Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esra .Ö.
Esra .Ö.
21K UP
Üye 17 Ekim 2021 5 Cevap
5

Tanrının var olduğu sonucuna nereden ulaşıyoruz? Ya da Tanrı varsa Allah olduğuna nasıl emin olabiliyorsunuz?

3,322 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Alice Yılmaz
öğrenciyim. uzun zamandır bilimle ilgileniyorum. 2 hafta önce

Evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur. Evrende her olayın bir sebebi vardır ve o sebebin de bir sebebi vardır ve bu sebepler zincirleme olarak geçmişe doğru uzanırlar. Geçmişe uzanan bu sebep-sonuç zincirinin bir başlangıcının olması zorunludur. Bu başlangıca yani sebepler zincirinin ilk halkasına ''ilk sebep'' diyoruz. Evrendeki her şeyin ve olayın sebebi ve o sebeplerin sebepleri geçmişe doğru zincirleme gider ve o ''ilk sebebe'' bağlanırlar.

1- ''ilk sebep'' adı üstünde ilktir ve ''ilk sebebin'' sebebi yoktur.

2-oysa biliyoruz ki başlangıcı olan her şeyin bir sebebi vardır

Tüm Reklamları Kapat

Zira başlangıcı olan, yani yokluktan varlığa çıkmış hiçbir şey kendi kendine yokluktan varlığa çıkamaz. Çünkü yokluktaki bir şey yani olmayan bir şey iş yapamaz, dolayısıyla kendini var etme işini de yapamaz. Bunun için de kendini var edecek bir sebebe muhtaçtır.

3-Öyleyse ilk sebebin başlangıcı yoktur.

4-Yine biliyoruz ki zamanın içinde olan her şeyin başlangıcı vardır.

Çünkü madde ezeli değildir, zira madde ezeli olsa, yani günümüzden sonsuz yıl önce de madde var olsa, o maddenin günümüze ulaşması sonsuz sene sürer, yani madde günümüze ulaşamaz. Çünkü sonsuz senenin geçmesi mümkün değildir. Ancak madde günümüze ulaştı. Öyleyse ezeli değildir, yani bir başlangıcı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

5-Öyleyse ilk sebep zamanın dışındadır.

6-İlk sebep zamanın dışında olduğu için, ‘’var olmamıştır’’ , ‘’zaten vardır’’.

Çünkü var olmak ya da var edilmek, yani yokluktan varlığa çıkmak ya da yokluktan varlığa çıkarılmak, değişmek demektir. Oysa zamanın dışında olan değişmez. Değişim ancak zamanın içinde olmakla ve zamanın akmasıyla mümkündür. Tanrı ise zamanın dışındadır. Dolayısıyla var olmamıştır veya yaratılmamıştır, zaten vardır.

Soru: Argümanını determinizme dayandırıyorsun oysa determinizm özellikle kuantum mekaniği geliştikçe önemli eleştiriler almıştır.

Cevap: Argümanımı determinizme dayandırmıyorum. Determinizm aynı sebepler aynı sonuçları doğurur der. Benim böyle bir iddiam yok ben evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur diyorum. Bu determinizm değildir. Eğer gösterebiliyorsanız sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay gösterin.

Soru: Sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur dedin. Peki öyleyse ilk sebebin sebebi ne?

Cevap: Hayır öyle demedim. Evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur dedim. İlk sebep evrenin sebebi olduğu için ''evrende'' sözüyle ilk sebep kastedilmemiştir evrende olan şeyler kastedilmiştir.

Soru: Her neyse ilk sebebin sebebi ne?

Cevap: Öncelikle şunun altını çiziyorum, yukarıda açıkladım, bu evrenin varlığı sebebi olmayan bir ilk sebebin varlığını zorunlu kılıyor, bu bir ve ikincisi ilk sebep adı üstünde ilktir ve öncesi yoktur, eğer ilk sebebin de bir sebebi olsaydı ona değil, sebebine ilk sebep derdik.

Soru: Peki ilk sebep nasıl var oldu, onu kim yarattı?

Tüm Reklamları Kapat

Cevap: İlk sebep zamanın dışındadır. Zamanın dışında olduğu için de ''var olmamıştır'' , ''zaten vardır'' dolayısıyla yaratılmamıştır çünkü zamanın dışındadır. Dolayısıyla ‘’ilk sebep nasıl var oldu, onu kim yarattı’’ sorusu doğru bir soru değildir

Soru: İlk sebebin zamanın dışında olduğunu ispatlayacak başka argümanın var mı?

Cevap: Zaman ezeli değildir zira ezelde yani günümüzden sonsuz yıl önce var olan bir şeyin günümüze ulaşabilmesi için sonsuz yıl geçmesi gerekir. Sonsuz yılın geçmesi ise imkansızdır çünkü sonsuz adı üstünde sonu olmayan demektir. Öyle ise zaman ezelde var olsaydı günümüze ulaşamazdı. Oysa biz zamanın günümüze ulaştığını biliyoruz. Öyleyse zaman ezelden beri var olamaz. Bu da demektir ki zamanın bir başlangıcı vardır. O başlangıç noktasında zaman yokluktan varlığa çıkmıştır. Zaman yokluktan varlığa kendi kendine çıkamayacağına göre zamanı yoktan var eden dolayısıyla kendisi zamanın dışında olan bir güç vardır. Bu güç zamanı yoktan var ettiğine göre kendisi zamanın içinde değil dışındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Soru: İlk sebebin Tanrı olduğunu nereden çıkardın?

Cevap: İlk sebep zaman da dahil olmak üzere tüm varlığı, yani var olan her şeyi yoktan var edendir öyleyse çok güçlüdür. İlk sebep aynı zamanda fizik kurallarının da sebebidir, yani onları yoktan var edendir, dolayısıyla çok zekidir. İnsandaki bilinci var eden de ilk sebeptir, öyleyse kendisinin bilinçsiz olması düşünülemez.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 18 Ekim 2021

"Tanrının var olduğu sonucuna nereden ulaşıyoruz?" cümlesi, her kelimesinde değişkenlik taşıyan bir cümle. "Tanrı" değişken. "Var olduğu" değişken. "Sonuç" değişken. "Nereden" değişken. "Ulaşıyoruz" değişken.

"Tanrı", her inanışa, dine göre farklı niteliklerde bir varlık. Hangisinden bahsediyoruz?

"Var olması" tamamen kavramsal. Tanrının var olduğuna dair bir kanıt yok. Ama ilginç olan, tanrının varlığını kabul eden, Dünya'nın çoğunluğuna denk gelen insanlar için böyle bir kanıta gerek yok. Çünkü bu bir inanç. Kanıt gerektirmeyen güven hissi.

Tüm Reklamları Kapat

"Sonuç" diye bir şey yok zaten. Dinlere mi sonuç dersiniz, evrenin varlığına mı sonuç dersiniz, savaşlara ölümlere mi sonuç dersiniz, tarikatlara mı sonuç dersiniz, doğaya denizlere ormanlara çiçeklere böceklere mi sonuç dersiniz orası size kalmış. Tanrının varlığının sonucu son derecede flu bir durum.

"Nereden?" meselesi çok daha sorunlu. İnananlara göre kitaplar, yeterli. Kitap, o var diyor. Ona inananlar kitapta böyle diyor diyor. O da beni kitaptan okuyun diyor. Bu üçgen, içkin. Kendi içinde yeterli. Ama dine inanmayan kitle doğaya, evrene bakıp "bunu biz yapmadık, belediye de yapmadı, Amerika da yapmadı, ya uzaylılar yaptı ya da tanrı yaptı" diyorlar. Uzaylıların bu mavi gezegene gelip insanları var etmesi biraz tedirgin edici olduğu için Tanrı daha mantılı görünüyor. Kimine göre de evrene, doğaya, dünyaya bakmak "nereden" sorusu için yeterli cevap teşkil ediyor. Ama bir kesim için ise "nereden" sorusuna verilen ikna edici bir cevap yok.

"Ulaşıyoruz" hepten garip bir durum. Kim ulaşmış tanrıya? İnananlar mı? Tanrı zaten ulaşılmaz, yukarıda, ulu, güçlü vs. Ona ulaşamayız. Onu anlamaya çalışırız. İlginç olan şu ki ona ulaşmak için varlığını peşinen kabul etmek gerekiyor. Ulaşamasak da, onu göremesek de, hissedemesek de varlığını kabul etmek zorundayız. Buradan anlaşılabileceği gibi, diğer kelimelerdeki belirsizlik gibi bu da değişken. Bir ağacın dibine oturup tanrıyı arayan birinin eline bir kelebek konuyor ve o kişi, o kelebeği tanrının gönderdiğini düşünüyor. İşte, o kişi tanrıya ulaştı. Çünkü o kelebek bir işaretti.

