Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Akbaş
Emir Akbaş
98K UP
Üye 1 gün önce 3 Cevap
5

Çoğu platformlardaki reklamlar son zamanlarda neden arttı?

İnstagram olsun twitter( X) olsun youtube( özellikle youtube çünkü videoyu durdurunca bile reklam veriyor artık) veya film izleme platformları olsun( buralara da reklam gelcek diye duydum veya vardır pek bilmiyorum),her yerde reklamlar arttı. Günde kaç defa reklama maruz kaldığımızı bile sayamıyoruz nerdeyse. Peki bunun nedeni nedir?
258 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Zəhra Əzizova
Aynı sorunları yaşıyorum 1 gün önce

Bence bunun en temel sebebi şu:

Platformlar bize “bedava” hizmet veriyor gibi görünse de aslında biz onların ürünüyüz. Yani senin dikkatin, zamanın, etkileşimin paraya çevriliyor. Bizi platformda ne kadar çok tutarlarsa, o kadar fazla reklam gösterebilirler ve o kadar çok kazanırlar. O yüzden içerik değil, dikkat önemli hale geldi.

Bir de son zamanlarda çoğu platformun büyümesi yavaşladı. Yeni kullanıcı gelmeyince ya da eski kullanıcılar Premium almamaya başlayınca gelir düşüyor. Ne yapıyorlar? Kazanç açığını reklamla kapatıyorlar. YouTube’un “videoyu durdurunca reklam” hamlesi tam da bunun göstergesi. Daha önce olmayan bir alanı bile artık fırsata çeviriyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca reklamlar da değişti. Artık rastgele değil, senin ilgi alanlarına göre karşına çıkıyor. Bu yüzden reklamverenler için çok daha değerli. Hal böyle olunca platformlar da “bu işten daha çok para var” deyip her yere reklam serpiştiriyorlar.

Yani işin özü: Biz eskiden reklamlara denk geliyorduk, şimdi reklamlar bize denk geliyor. Bu da aslında dijital dünyanın gerçek yüzü: ücretsiz sandığımız her şeyin bir bedeli var, o da dikkatimiz.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 1 gün önce

Instagram akışından tut, YouTube'un o en olmadık duraklatma anı reklamlarına –hani tam da "şimdi ne olacak?" dediğin yerde patlayan cinsten– hatta o pek bir ‘elit’ geçinen paralı yayın platformlarına kadar her yerde suratına şaplak gibi inen bu reklam tufanı var ya, işte o, gözünü para hırsı bürümüş dehaların icat ettiği, sürekli ‘evrilen’ (evrim kelimesine hakaret resmen) gelir kapısı yaratma stratejileriyle, beynimizi fritözde kızartacak cinsten reklam teknolojilerinin (ad-tech enablement) pek bir ‘ahenkli’ dansının sonucu.

Eh, bu zamazingolar artık her eve, her cebe girdikten sonra (abone doygunluğu denen o tatlı sona ulaştıktan sonra yani) ve her yeni ‘kurbandan’ tırtıkladıkları marjinal gelir üç kuruşa düşünce, ne yapsınlar? Mecburen, mevcut ‘sağmal inek’ başına düşen ortalama geliri (ARPU) şişirmek için ya bedava ama reklama boğulmuş Reklam Destekli Beyin Yıkama Modellerine (AVOD) ya da ‘hem para ver hem reklam izle, ne kadar tatlı değil mi?’ dedirten hibrit sistemlere dört nala sarılıyorlar.

Bu ‘muhteşem’ tabloyu daha da şenlendiren şey ne mi? Tabii ki, ruhunu şeytana satmış programatik reklamcılık ekosistemlerinin ve senin en zayıf anını kollayıp (benim de işim gereği veri topladığım oluyor ancak en azından ben bunu dile getirebiliyorum 😂), tam da o an ihtiyacın olmayan şeyi sana ‘kişiye özel’ diye yutturan dinamik reklam yerleştirme (DAI) teknolojilerinin ortalığı kasıp kavurması. Bu sayede, sen ve senin gibi milyonlarca masum kullanıcı, adeta laboratuvar faresi gibi mikronluk seviyede fişlenip (hyper-granular audience segmentation), o anki ruh halinden tut da dün gece ne yediğine kadar analiz edilerek reklamverenlerin önüne meze ediliyor. Böylece reklam doluluk oranları ve onların cebine giren bin gösterim başına gelirler (CPM/RPM) de arşa değiyor tabii, senin sabrın ise yerin dibine.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle, o ‘akıllı’ dedikleri algoritmalar, senin bir oturuşta ne kadar reklam yükünü (ad load) kaldırabileceğini ve beynine kaç reklamın (impression frequency) kazınabileceğini hesaplamak için 7/24 mesai yapıyor. Senin her tıklamanı, her beğenini, hatta imleci nerede gezdirdiğini bile emen o davranışsal verilerini (behavioral data) ve pek bir ‘zeki’ makine öğrenimi modellerini (machine learning models) kullanarak –evet, tam da o nefes almak için videoyu durdurduğun o kısacık anlar da dahil olmak üzere– sana en ‘uygun’, yani en çok parayı getirecek reklamı yapıştırmak için resmen ant içmiş durumdalar.

Neden mi bütün bu curcuna? Çünkü bu pek ‘adil’ dijital ekonomide, platformlar o ağız sulandıran milyar dolarlık dijital reklam pastasından aslan payını kapmak ve ‘aman efendim ne kadar da pahalı’ dedikleri içerik tedarik ve operasyonel masraflarını (ki bu masrafların bir kısmı da sana daha çok reklam göstermek için yapılan yatırım aslında) bir şekilde senin cebinden çıkarmak için birbirlerini yiyorlar. Haliyle, senin o değerli vaktinin her bir atomu, onlar için yeni bir sağmal inek fırsatı (monetization opportunity) demek oluyor. Sen keyfine bakarken, birileri de senin üzerinden servetine servet katıyor, ne şahane bir düzen, değil mi?

11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 gün önce

Kuvvetle Muhtemel iki neden!

İlki bağımlılık ilişkisi. Çoğumuz artık ve ne yazık ki birer bağımlıyız. Sunucular da bunu biliyor ve azar azar bu bağımlılığımızı paraya çevirmenin derdine girişiyor.

İkincisi tıkanan kapitalist sistem ve tekelleşen sosyal medya alanı. Haliyle her tekelleşen ne yaparsa onu yapıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Korkarım ki her ülke, kesim veya grup kendi alternatif sosyal medya alanlarını yaratma derdine düşmez ise ve bunu örgütlü bir çatıya kavuşturmaz ise, ne bayan reklamlardan ne bilgilerimizin birer metaya dönüştürülüp pervasızca pazarlanmasından ne de manipülatif içeriklerden ve buna karşı doğru olanın engellenmesinden kurtulamayız.

Hele ki yapay zeka ile ilgili bu denli şaibe ve belirsizlik egemen ve dünyanın yeni efendileri, yıkımda bu denli gözlerini karartmış iken. Sevgiyle…

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close