Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer F. Şahin
Üye 19 Mart 3 Cevap
6

Sonsuza dek yokolma fikriyle nasıl barışabilirim?

İnsan nasıl öleceğini bile bile yaşar? Ölüm korkusuyla nasıl başedebilir? Böylesine devasa bir evrende nasıl kendini özel hissedebilir? Yaşama tutunmanın ne derecesi makul?  Sonsuza dek yokolma fikriyle nasıl barışabilirim? Aynı yolda olanlar ya da varsa bu yolu tamamlayanlar bana yol gösterebilir mi? Teşekkürler
462 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Oğuzhan Demir
Psikolojik Danışman 20 Mart

c1- insan öleceğini bildiği için yaşar aslında. hem tek bir şansı olduğu hem de tek bir şansı nedeniyle her şeyin tadını tek bir kez ve lezzetli alabilmek için. yunan tanrılarının insanları kıskanma nedeni budur.

c2- yaşama eylemine fazla değer yüklememe ile insan genel geçerliğini kabul etmiş olur. bir şeyden korkmak özellikle de tecrübe edinmeden yani önyargılı bir şekilde bunu gerçekleştirmek bireyi yalnızca yorar. yorulan birey de mücadele yetisini kaybeder. bu yüzden korkuyu yenmek için bilişsel bir cesarete ve duygusal bir yoğunluğa ihtiyaç vardır. biliş yapıyı inşa ederken duygular ise katları, katmanları oluşturur. temel sağlam olacak ki korkular sizi yıkamasın ve duygular o kadar çeşitli olacak ki korku sizi ele geçiremesin.

c3- ölümsüz olsaydık ve her şeyi istediğimiz gibi yapıp bunu sürekli hale getirseydik bundan bir anlam çıkarabilir miydik? ilk cevaba benzer bir yol bu, özel hissetmek için tek şansın olması gereklidir belki de.

Tüm Reklamları Kapat

c4- 1. ve 3. soruların cevabına benzer şekilde yaşama tutunmak için bir sebebimiz zaten doğuştan var o da tek bir can hakkımız var. olabildiğince bu fırlatıldığımız hayatı güzelce sömürmek gerekiyor.

c5- burada klişe ama çok doğru çıkarım her zaman "ben varsam ölüm yok ,ölüm varsa ben yokum diyen epikuros'tan gelir. eğer olmayan ama belirsiz bir gelecekte olacak şey için şimdiden endişelenirsek mevcut hayatımızı yaşamak yerine kendi ellerimizle öldürmüş oluruz ki bu da tek canımızı fuzuli harcamamıza neden olur.

son cevap: yol göstermesi için kendinizin bilim insanı olmanız gerekir. bunun için de en güzel kaynaklar elbette varoluşçu psikoterapi, logoterapi, çeşitli felsefi dallara ilgi ve alaka gösterip kendi yol haritanızı çizmenizdir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 24 Mart

Tam da onun için yaşar!

Yaşamın en nihayetinde sona ereceği bilincine sahip olduğu için.

Kaldı ki bizi var eden temel yapı taşları hemen yok olmazlar, sadece dönüşürler ve diğer dönüşenlerle birlikte bir araya gelip yeni yapılar inşa ederler.

Tüm Reklamları Kapat

Neticede bizler de bizden önce dönüşen sayısız varlığın oluşturduğu çorbanın bir ürünüyüz. Belki de bu şekilde bakmak daha akla yatkın olanıdır. Şayet bizden önceki varlıklar bir sona varıp temel yapı taşlarına dönüşüp bir çorbayı var etmemiş olsalardı biz de var olmazdık. Yani bizlerin sona eren yolculuğu bizden öncekilerden alınmış bir emaneti bizden sonrakine devretmek olarak da algılanabilir.

Ölüm korkusu tüm korkular gibi olağan bir duygudur. Ancak buradaki temel mesele korkmamak değil korkuya teslim olmamaktır. Ve devamında akıl ve bilim ile ne olup ne olmadığımız konusunda bilgi sahibi olmak ve doğanın bizi de var eden yasalarına saygı duymaktır.

Bu konuda bencil olamayız. Hal böyle iken bize düşen yaşamı layığı ile sürdürebilmek ve sonrasına bir hoş seda bırakacak denli sahip olduğumuz omurganın onur adına hakkını verebilmektir.

Hem sonsuz diye bir şey evrenimiz için ve şu an için geçerli değildir. Gerekli de değildir. Belli bir yaşa geldikten sonra "yeter artık, huzurla gideyim" diyen sayısız insan tanıdım. Yaşamı bir armağan belleyip tadını çıkarmak ve zamanı geldiğinde de başkalarına vakur bir eda ile devretmeyi bilmek lazım. Bize devredildiği gibi. Sevgiyle...

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet Yaşam Kuru
bu konu hakkında çok düşündüm 21 Mart

1. Şu Anı Yaşamak

Ölümü düşünerek kaygılanmak yerine, şu an var olduğunun farkına var. Hayat, anlamını sonundan değil, nasıl yaşandığından alır. Şimdi ve burada ne yaptığın önemli.

2. Evrenin Bir Parçası Olduğunu Hatırla

Tüm Reklamları Kapat

Ölüm bir son değil, dönüşümdür. Evrendeki her şey gibi, sen de bir zamanlar yoktun ve sonra var oldun. Bedenin yıldız tozlarından oluşuyor ve öldüğünde doğaya geri döneceksin. Bu düşünce, yok olma fikrini bir kayıp değil, bir döngünün devamı olarak görmeni sağlayabilir.

3. İz Bırakmanın Gücü

Fiziksel olarak yok olabilirsin, ama düşüncelerin, eylemlerin, sevdiklerin üzerindeki etkilerin kalıcıdır. Sanatın, yazıların, dostlukların ve öğretilerin dünyada yaşamaya devam eder.

4.Kabullenme

Tüm Reklamları Kapat

Ölüm, hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Bununla mücadele etmek yerine, ona bir doğa olayı gibi yaklaşabilirsin. Korkuyu azaltan şey, onu kabullenmektir.

Zamanla bu düşünceler zihninde daha az ürkütücü olabilir. Belki de önemli olan, ölümü düşünerek değil, gerçekten yaşamayı öğrenerek huzur bulmaktır.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close