Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

DNA'nın bölünmesi ve eşlenmesi aynı şey midir?

bu iki süreç aynı şey mi?birbiriyle bağlantılı mı?yoksa farklı şeyler mi?
25,343 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Umut Karatekin
Umut Karatekin
2,907 UP
BSc

Biyolojide, bölünme terimi daha çok hücreler için kullanılmaktadır. Hücrenin bölünmesi için ise DNA'nın kopyalanması (eşlenmesi) gerekmektedir. Gelin sorunuza daha geniş bir bakış açısıyla bakalım ve hücre bölünmesi ile DNA eşlenmesi arasındaki ilişkiye bir göz atalım. Mitoz bölünme, bir hücrenin kendine benzer 2 yeni hücre oluşturması anlamına gelir. Oluşan her 2 hücre, belirli bir süre sonra tekrar mitoz geçirecektir ve onlar da kendilerine benzer hücreler oluşturacaklardır. Bu 2 mitoz arasındaki süreç, hücre döngüsü olarak adlandırılır. Hücre döngüsü ise interfaz ve mitoz olarak basitçe iki evreye ayrılabilir. İnterfaz hücre döngüsünün görece daha uzun süren evresidir. İnterfaz evresinde hücre normal yaşamına devam eder ve tekrar bölünmek için hazırlık yapar. İnterfaz da kendi içerisinde 3 evrede incelenebilir; G1, S ve G2. G1 evresinde hücre yaşamsal faaliyetlerini sürdürürken bir yandan da bir sonraki evre olan S için hazırlık yapar. S evresinde, hücrenin DNA'sı eşleneceği için, gerekli enzim ve proteinlerin sentezlenmesi sağlanır. G1 evresinde gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra hücre S evresine geçer ve DNA'nın eşlenmesi sağlanır. Ardından hücre G2 evresine geçer ve bu evrede DNA eşlenmesinin doğru bir biçimde yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Ayrıca bölünme evresi olan mitoz için de hazırlıklara devam edilir. Bu aşamadan sonra hücre mitoz evresine girerek (profaz, metafaz, anafaz, telofaz ve sitokinez) genetik bakımdan aynı 2 yeni hücre oluşturulur. İşte DNA'nın eşlenmesinin sebebi, genetik bilginin yeni hücrelere aktarılması gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Özetle DNA kendini eşler çünkü hücre bölünmesi ile oluşacak yeni hücrelere genetik bilginin aktarılması gerekmektedir. Sorunuz için çok teşekkür ediyorum ve elimden geldiğince özetlemeye çalıştığım yorumumun sizlere fayda sağlayacağını umuyorum.

9,072 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep X
Zeynep X
27K UP
jazzey

öncelikle şununla başlamak isterim bölünen şey hücredir(sorunuzda dna dediğiniz için buna vurgu yapıyorum).dolayısıyla hücre bölünürken dna kendini eşler.dna ise kalıtsal bilgileri yeni hücrelere aktarmak için bunu yapar.ve bu olay hücre bölünmesinden hemen önce gerçekleşir.

direkt sorunuza yanıt olması amacıyla şunu söylemek isterim ki bu bahsettiğiniz iki şey zaten birbirleri arasında kümülatif şekilde ilerleyen durumlardır dolayısıyla birbiri içinde gerçekleştikleri için herhangi bir fark veya eşlilikten bahsedebileceğimizi düşünmüyorum :))

Tüm Reklamları Kapat

10,292 görüntülenme
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close