Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 25 Şubat 2 Cevap
12

Psikolojik travmalar atlatılabilir mi? Psikolojik travmalar nasıl atlatılır, unutulur?

Size psikolojik travmalarını anlatan birine 'boşver,unutursun' demek ne kadar doğru? Size psikolojik travmalarını anlatan birine nasıl destek olabilirsiniz?
686 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Asım Özmen
Asım Özmen
30K UP
Öğrenciyim 25 Şubat

Psikolojik travmalar travmanın boyutuna,kişinin travma hakkındaki düşüncesine,ve en önemlisi kişinin tedavi olmak istemesine bağlıdır.Atlatılamasa bile kişinin yaşantısı için verdiği zarar minimum düzeye indirilebilmektedir

Peki nasıl atlatacağız?

En kolay ve sağlıklı çözümlerden birisi olan,kişinin zihnini bu travma olayından uzaklaştırması için gerçekleştireceği herşeyi söyleyebiliriz.Örneğin dışarıda bir yürüyüş yapmak,kitap okumak,sevdiğiniz bir iş ile ilgilenmek,spor yapmak gibi aktiviteler sizin zihninizi meşgul edeceği için travmalarınızı bir süreleğine de olsa bilinçaltına atmanızı sağlayabilir.Bilinçaltına atılan travmalar tam anlamıyla yok olmaz (bazı doktorlara göre neredeyse hiç yok olmazlar).Fakat zihninizi sürekli meşgul ederseniz travmalar ile ilgilenecek vakti olmayacağı için bunları hatırlayamaz.Bundan dolayı da sizi rahatsız edemezler.Eğerki dışarı çıkmanıza spor yapmanıza,kitap okumanıza kısacası zihninizi uzaklaştırmaya çalışmanıza rağmen travmayı hala hatırlayabiliyor ve yaşantınız için hala bir sorun teşkil ediyor ise bu durumda bir profosyenele danışmak en sağlıklı karar olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Travmalarını anlatan bir kişiye destek olmanın en kolay yolu onu dinlemektir.İnsanlar bunun önemini hiç fark etmiyorlar fakat insandaki yaşanan birçok psikolojik hastalığın sebebi sosyal bir canlı olan insanın sosyalliğin getirilerini alamamasıdır.Örneğin sürekli konuşursanız fakat kimse sizi dinlemez ise bir süre sonra konuşmamaya kendi sözlerinize ve düşüncelerinize saygı göstermemeye yani "özgüven" eksikliği yaşamaya başlarsınız.

İnsanlar anlaşılmak isterler.Yani travmasını anlatıp size kendisini anlatmaya çalışan bir kişiyi sakin bir şekilde dinleyip sağlıklı bir göz teması kurup onun konuşmak zorunda olmadığını eğerki durmak isterse durabileceğini fakat anlatmaya devam ederse seve seve dinleyeceğinizi beden diliniz ve gerektiğinde yaptığınız yorumlar ile belirtmeniz gerekiyor.Bunu yapabilmek için çok küçük birkaç tüyo vermek istiyorum.(Kısaca insanların sizi nasıl dinlemesini istediğini düşünebilirsiniz.)

1-)Kişinin lafını kesmeyin

Tüm Reklamları Kapat

Travmalar genellikle kişi için hatırlanması rahatsızlık verici anılardan oluşurlar.Sadece hatırlaması bile rahatsızlık veriyor iken size karşı travmasını açan bir insanın lafını bölmek,düzeltmek kesinlikle çok yanlıştır.Kişi o an size travmasını anlatıyor ise göz temasınız ve beden diliniz onu dinlediğinizi anlaması için yeterli olacaktır "a bak burada cümlede yanlış yaptın bende düzelttim yani seni dinliyorum." demek çok aşırıdır.

2-)Kişinin travmalarını normalleştirip unutmasını söylemeye çalışmayın

Herkesin yaşadığı bir olaydan herkes aynı şekilde etkilenmeyebiliyor.Yani "ohoo bu da travma mı benim amcaoğluma..." gibi bir cümle ile karşı tarafa dolaylı olarak da olsa saldırı içeren bir cümle kurmayın kişinin anlattığı bu travma sizin hayatınızın normali gibi görünse bile o kişi için gerçekten ağır ve derin bir yaşanmışlık içerebilir bu yüzden dolayı ilk cümlede de söylediğim gibi onu anladığınızı,dinlediğinizi hissettirmeye çalışın.