Özetle... Ulu bir yaratıcının var olduğu iddiası bugüne kadar kanıtlanamamıştır. Ateizm zaten temel olarak, yaratıcının var olduğu iddialarını ikna edici bulmama halidir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Yaratıcı fikri ve iddiası, iddia edildiği gibi ilk insandan beri yok. İnsanlık tarihinde, bir noktada yaratıcı fikri ortaya çıktı. En azından bir metin, bir öğreti, belirlenmiş niteliklere sahip bir varlık olarak. Bu nitelikleri yazanlar, bu bilgileri nereden edinmişler? Sorun burada. Bu ikna edici gelmiyor bazı insanlara. Eğer yaratıcı kavramına bilimsel ve gerçekçi olarak yaklaşırsak onun varlığını kabul etmek olanaksızdır. Kimi inananların iddialarındaki gibi konuya "karınca da bizim varlığımızı bilmiyor, göremez ve anlayamaz. Bu nedenle bizim, bizden çok daha gelişmiş bir varlığı algılamamız olanaksızdır" gibi yaklaşırsak da ortaya, onun bizi yaratıp yaratmadığını da belirleyemememiz (neticede karıncalar bizi algılayamaz ve anlayamaz ama onları biz yaratmadık) onun ulu bir yaratıcı olduğunun kanıtı değildir gibi bir sonuç çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sohbet, bu aşamadan sonra neredeyse tamamen kelime oyunları, hangi kelimenin hangi alanı kapsayıp kapsamadığı, kavramların hangi noktada kesişip hangi noktada ayrıldıkları üzerinden yürür ki bu yaklaşım biçimi de zaten bizi bir sonuca ulaştırmaz. Binlerce yıldır ulaştırmamıştır. Ama temel dinamik şudur ki yaratıcının varlığı kanıtlanamamıştır. Onun varlığını kabul etmemiz için elimizde bir veri, bir bilgi, bir dayanak yok. Kalan tek seçenek inanmaktır. Bir kanıt gerektirmeyen güven şekli. E bu da haliyle kişisel bir tercih. İnanç özgürlüğü diyoruz buna.

Özetle böyle...

408 görüntülenme
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 25 Ekim 2021

Tanrının var olduğu gibi bir sonuca ulaşmayı, problem çözmek, bilimsel bir keşif yapmak gibi algılarsak, geçersiz bir sonuca gidiş olacaktır. Bir konuyu anlama, analiz etme, sonuca varmada kullandığımız rasyonel yöntemler, kendi ihtiyaç, araştırma, keşfetme arzumuzun gereklerini sonuçlandırabilir. Varoluşu yorumlama gibi üst, felsefi bir bir sorgulama için böyle yöntemler yetersizdir. Felsefi bir ihtiyacı, bilimsel metodlarla anlamaya çalışıp, sonucun var ya da yok olabileceği yaklaşımı hatalı yani.

Bu şekilde bakan bir zihin, tasarımcının olmadığını söylediğinde, kendi zihninde tasarladığı bir kavramın olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Yöntem hatalı olduğunda, sonuç geçersiz olacaktır. Aslında tanrının varlığı yokluğunun bile önemi kalmıyor metodoloji hatalı olduğunda. Eğer bakış açımız hatalıysa elde ettiğimiz sonuç doğru bile olsa biz onu olması gerektiği gibi anlayamayacağız...

Tüm Reklamları Kapat

230 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serhat Kaya
Büyük bir ünvanım yok sadece araştırmayı seviyorum 30 Mayıs 2023

Varlığına inanmak yada bir takım şeyleri delil olarak göstermek onun varlığına kanıt değildir ve hiçbir zaman kanıtlanamaz bu samanlıkta iğne aramak gibi bir durum dünyada bir yaşam var evrende başka canlılar varmı henüz kanıt yok ama şu bir gerçek bizim yaşadığımız dünyada büyük haksızlıklar var tanrı buna hergün şahit oluyor ama müdahele etmiyor yada gücümü yok yada gücü var ama müdahale mı etmek istemiyor pek adil biri olmadığı kesin bir sonuç

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Kendi sorularını soran kişi 30 Mayıs 2023

Materyalist felsefenin bu konuya yorumları genelde ilahi dinlerin kitaplarinin bazı bölümlerini alintiliyarak verdiği cevaplar ve örnekleri genel itibariyle eski yunan mısır ve sümer mitolojileriyle kutsal kitaplarda geçen peygamberlerin hayatlari ve yasadigi olaylarin benzerlikler dolayisi ile bu anlatilanlarin efsanelerden ibaret oldugudur.insanoglunun sürekli olarak gerek varoluş gerek ise dogaya karşı zaman zaman güç yetirememesinden dolayi kutsal olan bir seye tapınma ihtiyacı olarak gösterilmiş.fakat bu felsefe bakis acisi itibariyle küçük bir etkinin büyük bir etkiye dönüşmesi sonucu dinlerin yayilip çesitlendigini ve dolayisi ile tanrı yoktur insan kendi tanrisini kendi yaratti fikrine dayanir.günümüzde bilimin ilerlemesi ve bazı şeylerin aciklanmasi ile birlikte tanrı yapmadi düzen böyle işler diye tanri yok sayildi.farabinin bir sözü vardır hiçbirsey sebebleri aciklamaz sadece süreçleri anlatir.kagidin yanmasina ateş sebeb deildir yanma isleminin öncesi devami ve sonu vardır.kagidin yanmasinin sebebi yapisi atomu varoluşu dış etkenler sebeb deildir.yani Allah'ın varligi ve yokluğu ispatlanamaz.sadece inanilir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close