Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuncay Çelik
Üye 1 gün önce 1 Cevap
0

Su bazen sütünmeyi azaltıyor bazan de tersi oluyor. Örnek: parmaktan yüzüğü çıkarırken kolaylaştırıyor ama ıslak ayağımıza çorap giyerken tam tersi oluyor. Neden acaba?

139 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Yazının çoğunda veya tamamında yapay zeka kullanılmıştır.
1
Muhammed Fatih Albayrak
11. sınıf fizik öğrencisiyim 1 gün önce

1. Suya bağlı sürtünme – azalma ya da artış?

Genelde azalır: Su, yüzeyler arasına girerek bir yağlayıcı görevi üstlenir ve sürtünme katsayısını (μ) düşürür. Örneğin; taş, seramik veya mermer yüzeylerde, kuru ile karşılaştırıldığında ıslak ortamda kinetik μ değerleri belirgin şekilde düşer .

Detaylı örnek: Seramik ve taş zeminlerde yapılan deneylerde, kuruda μ ≈0,69 iken, ıslakta μ ≈0,61’e; sabunlu suda ise μ ≈0,55’e düşmüştür .

Tüm Reklamları Kapat

2. Yüzey pürüzlülüğünün rolü

Pürüzlülük azaldıkça su film yüzeyde daha düzenli dağılır ve sürtünme daha etkili düşer.

Çok pürüzlü yüzeylerde ise su birikintileri (mikro havuzlar) oluşur, su buharlaştır ve sıvı film etkisi zayıflar. Bu durumda sürtünmede değişkenlik gözlemlenir

3. Kapiler etki – bazen sürtünmeyi yükseltir

Tüm Reklamları Kapat

Eğer yüzeyler hidrofobik (su itici) ise, su yüzeye iyi dağılmayarak küçük miktarlarda kalır. Bu, kapiler basınç oluşturarak temas noktalarında yapışmayı artırabilir.

Örneğin SiC–SiC (Silisyum karbür) gibi hidrofobik malzemelerde az su miktarı sürtünmeyi artırabilir. Öte yandan, hidrofilik (su seven) yüzeylerde su, sürtünmeyi düşürür.

4. Sürtünme rejimleri – Stribeck eğrisi

Su filminin kalınlığı ve sürme hızı, kuru, karışık ve hidrodinamik olmak üzere farklı sürtünme rejimleri oluşturur. Su miktarı arttıkça, sürtünme Stribeck eğrisine göre önce azalır, sonra hidrodinamik yağlama başladığında daha da düşebilir

5. Çok düşük sürtünmeli malzemeler

Alumina–silisyumnitrid gibi bazı seramik çiftleri su ile yağlandığında çok düşük sürtünme katsayılarına (μ ≈0,004) ulaşabilir

Özet

Durum/Yüzey Özelliği Kuru μ Islak μ Etki Açıklaması

Seramik/taş (pürüzlü/cooperatif) ~0,7 ~0,61 Su film azaldıkça, sürtünme düşer

Hidrofobik-mikro kapiler yüzeyler – Artabilir Kapiler basınç yapışmayı artırır

Tüm Reklamları Kapat

Hidrofilik düz yüzey – Düşer Su filmdi yağlama etkisi hakimdir

Seramik-seramik ultra yağlama – μ ≈0,004 Çok düşük sürtünme su sayesinde

🎯 Sonuç olarak:

Tüm Reklamları Kapat

Su ortamı genelde sürtünmeyi azaltır (uzay için yağlama).

Yüzey pürüzlülüğü ve suyun özellikleri (hidro-/hidrofobik olması) sonucu tersine çevirebilir.

Kapiler etkiler bazı malzemelerde sürtünmeyi artırabilir.

Yüksek performanslı malzeme çiftlerinde su, süper yağlama sağlayabilir.[1][1][1]

Kaynaklar

  1. Anton Paar. Basics Of Tribology | Anton Paar Wiki. Alındığı Tarih: 15 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Anton Paar | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close