Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülcan Varlı
Üye 1 gün önce 3 Cevap
2

Sizce 7 sinde nesye 70 inde de odur lafının ne kadar doğruluk payı var? Bi insan hayatı boyunca ne kadar değişebilir yoksa sadece bazı huylarımızı mı törpülüyoruz?

Çevremde ki gördüğüm insnalrın çoğu küçükken nasılsa hâlâ çoğu özellikleri aynı gibi bi insan hayatı boyunca ne kadar değişebilir ki
234 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bilge Kaya
Bilge Kaya
22K UP
Gelişime açık bir öğrenci 16 saat önce

Yedisinden yetmişine derken bu sözde çocuklukta sahiplendiğimiz tavır ve davranışların ne kadar etkili ve önemli olduğuna dikkat çekilmiş diye düşündüm. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu kardeşime de danıştım; çocuk yaşta olaylara ebeveynlerimizin verdiği tepkiler, büyüdüğümüz sosyal çevre ve hatta bu çevrelerden edindiğimiz deneyimler büyük oranda görüşlerimizi ve kişiliğimizi oluşturuyor. Dolayısıyla çoğu huyumuzu yetiştiğimiz ortamdan alıyoruz ve o ortamı terk edip farklı görüşleri değerlendirmediğimiz sürece huylarımızın da değişebileceğini veya körelebileceğini sanmıyorum. En basitinden hayal edin: Diyelim bir çift ebeveyn, çocuklarını yaptığı her hata için cezalandırdı. Bu nedenle çocuklarına, yapılan bir hatanın geri dönüşünün olamayacağını ve mükemmelliyetçiliği empoze ettiler. Bu çocuk yedisinden yetmişine sürekli stres ve yetersizlik hissiyle boğuşabilir. Hatta öğrendiği gibi yaparak kendi çocuklarını aynı şekilde her defasında cezalandırabilir. Bir ihtimal de bu çocuk büyüdüğünde, ebeveynlerinden öğrendiği davranışların yanlış olduğunu bulunduğu farklı sosyal çevrelerden öğrenebilir ve doğru olanı kendine zamanla empoze edebilir. Böylece kendi çocuklarına daha ılımlı yaklaşabilir. Bu sadece bir sosyal çevre de olmak zorunda değil bir insan küçük bir kitap okuyarak da birçok değerini sorgulayabilir.

Kısacası bu söz bana daha çok insanın farklı ufukları deneyimlemediği veya buna istekli olmadığı sürece ne huylarının ne de ekonomik, siyasi, felsefi, hukuki ve diğer birçok alanda düşüncelerinin değişmeyeceği anlamını veriyor. Her şey insanın kendinde bitiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Akbaş
Emir Akbaş
98K UP
Bilime meraklı bir genç... 19 saat önce

Şu var ki kesin olarak bir insan 7'sinde ne ise 70'inde de o'dur demek gerçeklikten uzak ve ön yargılı bir ifade olur bence. Çünkü evet bazı insanlar gerçekten de hiç değişmeyebilir. Etrafımda tanıdığım bazı insanların (çocukluktan beri arkadaş olduklarım bazında) huyları diyelim hiç değişmedi. Ama bu demek değildir ki hiç değişmeyecek ve demek değildir ki değişen yok,var elbette. Çünkü insan psikolojisi genel olarak değişkendir. Huyları da.Olgunluğa varana dek bazı "törpülenme" durumları da illaki gerçekleşir. Bu insanın doğasında olan doğal bir durumdur.

Bir insanın ne kadar değişeceği de yine o kişinin psikolojisi çerçevesinde veya çevresel etkilerle(aşık olmak ve bundan doğan karmakarışık,insanı dibe de vurabilen zirveye de çıkartabilen ilişkiler,arkadaşlık bağları ve bundan doğan "arkadaş ortamı" etkileri vs.vs.)gerçekleşen değişken bir süreçtir diyebiliriz. Yani insanın ne kadar değişeceği bence bu gibi durumlarla ne kadar iç içe olduğudur. Umarım açıklayıcı olmuştur:)

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Zəhra Əzizova
Öğrenmeye meraklı biri 17 saat önce

Bu söz, insanın karakterinin küçük yaşta belirlendiği ve yaşam boyu fazla değişmediği fikrine dayanır. Ancak modern psikoloji ve nörobilim bu konuya daha derinlikli bir ışık tutuyor.

Bilimsel olarak bakarsak, kişilik gelişimi çocuklukta temellerini atsa da, insan zihni plastiktir — yani değişebilir bir yapıya sahiptir. Özellikle 20’li yaşların sonlarına kadar beyin gelişimi devam eder. Prefrontal korteks (karar verme, özdenetim ve sosyal davranışlarla ilgili bölge) 25 yaşına kadar gelişmeyi sürdürür. Bu da demek oluyor ki insan, özellikle gençlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde karakter olarak ciddi biçimde evrilebilir.

Psikologlar kişilik özelliklerini genellikle “Beş Büyük Özellik” (Big Five) modeliyle inceler:

Tüm Reklamları Kapat

1. Dışa dönüklük

2. Uyumluluk

3. Sorumluluk

4. Duygusal denge

Tüm Reklamları Kapat

5. Açıklık

Araştırmalar, bu beş özellikte yaşam boyunca küçük ama anlamlı değişimler yaşanabildiğini gösteriyor. Örneğin yaş ilerledikçe genellikle daha sorumluluk sahibi ve duygusal olarak daha dengeli hale geliyoruz.

Ancak bir gerçek var ki: değişim istikrarlı ve bilinçli çaba gerektiriyor. İnsanlar çoğunlukla alışkanlıklarının ve düşünce kalıplarının içinde konfor buldukları için kolay kolay değişmiyorlar. Bu da “7’sinde neyse…” sözünün neden toplumda bu kadar yaygın olduğunun bir açıklaması olabilir.

Sonuç: Bilim diyor ki: İnsan değişebilir. Ama bu, otomatik olmaz. Çaba, çevresel etkenler ve içsel motivasyon bu değişimde kritik rol oynar.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close