Eğer bilimsel açıdan bakarsak dinlere yakın bir şeye inanır. Ama yakın diyorum aynı şeye mi o sana kalmış. Çünkü bilimsel açıdan bakarsak dinler insanların psikoloji, kültür gibi etkenlere bağlı olarak oluşmuştur. Buradaki psikoloji önemli bir etken. Eğer insan psikoloji nedeniyle oluşmusza zaten senin özün bu.
Bir araştırma var ölüm korkusu ile ilgili ve sonuçları şöyle:
Sokaktaki rastgele insanların izniyle çalışma başlıyor. İnsanlara ölümü hatırlatan şeyler yyapılıyor mesela önce ölümle ilgili ilgili sorulşar soruluyor yada direk hazır cenazede bulunan insanlara sorular soruluyor. Farkolı farklı sorular sonuçlar şuanki dinlerin temel aldığı konulara çok yakın, insanlar ölümü hatırladığında büründüğü kişikler:
- Belli bir ideolojiyi destekleme ve yayma, bu ideolojiyi anlatan bir lider olmak, insanlar kontrol grubundaki insanlara göre daha ideoloji korucu olmuştur
- Milliyetçilik
- Kariyer
Şimdi benim bildiğim din olan İslam'ın temellerine bakalım
- Dini yayan insanlar saygı görür ve sevap kazanır(İdeoloji destekleme)
- Vatan sınırında beklemek oruçtan 1000(?) kat daha hayırlıdır(Milliyetçilik)
- Çalışmak yani iyi yerlere gelmek sevaptır(Kariyer)
Buna örnekler de verebiliriz:
- Adolf Hitler geçirdiği travmalar nedeniyle ölümden çok korkuyordu ve aşırı milliyetçiliydi tarihe kendisinden iz bırakmak istiyordu ve bir keresinde şöyle dedi "Benim bıyığım moda olmayabilir ama birgün benim bıyığım böyle olduğu için herkes bıyığını böyle kesicek" "Birgün herkes Almanca konuşucak"
- Cengiz Han ölümedn çok korkuyordu yaşlanmaya başladığında ölümsüzlük arayışına girmiştir hatta ölümsüzlük iksirini elinde bulundurduğu idda edilen bilgeyi huzurna davet etmiştir fakat bilge böyle bir iksirinin olmadığını söylemiştir. O da "Birgün herkes moğolca konuşucak" gibi ifadeler kullanmıştır