Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Esra .Ö.
Üye
4

Tanrının var olduğu sonucuna nereden ulaşıyoruz? Ya da Tanrı varsa Allah olduğuna nasıl emin olabiliyorsunuz?

2,771 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

"Tanrının var olduğu sonucuna nereden ulaşıyoruz?" cümlesi, her kelimesinde değişkenlik taşıyan bir cümle. "Tanrı" değişken. "Var olduğu" değişken. "Sonuç" değişken. "Nereden" değişken. "Ulaşıyoruz" değişken.

"Tanrı", her inanışa, dine göre farklı niteliklerde bir varlık. Hangisinden bahsediyoruz?

Tüm Reklamları Kapat

"Var olması" tamamen kavramsal. Tanrının var olduğuna dair bir kanıt yok. Ama ilginç olan, tanrının varlığını kabul eden, Dünya'nın çoğunluğuna denk gelen insanlar için böyle bir kanıta gerek yok. Çünkü bu bir inanç. Kanıt gerektirmeyen güven hissi.

"Sonuç" diye bir şey yok zaten. Dinlere mi sonuç dersiniz, evrenin varlığına mı sonuç dersiniz, savaşlara ölümlere mi sonuç dersiniz, tarikatlara mı sonuç dersiniz, doğaya denizlere ormanlara çiçeklere böceklere mi sonuç dersiniz orası size kalmış. Tanrının varlığının sonucu son derecede flu bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

"Nereden?" meselesi çok daha sorunlu. İnananlara göre kitaplar, yeterli. Kitap, o var diyor. Ona inananlar kitapta böyle diyor diyor. O da beni kitaptan okuyun diyor. Bu üçgen, içkin. Kendi içinde yeterli. Ama dine inanmayan kitle doğaya, evrene bakıp "bunu biz yapmadık, belediye de yapmadı, Amerika da yapmadı, ya uzaylılar yaptı ya da tanrı yaptı" diyorlar. Uzaylıların bu mavi gezegene gelip insanları var etmesi biraz tedirgin edici olduğu için Tanrı daha mantılı görünüyor. Kimine göre de evrene, doğaya, dünyaya bakmak "nereden" sorusu için yeterli cevap teşkil ediyor. Ama bir kesim için ise "nereden" sorusuna verilen ikna edici bir cevap yok.

"Ulaşıyoruz" hepten garip bir durum. Kim ulaşmış tanrıya? İnananlar mı? Tanrı zaten ulaşılmaz, yukarıda, ulu, güçlü vs. Ona ulaşamayız. Onu anlamaya çalışırız. İlginç olan şu ki ona ulaşmak için varlığını peşinen kabul etmek gerekiyor. Ulaşamasak da, onu göremesek de, hissedemesek de varlığını kabul etmek zorundayız. Buradan anlaşılabileceği gibi, diğer kelimelerdeki belirsizlik gibi bu da değişken. Bir ağacın dibine oturup tanrıyı arayan birinin eline bir kelebek konuyor ve o kişi, o kelebeği tanrının gönderdiğini düşünüyor. İşte, o kişi tanrıya ulaştı. Çünkü o kelebek bir işaretti.

Özetle... Ulu bir yaratıcının var olduğu iddiası bugüne kadar kanıtlanamamıştır. Ateizm zaten temel olarak, yaratıcının var olduğu iddialarını ikna edici bulmama halidir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Yaratıcı fikri ve iddiası, iddia edildiği gibi ilk insandan beri yok. İnsanlık tarihinde, bir noktada yaratıcı fikri ortaya çıktı. En azından bir metin, bir öğreti, belirlenmiş niteliklere sahip bir varlık olarak. Bu nitelikleri yazanlar, bu bilgileri nereden edinmişler? Sorun burada. Bu ikna edici gelmiyor bazı insanlara. Eğer yaratıcı kavramına bilimsel ve gerçekçi olarak yaklaşırsak onun varlığını kabul etmek olanaksızdır. Kimi inananların iddialarındaki gibi konuya "karınca da bizim varlığımızı bilmiyor, göremez ve anlayamaz. Bu nedenle bizim, bizden çok daha gelişmiş bir varlığı algılamamız olanaksızdır" gibi yaklaşırsak da ortaya, onun bizi yaratıp yaratmadığını da belirleyemememiz (neticede karıncalar bizi algılayamaz ve anlayamaz ama onları biz yaratmadık) onun ulu bir yaratıcı olduğunun kanıtı değildir gibi bir sonuç çıkar.

