Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kubra Caglan
Üye 20 saat önce 2 Cevap
1

Kara delik nasıl oluşur?

  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
101K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 20 saat önce

Yıldızlar süpernova sonrası beyaz cüce yerine daha büyük kütleye sahipse içe çöker. Çökme reaksiyonu merkeze doğru devam eder ve yeterince yoğunlaşırlarsa Schwarzschild yarıçapı formülüne göre karadelik oluşur. Teoride devasa kütle gerekmez ama pratikte böyle yoğunluğu yaratmak için büyük yıldızların çekirdek çökmesi gerekir.[1]

Schwarzschild Yarıçapı Formülü:

( Evrensel kütle-çekim sabiti, Cismin kütlesi, ışık hızı)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. R. A. Frino. Derivation Of The Schwarzschild Radius Without General Relativity. Alındığı Tarih: 21 Mayıs 2025. Alındığı Yer: vixra | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Bakırcı
Fen Bilimleri Öğretmeni 44 dakika önce

Öncelikle evrendeki en gizemli ve ilgi çekici gök cisimleri muhtemelen kara deliklerdir. Kara deliklerin oluşum sürecini anlamak zor değildir. Biliyorsunuz ki yıldızlar füzyon reaksiyonu sayesinde hidrojeni helyuma dönüştürerek bir enerji açığa çıkarırlar. Aslında yıldızların yaptığı iş çıkan enerjiyle kendi kütleçekim kuvvetini dengede tutma işidir. Bunu şöyle izah edebiliriz, yıldızlar enerji açığa çıkarırlar ve bir iç basınç oluştururlar, kütlelerinden dolayı da bir dış basınca sahiptirler ve bu süreç iç basıncın dış basınca eşit olduğu durumlar boyunca sürer gider. Ta ki yıldızın artık yakıtı bitene kadar. Yıldızlar yakıtı bittiklerinde patlarlar. Bir yıldızın öldükten sonra kara deliğe dönüşmesi için belirli şartlar vardır. Birincisi, yıldızın en az 8 Güneş kütlesi ve ya daha fazla bir kütleye sahip olmasıdır. Küçük yıldızlar beyaz cüce, orta yıldızlar nötron yıldızı, büyük yıldızlar ise kara deliğe dönüşebilirler. Tabi bu süreçte yıldızın çekirdeğinin kütlesi de önemlidir ve en az 3 güneş kütlesine sahip olması gerekmektedir.

Bu anlattıklarım kabaca doğada kara deliklerin oluşum sürecinin özet bir izahıdır ancak bir de tüm nesnelerin kara deliğe dönüşebilmesi için gereken bir hacim büyüklüğü vardır. Evet, evrendeki tüm nesneleri, yeterli miktarda küçük bir hacme sıkıştıracak olursanız kara deliğe dönüştürebilmeniz mümkündür. Bu hacmi hesaplamak için ise Schwarzschild yarıçapı denklemini kullanırız. Bir cismi öyle küçük bir hacme sıkıştır ki, kütleçekimden ışık bile kaçamasın, işte Schwarzschild yarıçapının söylemiş olduğu şey tam da budur. Cevabın çok daha iyi anlaşılabilmesi için isterseniz dünyayı kara deliğe dönüştürebilmek için, onu ne kadarlık bir hacme sıkıştırmamız gerektiğini basitçe hesaplayabiliriz, gelin yapalım.

Schwarzschild denklemi :

Tüm Reklamları Kapat

Dünyayı bir kara deliğe dönüştürmek için onu sıkıştırmamız gereken hacim:

(Evrensel Kütleçekim Sabiti): 6.674×10-11 m3 kg-1 s-2

(Dünyanın kütlesi): 5.972×1024 kg

Tüm Reklamları Kapat

(Işık hızı): 3.00×108 m/s

Gördüğünüz üzere Dünya gibi büyük kütleli koskoca bir gök cismini bir kara deliğe dönüştürebilmek için gereken hacim, yani tüm o kütleyi sıkıştırmanız gereken bölge tam olarak 8.86 milimetre. Dünyanın devasa kütlesini, 8.86 mm bir alana sıkıştırdığınızda dünyayı bir kara deliğe dönüştürebilirsiniz. İşte kara deliklerin ne kadar yoğun ve gizemli gök cisimleri olduğunu bu hesaplamadan bir nebze olsun anlayabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. N. U. W. Team. Black Holes. (13 Mart 2024). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. S. M. Carroll. Lecture Notes On General Relativity. (3 Aralık 1997). Alındığı Tarih: 22 Mayıs 2025. Alındığı Yer: arXiv | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close