Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Toprak
Üye 1 Mart 1 Cevap
3

Psikoloji okuyacak birine kitap önerebilir misiniz?

Merhaba, ben 12. sınıfım. Üniversiteye hazırlanıyorum ve %99 psikoloji okuyacağım. Çok sevdiğim bu bilim dalını üniversiteye gitmeden biraz daha öğrenmek istiyorum. Şimdiye kadar sadece Dr. David Burns, Aaron Beck, Freud ve Carl Jung'un birkaç kitabını okudum. Bu alanda tecrübe sahibi olan abi ve ablalarımdan okunacak kitap ve tavsiye almak istedim
278 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Alper Yüksel
Psikoloji lisans öğrencisiyim. 7 Mart

Bir psikoloji öğrencisi olarak belirtmeliyim: psikoloji okumak çok doğru bir karar :)

Psikoloji okumaya yeni karar veren biri genellikle psikolojiyi "klinik psikoloji"den ibaret zanneder. Ancak bu disiplin zannedildiğinin aksine çok geniştir: bilişsel psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi gibi pek çok alt disiplin mevcut.

Okuduğun yazarlardan yola çıkarak psikoloji değil de klinik psikoloji okumaları yaptığını söyleyebilirim. Buradan da psikolojinin diğer alanlarından pek haberdar olmadığın varsayımını yapabilirim :) Ya da klinik psikolojiye özel bir ilgin vardır, ön yargılı yaklaşmak istemem.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de üniversiteye başlamadan önce her alt disiplinden bir şeyler okumak çok faydalı olacaktır. Bu yüzden önce genel, sonra psikolojinin birkaç alt alanından tavsiyeler vereceğim.

Psikolojiye Giriş Kitapları

Benim piyasada en çok sevdiğim psikolojiye giriş kitabı Paul Bloom'un "Psikoloji 101" adlı kitabı. Kitap yazarın zamanında Yale Üniversitesi'nde verdiği psikolojiye giriş derslerinin metin hali gibi diyebiliriz. Şu linkten derslere Türkçe olarak erişebilirsin: https://www.youtube.com/watch?v=2BRKBcuDkhI&list=PLoPS5ITsOj5leqX9QcTbenfyo_UjCEE91

Kitapla paralel götürmek çok faydalı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Romanlar

Tabi ki bir psikoloji öğrencisinin okuması gereken belli başlı klasikler var. Tolstoy ve Dostoyevski okumak şart. Ayrıca Irvin D. Yalom'un yazdığı her kitabı tavsiye ederim. Özellikle "Nietzsche Ağladığında"nın ilgini çekeceğini düşünüyorum.

Bilişsel Psikoloji

David Eagleman'ın "Incognito" ve "Beyin" kitaplarına göz atabilirsin. İlgini çekerse bilişsel psikolojiyi daha detaylı araştır derim.

Sosyal Psikoloji

Bu alan için bir kitap okumadan önce Stanford Hapishane Deneyi, Milgram Deneyi gibi deneylere bakmanı tavsiye ederim. Selçuk Şirin'in "Bakışınızı Değiştirecek 10 Deney: İnsan" adlı yeni çıkan bir kitabı var. Orada bu deneylere de değinmiş. Bence her psikoloji öğrencisi okumalı. Ayrıca Muzaffer Şerif'i de araştırabilirsin. Sosyal psikolojide çok önemli bir figürdür ve maalesef adını bilmeyen insan sayısı ülkemizde çok fazla :(

Klinik Psikoloji

Daha önce Freud ve Jung gibi isimlerin kitaplarını okuduysan zaten bu alanda temel bilgilere çoktan sahipsin demektir. Engin Geçtan'ın "Psikanaliz ve Sonrası" kitabını okuyup kitapta ilgini çeken psikologlarla okumanı devam ettirebilirsin. Alfred Adler, Erich Fromm gibi psikologları da okumalısın. Yeri gelmişken Engin Geçtan'ın da tüm kitaplarını gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

----

Dediğim gibi psikoloji aslında çok geniş bir disiplin ve gelişim psikolojisi, endüstri psikolojisi gibi başka alt dalları da var. Zaten lisans eğitimin sırasında hangisine ilgili olduğunu anlar, hangisi üzerinde uzmanlaşmak istediğini belirlersin. Okumaların da buna göre şekillenir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kitapları üniversiteye başlamadan önce okursan eğitimine sınıf arkadaşlarından daha avantajlı olarak başlarsın.

Umarım faydalı olmuştur :)

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close