Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Bir cisim nasıl kaymadan yuvarlanma hareketi yapar? Veya bir cismin kaymadan yuvarlanma hareketi yapmasını sağlayan şey nedir?

top sürtünmesiz bir yüzeyde düzgün çembersel hareket yapıyor sürtünme yok ise (ki yok) bu cismin ileriye doğru hareket etmesini sağlayan hız vektörünün kaynağı ne? Eğer sürtünme kuvveti olsaydın bu durumda da cisim aynı zamanda kayma hareketi yapmak zorundaydı Bir cisim nasıl kaymadan yuvarlanabilir (yuvarlamadan Kastım dönmek değil cismin merkezinin bir x1 noktasından X2 noktasına hareketidir) çembersel hareket yapan bir cismin kütle merkezinin konumu değişiyorsa bu cisim öyle veya böyle az veya çok kaymak zorunda değil mi?
13,846 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğu Can Şahin
Makine Mühendisliği Öğrencisi

Aslında sürtünmesiz bir ortam kaymadan yuvarlanma hareketini gerçekleştirmek zorlaşacaktır. Kaymadan yuvarlanma özel bir durumdur. Şöyle ki:

Bir tane tekerleğimiz olsun ve bir yüzeyde dönerek ilerlediğini düşünelim. Eğer tekerleğin merkezinin hızı, tekerleğin açısal hızı ve yarıçapının çarpımına eşit ise tekerlek kaymadan yuvarlanma (rolling without slipping) yapıyordur. Kaymadan yuvarlanmanın az önce bahsettiğim eşitliğin sonucu olarak şu ortaya çıkıyor: yere temas noktasının ( katı cisim, deformasyon yok, tek bir noktadan yere temas ediyor) yere göre hızı olmayacaktır. (Matematiksel ayrıntılara girmiyorum basit bir kaç işlemle gösterilebilir.)

Kaymadan yuvarlanan bir cismin farklı noktalarındaki hız vektörleri
Kaymadan yuvarlanan bir cismin farklı noktalarındaki hız vektörleri
vikipedi

Hal böyle olunca tekerlek dönerken yerle temas noktası arasında bağıl hareket yoktur ya da bir diğer deyişle kayma hareketi yoktur. Ama yine de cisme bir statik sürtünme kuvveti etki eder. Bu sürtünme kuvveti tekerleğin kayma hareketine karşıdır. Statik sürtünme aralarında bağıl hareket olmayan cisimler arasındaki sürtünme kuvvetidir. (Ağır bir cismi küçük bir dokunuşla ittirdiğimizde, cisme etki eden sürtünme kuvveti statik sürtünmedir.)

Tüm Reklamları Kapat

Dediğim gibi temas noktasındaki bu sürtünme kuvveti kaymaya karşıdır. Ve temas noktasında hız sıfır olduğu için bu sürtünme kuvvetinin cismin enerjisine herhangi bir etkisi yoktur çünkü bir kuvvetin iş yapmış olması için cismin konumunu değiştirmesi gerekir. Kısaca sürtünme olmadan kayma hareketini engelleyecek bir "karşı kuvvet" olmayacak ve ileri gitme hareketini gerçekleştirmek zorlaşacaktır.

4,840 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedi. (29 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaymadan Yuvarlanma. (29 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ramazan Orhan
Ogretmen aday adayınin da adayi

Hiz vektorlerine ait diyagram da temas noktasinda vektor yuzeye dik sekilde etki ediyor .ileri dogru Hareket hareket eden cismin dogrultusuna dik uygulanmasi 0 etki saglamasini acikliyor sanirim .

Dogrumudur acaba

Tüm Reklamları Kapat

2,083 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ramazan Orhan. (2020). Secmece Bunlar.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close