyonlarca yıl geçti ve bu ayrımdan beri de şempanze beyinleri yalnızca biraz değişmişken, insan beyni hacimsel anlamda neredeyse üç katına çıktı. Her ne kadar bilişsel beceriler anlamında bu hacimsel büyümenin yansımasını türümüzün her bireyinde "gözlemleyemiyor" olsak da; Homo sapiens'in görece büyük beyne sahip oluşu tartışmasızdır.Tartışmalı olan ise beynimizin bu olağanüstü hacmine nasıl ulaştığıdır. Bilim insanları, beynimizdeki gri maddenin zaman içinde sürekli evrimleştiğini gösteren yeni bir model geliştirdi; bu da zekamızın belirli bir davranışla seçilmesinin mümkün olmadığını düşündürüyor.Homininlerin Kafatasının iç kısmı. hacminin (ECV) son altı buçuk milyon yıldır neden arttığı konusundaki tahminlerimizde herhangi bir eksik yan yok denebilir. İlk homininler, şempanzelerinkine yakın bir beyin büyüklüğüne sahipti ve bu andan itibaren de bu büyüklükte dramatik bir artış görüldü. Bu yüzden de bu seviyeye nasıl ulaştığımız oldukça önem addetmektedir.Bir kaç hipotez, nöron sayısındaki artışın desteklenmesini; beslenme biçimimizdeki değişimlere, daha iyi bir kan akışına ya da metabolik kaymalara dayandırıyor.Bu açıklamalar, "aç" bir sinir sisteminin beslenmesinin zorluğunun nasıl üstesinden gelebileceğimizi önermesi açısından iyi bir iş çıkarıyor; fakat ne var ki, daha iri beyinli örneklerin seçilmesinde yardımcı olan kuvvetler hakkında çok şey söylemiyorlar.Büyük beyinler, bazılarının ileri sürdüğü gibi arkadaş edinemde daha iyi olmamızı mı sağladı? Yoksa, bazı atalara sorun çözme konusunda bir uç mu sağladı? Eğer, bu yeni çalışma bir yerlere varacaksa, açıklama için herhangi bir basit davranışa odaklanamayız.Araştırmacılar, halk arasındaki yaygın kanının, büyük beyinlerimizin, her biri atalarımızı daha akıllı hale getiren basamaklı artışlardan dolayı evrimleştiği yönünde olduğunu; ne var ki; gerçeğin, çok daha karmaşık ve beyin büyüklüğü ile davranış arasında belirgin bir bağlantı bulunmadığını söylüyor.Beynimizin, şempanze-minyonluğundan modern insandaki büyüklüğüne nasıl gittiğine dair daha iyi bir kavrayış geliştirmek adına, araştırma ekibi, atalarımızın soy ağacından ayrılan bir düzineden fazla hominin türünü temsil eden 94 fosil örneğinin ECV'leri üzerindeki mevcut araştırmaları karşılaştırdı.

21 Şubat'ta (2018) Proceedings of the Royal Society B. 'de yayımlanan araştırmada, 3.2 milyon yıllık Australopithecus'tan yakın kuzenimiz -yarım milyon yıl önce yaşamış- Homo erectus'a kadar, örnekler kendi soy ağaçlarına ayrıldı. Bu ayrıştırma, her bir daldaki değişimleri hem kendi içerisinde hem de farklı dallardaki değişimlerle karşılaştırma olanağı sağladı. Elde edilen bulgular ise, her grubun kendi içerisindeki evrimin, gradüel olarak beyin büyüklüğünü de yukarıya doğru sürüklediğini gösterdi.Öte yandan, bu süreçte, daha büyük beyinli alt türleri ortaya çıkaran türleşme olayları ve küçük beyinli türlerin yok olduğu soy tükenmesi olayları da gözlemlendi. Bir diğer ifadeyle, hominin türleri yükseldikçe ve düştükçe, küçük beyinli populasyonlar yerlerini yavaş yavaş büyük beyinlilere bıraktı. Bütün bu süreç boyunca da her türdeki beyin hacmi devamlı olarak nesiller boyunca genişledi.Araştırma, beyin hacmindeki kademeli değişimi hangi güçlerin ittiği üzerine bir yorumda bulunmuyor ancak konuya ilişkin mevcut hipotezlerin; bu evrimin ani ve hızlı adımlardan ziyade yavaş ve sürekli bir uyumlulukla gerçekleştiği noktasında sınırlanmasına yardımcı oluyor.

Öte yandan beyin büyüklüğü, bilişsel işleyişin temel etmeni değildir. Daha fazla nörona sahip olmak, ek becerilerin geliştirilmesi noktasında fırsatlar sunabilirken; beyin fonksiyonelliğini belirlemede esasen hayati olan bu nöronlar arasındaki bağlantılardır. Atalarımızın kafataslarının iç kısımları üzerinde çalışmalar yürüterek öğrenebileceğimiz çok daha fazla şey var. En azından, bunun gibi gelişmiş modeller; fosil kayıtlarından mümkün olduğunca çok bilgi elde etmemize yardımcı olacaktır.

sevgiler ecemm

570 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Pdf. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Brain Facts. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Ncbi. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close