Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nida Yıldırım
Üye 3 gün önce 1 Cevap
2

Kendini zeki olarak adlandıran varlık insan neden kendisine gelecekte fayda sağlayacak işler yapmakta zorlanıyor?

(Ders çalışmak, bir işi yapmak, diyet yapmak, projeye katılmak, telefon ya da herhangi bir bağımlılıkdan uzak durmak ya da dışarı çıkmak?)
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 19 saat önce

Harika bir soru, çünkü bu durum kendini Homo sapiens yani "bilge insan" olarak markalaştıran bir varlığın en komik ve en trajik çelişkisidir. Gelecekteki "kendimize" sürekli ihanet etmemizin temel sebebi, beynimizin aslında Silikon Vadisi'nde değil, on binlerce yıl önceki savanada tasarlanmış, modası geçmiş bir donanımla çalışmasıdır. Modern prefrontal korteksimiz bir CEO gibi "diyet yap, ders çalış, o projeyi bitir" diye mantıklı e-postalar gönderirken, beynin derinliklerindeki ilkel limbrik sistemimiz hala bir mağara insanı gibi davranır. Onun tek derdi vardır: anında ödül ve minimum enerji harcamak. O zamanlar "gördüğün yüksek kalorili meyveyi anında ye, çünkü yarın hayatta olacağın garanti değil" mantığı işliyordu. İşte bu hiperbolik indirgeme denen ilke yüzünden, bir saat ders çalışmanın getireceği uzun vadeli fayda, telefon ekranını kaydırmanın salgılattığı anlık dopamin karşısında genellikle savaşı kaybeder. Yani beynimizde sürekli bir iç savaş var: Daniel Kahneman'ın "Yavaş Düşünce" (Sistem 2) dediği mantıklı CEO'muz ile "Hızlı Düşünce" (Sistem 1) dediği dürtüsel, tembel ve anı yaşayan stajyerimiz kavga eder ve genellikle stajyer kazanır. Kısacası zekamızla geleceği planlayabiliyoruz ama bu zeka, hala enerji tasarruf modunda çalışmaya ve en kolay hazzı kovalamaya programlı bir primat beyninin içinde sıkışıp kalmış durumda.

Geleceği görecek kadar zeki, ama o geleceğe giden sıkıcı yolda yürümeyecek kadar da "insanız"...

Hayat işte 😂

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close