Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salih Başak
Salih Başak
8K UP
Üye 6 gün önce 3 Cevap
4

Ödüllü Soru Ölümsüz olmak yaşamın değerini yok eder mi?

Yaşamak, tüm canlıların en temel ve en değerli hakkıdır. Bu kadar değerli olmasının sebebi,yaşamın gelip geçiciliğidir yani hepimizin sadece bir canı vardır. Yaşamı değerli kılan budur. Ama tüm bunları ölümsüz bir varlık için de söyleyebilir miyiz? Sonsuza kadar yaşayacak ve asla ölmeyecek bir canlının/insanın yaşamına nasıl değer biçebiliriz?
533 görüntülenme
Cevap Ver 1,250 UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Bilim Meraklısı 16 saat önce

Ölümsüz olmayı kim istemez ki, değil mi? Sonsuz zaman, bitmeyen fırsatlar, ölüm korkusunun ortadan kalkması... İlk bakışta oldukça cazip geliyor. Ama biraz durup düşününce akla şu soru geliyor: Sonsuz bir yaşam, gerçekten değerli olur muydu?Bu soruyu felsefe, psikoloji ve sosyoloji bilimi açısından ele almak istiyorum.Haydi başlayalım!!

Felsefe bize burada önemli ipuçları sunuyor. Mesela Heidegger'e göre biz insanlar “ölüme doğru varlıklarız.” Yani ölüm, varoluşumuzu anlamlı kılan bir sınır. Eğer bu sınır ortadan kalkarsa, yaşamak için duyduğumuz acele, tutkularımız, kararlarımız da belki buharlaşır. Camus da benzer bir şekilde, yaşamın anlamsızlığına rağmen ona anlam yükleme çabasının kıymetli olduğunu savunur. Sonsuz bir yaşamda, bu çaba bile sönük kalabilir.

Psikolojide ise zaman algısının insan davranışları üzerindeki etkisi oldukça iyi bilinir. Sosyo-duygusal seçicilik kuramına göre, insanlar zamanın sınırlı olduğunu düşündüklerinde daha anlamlı ilişkilere yönelir, hedeflerini netleştirir. Ölümsüzlük bu sınırları ortadan kaldırırsa, ilişkiler yüzeysel hale gelebilir, hedefler sürekli ertelenebilir. Ayrıca “hedonik adaptasyon” dediğimiz bir şey var: İnsanlar, ne kadar mutlu edici olursa olsun her şeye alışıyor. Sonsuz yaşamda, özel olan hiçbir şey özel kalmayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyoloji açısından da işler karmaşıklaşır. Toplumlar, nesiller arası döngüyle kendini yeniler. Ama herkes ölümsüz olursa ne olacak? Yeni nesillere yer açmak mümkün olmayacak. Kaynaklar sınırlı, ama yaşayan sayısı sonsuz. Bu durum, toplumsal yapıda ciddi sorunlara yol açabilir: Roller durağanlaşır, değişim yavaşlar ve kültürel ilerleme tıkanabilir.

Kısacası, ölüm fikri korkutucu olsa da, yaşamı değerli kılan şey tam da onun sonlu olması olabilir. Sonsuzluk, hem bireyin iç dünyasında hem de toplumun yapısında çözülmelere yol açabilir. Belki de hayatı anlamlı kılan şey, bir gün biteceğini bilmemizdir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ömer Görür
Sıradan bir bilimseverim 5 gün önce

Neden etsin ki?

"Yaşamak, tüm canlıların en temel ve en değerli hakkıdır. Bu kadar değerli olmasının sebebi, yaşamın gelip geçiciliğidir; yani hepimizin sadece bir canı vardır. Yaşamı değerli kılan budur."

Bu kadar net konuşmanızın bir hata olduğunu düşünüyorum; sonuçta bu, kendinizce yaptığınız bir ön kabuldür.

Tüm Reklamları Kapat

Benim için yaşamın ne kadar sürdüğünün pek de bir önemi yoktur. Benim için yaşamı değerli kılan, hissedebilmektir. Duygu hissedebilmek de olur, duyu organlarıyla hissetmek de.

Bir düşünelim: "Tanrı var mıdır?" sorusu mesela. Bu soruyu düşünmemiz de bizi en temelinde merak duygusu harekete geçirir. Eğer merak duygusu olmasaydı veyahut Tanrı'nın varlığı veya yokluğu bizde bir his uyandırmayacak olsaydı, bu sorunun cevabının da hiçbir değeri olmazdı.

Örneğin size desem ki, merak ettiğiniz her şeyi öğreneceksiniz ama duygusu olmayan bir bilgisayar olacaksınız — muhtemelen reddederdiniz.

İstediğimiz şey soruların cevapları değil, cevapların bizde uyandıracağı hislerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu mantığı her şeye uyarlayabiliriz: Biz ne yapıyorsak, duygular için yapıp ederiz. Diğer hayvanlar da öyle.

Zaten bu yüzden duyguları veya hisleri olmayan bitkilerin, mantarların veya bakteriler gibi yaşam formlarının bence bir değeri yok.

Yani hayır. Şahsi düşünceme göre, zamanın kısıtlı olması belki hayatın değerini arttırsa bile, zamanın sınırsız olması hayatın değerini yok etmezdi.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Avc1 _
Avc1 _
67K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 6 gün önce

Ölümsüzlük Yaşamın Değerini Yok Eder mi?

Canlıları, belirli bir alanda sistemin enerjisini döndürebilme yeteneği kazanmış maddesel varlıklar olarak tanımlayabiliriz. Bir canlının ölümü, bu enerji döngüsünü sürdürememesi anlamına gelir. Kalıntıları ise başka canlılar tarafından sisteme geri kazandırılır.

Tüm Reklamları Kapat

O hâlde şu soru ortaya çıkar: Evrilen bir varlık, sonunda tükenmeyen bir enerji döngüsü yaratabilir mi? Belirsiz. Diyelim ki insan, makinevari bir bilinç geliştirip evrensel enerjiyi kullanabildiği sürece bilinçli kalmaya devam edecek. Bu durumda “insan” dediğimiz varlığı anlamlı kılan şey ne olur? Bugünkü insanlık, canlılığın geliştirdiği ekosistemi tahrip etmekte, adeta bir virüs gibi davranmaktadır.

Eğer insan ölümsüz olsaydı, bu onu evrendeki sıradan bir atom kadar önemsiz kılabilirdi. Çünkü ölüm, yaşamın değerini belirleyen en temel ölçüttür. Ancak biyolojik yaşamı sürdüren, içsel döngüsünü koruyan bir bilinçten söz ediyorsak, bu hâl hâlâ değerlidir. Çünkü bir canlıyı değerli kılan, yalnızca kendi yaşamı değil, yaşattığı diğer canlılardır.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close