Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eda Onar
Eda Onar
53K UP
Üye 4 hafta önce 1 Cevap
3

Tarihi anlamaya nerden başlamalıyız?

Çoğu insan tarihe, felsefeye, bileme vb. ilgi duyar. Bana öyle geliyor ki hepsi uzaktan yakından bağlantılı. Atatürk'ün de dediği gibi "Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkumdur". Peki tarihimizi anlamaya ve öğrenmeye nerden başlamalıyız? Yazılmış binlerce kitaplardan hangisine öncelik vermeliyiz. Şimdiden teşekkürler🙏❤️
215 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Leonidas I
Leonidas I
25K UP
.D. 4 gün önce

Ne tarihi öğrenmek istiyorsunuz? Türkiye tarihi mi? Türk tarihi mi? Bir yerden okumaya başlamak yerine güvenilir kaynaklar okumayı hedef alın kronolojik olarak başlamayı değil. İlk okuduğum kitap Sultan Alparslan ile ilgili bir kitaptı çok bir etkisi olmadı (yüzeysel anlatımından dolayı) fakat ilgimi çekti ve tarih kitapları okumaya başladım. Şimdi sizin isteğinize göre şekillenecek olan bir şeyde şunu okuyun ya da bunu okuyun demek doğru olmaz fakat internetten 1. el kaynakları bulup okumak size rastgele "önerilmiş" kaynakları okumaktan (akademik olmayan popüler ve tarih bilgisinden ziyade "fikir" bulunan) fazla şey katacaktır diye düşünüyorum.

Bu yüzden önermek gerekirse tarihi anlamak için;

Atatürk ve Cumhuriyet dönemi için;

Tüm Reklamları Kapat

Nutuk [1]

Hakimiyet-i Milliye Gazetesi

1921 Anayasası

Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri [2]

Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı Dönemi için;

Naima Tarihi [3]

Evliya Çelebi Seyahatnamesi [4]

Tarih-i Cevdet

Kanunnâme-i Âl-i Osman

Tarih-i Selânikî

Selçuklu Dönemi için;

Siyasetnâme

Zübdetü'n-Nusra ve Nuhbetü’l-Usra

el-Kâmil fi’t-Tarih

Tüm Reklamları Kapat

Râhatu’s-Sudûr ve Ayetü’s-Sürûr

Gazneliler Dönemi;

Beyhaki Tarihi

Tüm Reklamları Kapat

Timur Devleti dönemi;

Zafarnâme

Tüm bu eserler Türkçeye çevrilmiştir ve dönemlerinin zihniyetini, yapısını ve olaylarını doğrudan içeriden aktaran nitelikte kaynaklardır. Yeni başlayanlardan ziyade, “tarihi bütüncül biçimde anlamak” isteyenler için bu eserlerin oldukça değerli olduğunu düşünüyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir

Kaynaklar

  1. M. K. Atatürk. (1991). Nutuk. ISBN: 9789751604019. Yayınevi: Atatürk Araştırma Merkezi.
  2. M. K. Atatürk. (2006). Atatürk'ün Söylev Ve Demeçleri (Bugünkü Dille). Yayınevi: Atatürk Araştırma Merkezi.
  3. M. Naima. (1969). Naîmâ Tarihi.
  4. E. Çelebi. (1978). Evliya Çelebi Seyahatnamesi.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close