Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Prokayot ve ökaryot organizmalarda gen anlatımı sürecindeki farklı aşamalar nelerdir ? Bu aşamaların benzerlik ve farklılıkları nelerdir ?

5,597 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tc Hüseyin Türkmaya
Biyolog

Prokaryotik ve Ökaryotik Gen İfadesi

Gen ekspresyonunun nasıl düzenlendiğini anlamak için, öncelikle bir genin bir hücrede fonksiyonel bir proteini nasıl kodladığını anlamalıyız. İşlem hem prokaryotik hem de ökaryotik hücrelerde, biraz farklı şekillerde gerçekleşir.Prokaryotik organizmalar, tanımlanmış bir çekirdeğe sahip olmayan tek hücreli organizmalardır; dolayısıyla DNA'ları hücre sitoplazmasında serbestçe yüzer. Bir proteini sentezlemek için transkripsiyon (DNA'dan RNA'ya) ve translasyon (RNA'dan proteine) süreçleri neredeyse aynı anda gerçekleşir. Ortaya çıkan proteine ​​artık ihtiyaç duyulmadığında, transkripsiyon durur. Bu nedenle, transkripsiyonun düzenlenmesi, bir prokaryotik hücrede ne tür proteinin ve her proteinin ne kadarının ifade edildiğini kontrol etmek için birincil yöntemdir. Sonraki tüm adımlar otomatik olarak gerçekleşir. Daha fazla protein gerektiğinde daha fazla transkripsiyon oluşur. Bu nedenle, prokaryotik hücrelerde, gen ekspresyonunun kontrolü çoğunlukla transkripsiyonel düzeydedir.

Ökaryotik hücrelerin aksine, karmaşıklıklarını artıran hücre içi organellere sahiptir. Ökaryotik hücrelerde DNA, hücrenin çekirdeğinde bulunur ve burada RNA'ya kopyalanır. Yeni sentezlenen RNA daha sonra çekirdekten sitoplazmaya taşınır, burada ribozomlar RNA'yı proteine ​​dönüştürür. Transkripsiyon ve çeviri işlemleri nükleer membran tarafından fiziksel olarak ayrılır; transkripsiyon sadece çekirdeğin içinde meydana gelir ve translasyon sadece sitoplazma içindeki çekirdeğin dışında gerçekleşir. Gen ekspresyonunun düzenlenmesi, işlemin tüm aşamalarında meydana gelebilir. DNA, transkripsiyon faktörlerini (epigenetik) bağlamak için DNA'nın açılması ve nükleozomlardan gevşetilmesi durumunda, RNA kopyalandığında (transkripsiyonel seviye), RNA işlendikten ve transkripsiyon sonrası seviyeye sitoplazmaya ihraç edildiğinde (transkripsiyon sonrası seviye) düzenleme yapılabilir. , RNA proteine ​​çevrildiğinde (çeviri seviyesi) veya protein yapıldıktan sonra (çeviri sonrası seviye).

Tüm Reklamları Kapat

-Prokaryotik gen ekspresyonu öncelikle transkripsiyon seviyesinde kontrol edilir.

-Ökaryotik gen ekspresyonu epigenetik, transkripsiyon, transkripsiyon sonrası, çeviri ve translasyon sonrası seviyelerinde kontrol edilir.

-Prokaryotik gen ekspresyonu (hem transkripsiyon hem de translasyon), bir hücrenin sitoplazması içinde, tanımlanmış bir çekirdeğin bulunmaması nedeniyle oluşur; böylece, DNA sitoplazma içinde serbestçe konumlandırılmaktadır.

-Ökaryotik gen ekspresyonu hem çekirdekte (transkripsiyon) hem de sitoplazmada (translasyon) meydana gelir.

2,497 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Trex. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 26 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close