3-)Travmalar hakkında kesin sonuçlar çıkarmayın.

Travmalar genellikle kişinin o an yaşadığı duyguyu ya da kişinin içinde bulunduğu rahatsız edici durumu yansıttığı için rahatsız edicidir.Yani travma yaşamış birisine "sende çok abartmışsın bu kadar da olmaz" gibi bir cümle kurup kişinin kendi travması ile yüzleşmeden travmasını bilinç altına kaldırmasına sebep olmayın.Unutmayın travmalar ve yaşanılan olaylar herkes için farklı bir açıdan anlaşılabilir yani travmalar mutlak doğru ve mutlak yanlış kavramlarının dışında göreceli olarak bulunurlar.Örnek vermek gerekirse gayet sosyal ve sınıfta konuşmayı seven bir öğrenci ile arkadaşları dışında sınıf önünde konuşmaktan çekinen öğrencileri ele alalım öğretmen 2 öğrenciyi de tahtaya kaldırdığı zaman sosyal olan öğrenci bunu mutlu bir an olarak hatırlarken diğerki öğrenci bunu büyük bir travma olarak anımsayabilir.Bu yüzden dolayı travmalar hakkında "doğru" "yanlış" gibi kavramları sizin söylemeniz genellikle birşey ifade etmez.Bu travma hakkında kararı vermiş olan zihnin yine bu travma hakkında yeni bir karar vermesi gerekmektedir.

Özetin de özeti şeklinde söyleyecek olursak travmalarını anlatan bir kişiye verilebilecek en iyi psikolojik destek kişiyi dinlemek ve anlamaya çalışmaktır.

Kaynaklar

  1. Türkiye Psikiyatri Derneği. Travma Sonrası Stres Bozukluğu | Türkiye Psikiyatri Derneği. Alındığı Tarih: 25 Şubat 2025. Alındığı Yer: Türkiye Psikiyatri Derneği | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Psikiyatri. Geçmiş Unutulur Mu? - Gelişim Psikiyatri. (7 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 25 Şubat 2025. Alındığı Yer: Gelişim Psikiyatri - Psikiyatri | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cengiz Taş
Cengiz Taş
109K UP
Araştırmacı 25 Şubat

Yaşamın kendisi psikolojidir denirse bu pek de yanlış olmaz veya her şey algı ve perspektiftir dense... Aslında travmaların bir çoğunun nedeni hayatın bizzat kendisinin travmatik ve kaotik bir canlı mekanizma olduğunu bilmemektir bana göre. Kişi bilincini yükselttikçe taravmarı o derece azalır çünkü kendisi ve çevresindekiler ile ilişkisini şekillendirebilir. Öte yandan insanların çoğu ne yaptığını pek bilmeyen sürüler halinde yaşarlar, bölük, pörçük, sürekli karşıt yaratan, kendi içinde bütünlüğü ve farkındalığı olmayan bir durum arz ederler. Kendisinin farkında olmayan insanların yaptıklarından dolayı travma yaşamak bilinçli bir insana çok mantıklı gelmez. insanların veya çoğunluk sürünün ne olduğunu kavrarsanız onlara karşı yapacağınız tek şey, onları ciddiye almamak ve her an tetikte olmaktır, en yakınınıza karşı veya hatta kendinize karşı bile tetikte olmak. Bu paranoya olmanız anlamına gelmez sadece psikolojik olarak güçlü, bilinç olarak farkındalıklı biri olmanızı gerektirir. Diğer türlü elbette acı ve yoksunluğun hayatın bir parçası olduğunu da anlamalı, sahip olmak- ait olmak duygularından sıyrılmak da önemli çünkü travmaların çoğu egosal yaklaşımlar olabilir. Kişi eğer iç ve dış dünyasını anlayabilirse, anlamlı bir hayat sürdürebilir belki. Ve yaşamın bütün kaotik yönlerini yaratıcı bir enerjiye dönüştürebilir. Günümüzde dünyada çok çarpık ilişkilerin, sistemlerin hakim olduğu bir gerçeklik var, buna bağlı olarak her an dahi travmatik olabilir, tek çare bilmek, güçlenmek ve en büyük intikam olan kendini geliştirmektir.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close