Ahlak, konulara göre değişiyor bence. Ahlak denilince genelin aklına bunun cinsel boyutu veya kaba-nazik davranışlar geliyor ancak ahlakımız erdemli olduğumuz her konuyu içeriyor.
Mesela erkeklerin aldatma oranı kadınlara göre daha çok olsa da kadınlar arasında da birbirinin önüne taş koyma, fesatlık ve kıskançlık daha fazla. Bunlar ne kadar büyük gözükmese de sonuçta hepsi ahlak kategorisine giriyor ve küçük gibi gözüken bu davranışları bazıları günde çok defa yapıyor, hayat tarzı olarak belirliyor. Aldatma senede bir kaç kez yapılırsa fesatlık vb şeyler hemen her gün yapılabiliyor.
Ama burda tabii ki somut bir veri ele alamıyoruz çünkü bu sosyolojik bir olay ve herkesi teste tabi tutmamız mümkün değil. Bahsettiğim ahlak dışı sayabileceğimiz bu şeyler de akla ilk gelebilen konuyu anlamlandırmanız için verdiğim örneklerdi. Kul hakkına girmek, hakaret etmek, iftira, dedikodu, cinsel taciz, sözlü taciz, şiddet, psikolojik şiddet ve daha tonla ahlak dışı davranış var.
Ağır suç işleyenlerin yüksek oranda erkek olması konusu ise büyük ihtimal cinsiyet kaynaklı doğuştan gelen bir şey değil, toplumun erkeklere yansıttığı değer ile alakalı. Örneğin, erkeklere kadınların geneline yapıldığı gibi sürekli düzgün oturup kalkmaları hakkında küçüklükten beri baskı yapılsa bu şekilde gelişemezdi. Erkekler toplum genelinde kadınlara göre daha özgür. Üstelik genelde ağlamak gibi "kadınsı" veya "çocuksu" olarak küçümsenen aslında herkesin yapması doğal olan davranışlarda yargılanmaları dışında çoğu duygularını ve içgüdülerini baskılamak zorunda kalmıyorlar. Bu sebeple daha zayıf iradeli olabiliyorlar ve öz kontrolleri çevrelerine ve cahilliğe bağlı olarak daha da düşebiliyor. Bunlar da suç eğiliminde eminim önemli bir paya sahip oluyor.
Yine de bunu toplumdaki bütün erkeklere yansıtmak pek doğru değil. Çünkü cinsiyet farketmeksizin herkes farklı yetişiyor. Neticede bazı şeyler aile ve çevre muamelelerinden sonra herkesin nasıl biri olarak yaşamak istediğine de bağlı. Artı olarak kadınların ve erkeklerin duygu eğilim farklılığının sebebini de yine topluma bağlı geliştiğini düşünüyorum.
Dediğim gibi cinsiyetle gelen bir şey değil, cinsiyete özel muamele ile gelen bir şey olduğunu düşünüyorum. Sonuç olarak eğer ahlaksızlıkta bir denge varsa/yoksa bunda kadın erkek farketmeksizin toplumdaki herkesin payı var. Herkes aynı konularda aynı davranışlarla yetiştirilse böyle bir dengesizlik yaşanmazdı. Toplumdaki bu baskı çeşitlerinin iyi olup olmadığı hakkında bir şey belirtmiyorum bu arada, aksi hâlde konudan sapardım. Kısacası kısa olmayan görüşüm bu yönde.
Not: Neden erkeklerin daha ahlaksız olduğunu düşündüğün görüşünün özel konular hakkındaki düşünce yapınıza dayandığını tahmin ediyorum çünkü kendi ortamınızı ve sohbetleri en iyi siz biliyorsunuz. Ama unutmayın ki bunun sebebi de yine çevresel faktörler. Baskılanmadığınız konuda daha rahat konuşabilirsiniz, daha rahat konuşabildiğiniz şeyleri daha çok normalleştirebilir ve vardığı seviyenin ucunu kaçırabilirsiniz. Bu bir kısır döngü.
(Bu yazı hiçbir bireyin şahsına itham ve kesin yargı bulundurmamaktadır. Kesin olmayan, kanıtlanmamış bilgi içerir. Tamamen öznel görüşümdür.)
Zaman ayırıp görüşümü buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim!