Evrim hala önlenemez bir şekilde devam ediyor. Çünkü doğa kanunlarına benzer bir biçimde kendiliğinden işleyen bir sistemdir kendisi. Canlılar, koşullara uygun olarak temel ihtiyaçlarını gerçekleştirme çerçevesinde sürekli bir değişim içerisindedirler. Bunlara bulunan fosiller ile bir çok örnek sunulduğu gibi halihazırda güncel örneklerde vardır. En çok bahsi geçen "ara tür/geçiş türü" denilen türler, aslında bütün türleri kapsamaktadır. Her tür kendinden önceki ve sonraki türün geçiş türüdür.
Buna fikrimce en güzel örnek Homo Saphiens(insanlar). Yirmilik dişlerimizin giderek körelmesi, coccyx dediğimiz, kuyruk sokumu kemiğimiz, ayak baş parmaklarımızın konumlanması, bir çok kişide olan bel fıtığı problemleri, beynimizin gelişmiş olduğu bölümlerin farklılığı ve daha bunun gibi saymakla bitmez bir çok örnek. Kendi fikirlerimden bir diğeri de ornitorenk diyebilirim. Hala yumurtlayan bir memeli. Aldığımız antibiyotiklerin bir süre sonra işe yaramamasının sebebi olan ve sürekli gözümüzün önünde evrim geçirmeye devam eden bakterileri unutmamak lazım.
Günümüz yaşam koşullarıyla bu evrimsel süreç gelece doğru da devam etmeyi sürdürecektir. Sebebi olduğumuz küresel ısınma ile birlikte değişen yaşam koşullarında hangi canlı yaşamına devam edecek? Hangi canlı soyu tükenecek? Hangi canlı yeni koşullara uyum sağlamak için ne tür evrimler geçirecek? Ömrümüz yettiğince hep birlikte buna şahit olacağız.