Bu sohbet, bu aşamadan sonra neredeyse tamamen kelime oyunları, hangi kelimenin hangi alanı kapsayıp kapsamadığı, kavramların hangi noktada kesişip hangi noktada ayrıldıkları üzerinden yürür ki bu yaklaşım biçimi de zaten bizi bir sonuca ulaştırmaz. Binlerce yıldır ulaştırmamıştır. Ama temel dinamik şudur ki yaratıcının varlığı kanıtlanamamıştır. Onun varlığını kabul etmemiz için elimizde bir veri, bir bilgi, bir dayanak yok. Kalan tek seçenek inanmaktır. Bir kanıt gerektirmeyen güven şekli. E bu da haliyle kişisel bir tercih. İnanç özgürlüğü diyoruz buna.

Özetle böyle...

360 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Tanrının var olduğu gibi bir sonuca ulaşmayı, problem çözmek, bilimsel bir keşif yapmak gibi algılarsak, geçersiz bir sonuca gidiş olacaktır. Bir konuyu anlama, analiz etme, sonuca varmada kullandığımız rasyonel yöntemler, kendi ihtiyaç, araştırma, keşfetme arzumuzun gereklerini sonuçlandırabilir. Varoluşu yorumlama gibi üst, felsefi bir bir sorgulama için böyle yöntemler yetersizdir. Felsefi bir ihtiyacı, bilimsel metodlarla anlamaya çalışıp, sonucun var ya da yok olabileceği yaklaşımı hatalı yani.

Bu şekilde bakan bir zihin, tasarımcının olmadığını söylediğinde, kendi zihninde tasarladığı bir kavramın olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Yöntem hatalı olduğunda, sonuç geçersiz olacaktır. Aslında tanrının varlığı yokluğunun bile önemi kalmıyor metodoloji hatalı olduğunda. Eğer bakış açımız hatalıysa elde ettiğimiz sonuç doğru bile olsa biz onu olması gerektiği gibi anlayamayacağız...

Tüm Reklamları Kapat

195 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özhan Çelikel
Özhan Çelikel
3,000 UP
Kendi sorularını soran kişi

Materyalist felsefenin bu konuya yorumları genelde ilahi dinlerin kitaplarinin bazı bölümlerini alintiliyarak verdiği cevaplar ve örnekleri genel itibariyle eski yunan mısır ve sümer mitolojileriyle kutsal kitaplarda geçen peygamberlerin hayatlari ve yasadigi olaylarin benzerlikler dolayisi ile bu anlatilanlarin efsanelerden ibaret oldugudur.insanoglunun sürekli olarak gerek varoluş gerek ise dogaya karşı zaman zaman güç yetirememesinden dolayi kutsal olan bir seye tapınma ihtiyacı olarak gösterilmiş.fakat bu felsefe bakis acisi itibariyle küçük bir etkinin büyük bir etkiye dönüşmesi sonucu dinlerin yayilip çesitlendigini ve dolayisi ile tanrı yoktur insan kendi tanrisini kendi yaratti fikrine dayanir.günümüzde bilimin ilerlemesi ve bazı şeylerin aciklanmasi ile birlikte tanrı yapmadi düzen böyle işler diye tanri yok sayildi.farabinin bir sözü vardır hiçbirsey sebebleri aciklamaz sadece süreçleri anlatir.kagidin yanmasina ateş sebeb deildir yanma isleminin öncesi devami ve sonu vardır.kagidin yanmasinin sebebi yapisi atomu varoluşu dış etkenler sebeb deildir.yani Allah'ın varligi ve yokluğu ispatlanamaz.sadece inanilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serhat Kaya
Büyük bir ünvanım yok sadece araştırmayı seviyorum

Varlığına inanmak yada bir takım şeyleri delil olarak göstermek onun varlığına kanıt değildir ve hiçbir zaman kanıtlanamaz bu samanlıkta iğne aramak gibi bir durum dünyada bir yaşam var evrende başka canlılar varmı henüz kanıt yok ama şu bir gerçek bizim yaşadığımız dünyada büyük haksızlıklar var tanrı buna hergün şahit oluyor ama müdahele etmiyor yada gücümü yok yada gücü var ama müdahale mı etmek istemiyor pek adil biri olmadığı kesin bir sonuç

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close