Evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur. Evrende her olayın bir sebebi vardır ve o sebebin de bir sebebi vardır ve bu sebepler zincirleme olarak geçmişe doğru uzanırlar. Geçmişe uzanan bu sebep-sonuç zincirinin bir başlangıcının olması zorunludur. Bu başlangıca yani sebepler zincirinin ilk halkasına ''ilk sebep'' diyoruz. Evrendeki her şeyin ve olayın sebebi ve o sebeplerin sebepleri geçmişe doğru zincirleme gider ve o ''ilk sebebe'' bağlanırlar.
1- ''ilk sebep'' adı üstünde ilktir ve ''ilk sebebin'' sebebi yoktur.
2-oysa biliyoruz ki başlangıcı olan her şeyin bir sebebi vardır
Zira başlangıcı olan, yani yokluktan varlığa çıkmış hiçbir şey kendi kendine yokluktan varlığa çıkamaz. Çünkü yokluktaki bir şey yani olmayan bir şey iş yapamaz, dolayısıyla kendini var etme işini de yapamaz. Bunun için de kendini var edecek bir sebebe muhtaçtır.
3-Öyleyse ilk sebebin başlangıcı yoktur.
4-Yine biliyoruz ki zamanın içinde olan her şeyin başlangıcı vardır.
Çünkü madde ezeli değildir, zira madde ezeli olsa, yani günümüzden sonsuz yıl önce de madde var olsa, o maddenin günümüze ulaşması sonsuz sene sürer, yani madde günümüze ulaşamaz. Çünkü sonsuz senenin geçmesi mümkün değildir. Ancak madde günümüze ulaştı. Öyleyse ezeli değildir, yani bir başlangıcı vardır.
5-Öyleyse ilk sebep zamanın dışındadır.
6-İlk sebep zamanın dışında olduğu için, ‘’var olmamıştır’’ , ‘’zaten vardır’’.
Çünkü var olmak ya da var edilmek, yani yokluktan varlığa çıkmak ya da yokluktan varlığa çıkarılmak, değişmek demektir. Oysa zamanın dışında olan değişmez. Değişim ancak zamanın içinde olmakla ve zamanın akmasıyla mümkündür. Tanrı ise zamanın dışındadır. Dolayısıyla var olmamıştır veya yaratılmamıştır, zaten vardır.
Soru: Argümanını determinizme dayandırıyorsun oysa determinizm özellikle kuantum mekaniği geliştikçe önemli eleştiriler almıştır.
Cevap: Argümanımı determinizme dayandırmıyorum. Determinizm aynı sebepler aynı sonuçları doğurur der. Benim böyle bir iddiam yok ben evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur diyorum. Bu determinizm değildir. Eğer gösterebiliyorsanız sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay gösterin.
Soru: Sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur dedin. Peki öyleyse ilk sebebin sebebi ne?
Cevap: Hayır öyle demedim. Evrende sebepsiz kendi kendine olmuş tek bir olay yoktur dedim. İlk sebep evrenin sebebi olduğu için ''evrende'' sözüyle ilk sebep kastedilmemiştir evrende olan şeyler kastedilmiştir.
Soru: Her neyse ilk sebebin sebebi ne?
Cevap: Öncelikle şunun altını çiziyorum, yukarıda açıkladım, bu evrenin varlığı sebebi olmayan bir ilk sebebin varlığını zorunlu kılıyor, bu bir ve ikincisi ilk sebep adı üstünde ilktir ve öncesi yoktur, eğer ilk sebebin de bir sebebi olsaydı ona değil, sebebine ilk sebep derdik.
Soru: Peki ilk sebep nasıl var oldu, onu kim yarattı?
Cevap: İlk sebep zamanın dışındadır. Zamanın dışında olduğu için de ''var olmamıştır'' , ''zaten vardır'' dolayısıyla yaratılmamıştır çünkü zamanın dışındadır. Dolayısıyla ‘’ilk sebep nasıl var oldu, onu kim yarattı’’ sorusu doğru bir soru değildir
Soru: İlk sebebin zamanın dışında olduğunu ispatlayacak başka argümanın var mı?
Cevap: Zaman ezeli değildir zira ezelde yani günümüzden sonsuz yıl önce var olan bir şeyin günümüze ulaşabilmesi için sonsuz yıl geçmesi gerekir. Sonsuz yılın geçmesi ise imkansızdır çünkü sonsuz adı üstünde sonu olmayan demektir. Öyle ise zaman ezelde var olsaydı günümüze ulaşamazdı. Oysa biz zamanın günümüze ulaştığını biliyoruz. Öyleyse zaman ezelden beri var olamaz. Bu da demektir ki zamanın bir başlangıcı vardır. O başlangıç noktasında zaman yokluktan varlığa çıkmıştır. Zaman yokluktan varlığa kendi kendine çıkamayacağına göre zamanı yoktan var eden dolayısıyla kendisi zamanın dışında olan bir güç vardır. Bu güç zamanı yoktan var ettiğine göre kendisi zamanın içinde değil dışındadır.
Soru: İlk sebebin Tanrı olduğunu nereden çıkardın?
Cevap: İlk sebep zaman da dahil olmak üzere tüm varlığı, yani var olan her şeyi yoktan var edendir öyleyse çok güçlüdür. İlk sebep aynı zamanda fizik kurallarının da sebebidir, yani onları yoktan var edendir, dolayısıyla çok zekidir. İnsandaki bilinci var eden de ilk sebeptir, öyleyse kendisinin bilinçsiz olması düşünülemez.