Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kıskançlık psikolojik bir rahatsızlık mıdır?

940 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Romantik kıskançlık, uzun süreli eşi olası rakiplerden korumak üzere verilecek duygusal, bilişsel, fizyolojik ve davranışsal tepkileri düzenlemek için desenlenmiş bir adaptasyondur. Sadakatsizlik olasılığına verilen bir tepkidir.

Kadınlarla erkekler arasında sıklık ve şiddet konusunda fark yoktur. Ancak erkekler cinsel sadakatsizlik ipuçlarına kadınlarsa duygusal sadakatsizlik ipuçlarına diğerinden daha çok önem verir. Bunun nedeni erkeklerin seksüel sadakatsizlikten, kadınlarınsa duygusal sadakatsizlikten daha çok zarar görmeleridir. Seksüel sadakatsizlik durumunda, erkeklerin kendilerinden olmayan çocuklara bakmak (yatırım yapmak) gibi büyük bir bedel ödemesi söz konusudur. Duygusal sadakatsizlik durumunda, kadın erkeğin aktardığı kaynağı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır; ya kaynaklar bölüştürülür ya da kaynakların tamamı diğer tarafa aktarılır.

Şu 3 koşuldan biri veya birkaçı karşılandığında romantik kıskançlık ortaya çıkar:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Bir hemcinsiniz eşinize romantik bir ilgi gösteriyorsa
  2. Eşiniz sadakatsizlik veya ilişkiyi sonlandırma ipuçları sunduğunda (olası rakiplere ilgi olabilir)
  3. Eş değerleriniz arasında bir fark olduğunda/ortaya çıktığında. Eş değeri sabit değil, zamanla değişebilen bir şeydir. Kariyer artışı, fiziksel çekiciliği kaybetme vs. eş değerini değiştirir. Eş değeri düşük olan bireyin daha yüksek kıskançlığa sahip olması adaptiftir.

Sadakatsizliğe duyarlılığın adaptif avantajları:

  1.  Kişinin daha duyarlı olmasını ve daha ihtiyatlı davranmasını sağlar.
  2. Eşinin olası rakiplerle etkileşimini sınırlandıracak davranışlar gösterir.
  3. Olası rakipleri tehdit etmesini ve onlarla mücadele etmesini sağlar.
  4. Eşinin ihtiyaçlarını anlamak/karşılamak konusunda çabalarını arttırır.
364 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Dangerous Passion: Why Jealousy Is Necessary As Love And Sex - David M. Buss. (18 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 18 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevdet Acarsoy
Klinik Psikolog

Merhaba

"Anormal" davranışı tanımlarken günümüz psikolojisinde, siyah-beyaz bir anormal-normal yaklaşımından ziyade, bir ucunda normal diğer ucunda anormal davranışın yer aldığı bir doğru (spektrum) yaklaşımını benimsiyoruz. Dolayısıyla hiçbir davranış için tamamen bozukluk ya da tamamen normal diyemeyiz.

Psikopatoloji (psikolojik rahatsılık, psikolojik bozukluk, anormal davranış) tanımlaması yaparken 4 temel unsura dikkat ederiz [1]:

Tüm Reklamları Kapat

  • Deviance (normdan sapma): İstatistiksel olarak ortalamada görülen davranışın dışında kalan davranışlar.
  • Distress  (sıkıntı): Davranışın kişinin kendisi veya çevresi için yarattığı sıkıntı düzeyi.
  • Dysfunction (işlev bozukluğu): Davranışın, kişinin gündelik okul, iş, özel hayatındaki işeyişine olan negatif etkisi. Örn: Bir çoğumuz evden çıkmadan ocağın altını kapatıp kapatmadığımızı kontrol ederiz fakat, OKB hastaları bu kontrolü yapmak için evden çıkamayabilir ya da işine sürekli geç kalabilir.
  • Danger (tehlike) : Davranışın kişinin kendisi veya çevresi için oluşturduğu tehdit düzeyi. Örn: İntihar eğilimi kişinin kendisi için bir tehlike oluşturur.

"Kıskançlık" genelde bir çoğumuz için, yukarıda bahsettiğimi doğru içerisinde normal tarafa yakın düşse de bazı durumlarda (yukarıdaki unsurlar oluştuğunda örneğin) psikolojik bir bozukluk seviyesine gelebilir. Yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirdiğinizde hangi kıskançlığın psikolojik bozukluk hangisinin normal davranış olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz.

Sevgiler

Tüm Reklamları Kapat

423 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Conceptualizing Psychiatric Disorders Using &Ldquo;Four D&Rsquo;S&Rdquo; Of Diagnoses. (14 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close