Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Turgay Demiradam
Üye 3 gün önce 2 Cevap
6

Üniversite sayımız arttıkça dünyada ilk yüz ve ilk iki yüz üniversite arasına girmekte zorlanmamızın temel nedenleri nelerdir?

361 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 3 gün önce

Her inci inci değildir!

Doğalı var yapayı var.

Yılların damıtılmış ve can bedeli elde edileni var, istiridyesinin etini ziyan pahasına, besili olanı ve mevsimlik hasat edileni de var evcil hayvan misali.

Tüm Reklamları Kapat

Sevgili İlhan Taşlı nitelik ve nicelik arasındaki ayırımı çok net koymuş. Üstüne ve aynı minvalde belki de eklenebilecek tek şey Ortadoğulu kafasına özgü olarak " miş gibi" manipülatif aparatı. Halk dili ile " Adı var, sanı yok, ses var, görüntü yok."

Bir de bunun üstüne akıl ve bilimden ışık hızı ile uzaklaşan bir eğitimi eklediğimizde kel görünür.

Kadrolaşma, sahte diplomalı akiller, intihal, uzun atlamalı kariyer ve kayyum. Deveye sorma gereği bile bırakmıyor, " Boynun neden eğri" diye.

Akademiyi akademi yapan ilk şey bilimsel temeli değildir. Aksine onu garanti edecek olan akademik özerkliğidir. Bunu ise var edip sürekli kılacak yegane şey bilim camiasının örgütlülüğüdür, sendikalaşma oranıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu oran ülkemizde ve abartılı halı ile ne yazık ki yüzde 10 bile değil.

Alın size sağlama: Yüzde 10 örgütlenme, yüzde 10 özerklik , yüzde 10 liyakat , yüzde 10 çağdaş müfredat= Yüzde 10 Bilim

Hırsızların bile çaldığı” paranın güvencede olacağından emin olduğu ülkenin İsviçre olması boşuna değil: Nüfus 9 milyon, örgütlü insan sayısı 36 milyon.

Yüzde 400. Bilimleri de, akademileri de, demokrasileri de, bireysel hak ve özgürlükleri de, refahları da, huzurları da yüzde 400.

Bizim hesabı varın siz yapın. Sevgiyle...

Kaynaklar

  1. Profç.Dr. Mustafa Altıntaş. (2002). Yök Ve Hukuk. Yayınevi: Eğitim Sen Yayınları. sf: 607.
  2. Prof. Dr. Veysel Sönmez. (2023). Eğitim Felsefesi. Yayınevi: Anı Yayıncılık. sf: 306.
  3. EĞİTİM SEN Sendika, et al. (Sempozyum, 2003). Eğitim Yönetimi Ve Üniversitede Demokratik Yapılanma. Not: Eğitim Sen Yayınları.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 3 gün önce

Nitelik ve nicelik kavramlarını duymuşsunuzdur. Nitelik; bir şeyin özelliklerini, işlevselliğini, yapısını, diğer benzer şeylerden farklı olan yanlarını belirtmek için kullandığımız bir terimdir. Nicelik ise, bir şeyin kapsamı ve sayısal değerini ifade eder.

Bir amaca ulaşmak için ihtiyaç duyulan değerin nitelikli veya nicel olmasını tercih edebilirsiniz, yani bu içinde bulunduğunuz şartlara göre değişiklik gösterebilir. Bir örnek verelim: Çok acil yardım süreçlerinde veya öngörülemez çatışmalarda, gıda ve malzeme üretimlerinde nitelikten çok niceliğe, yani sayısal çokluğa önem verilebilir.

Konu üniversitelere gelince niceliğin pek bir anlamı olmayacağı açıktır. Maalesef özellikle son 20-25 yıldır eğitim politikalarımız; üniversitelerin niteliğini artırmaktansa sayısal çokluğuna kaynak ayırmak olmuştur. Bu durumun iki yönlü sonucu vardır. Birincisi, yeterli donanımı olmayan on binlerce gencin zamanını çalmış olduğunuz yetmiyormuş gibi, mezun olduklarında iş bulmalarında ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. İkincisi; bildiğiniz gibi üniversiteler aynı zamanda bilim yuvalarıdır ve bilimin üretildiği, geliştirildiği temel kurumlardır. Araştırmalara yeterli bütçelerin ayrılmayışı, akademik ünvanların liyakat sisteminden ziyade siyasi ilişkilere göre verilmesi, üniversite yönetimlerinin yetersiz kişilere teslim edilmesi, akademik araştırmaların belirli kalıplaşmış fikirlerin dışına çıkarılmadan yapılmaya zorlanması v.s. bilinen sıkıntıların başında gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak; her şehre, hatta neredeyse her ilçeye üniversite açmamız bizleri bilim üreten ülke konumuna getirmeyecektir. Önemli olan, mevcut köklü eğitim kurumlarımızın özgür, bağımsız yönetimleri olan, liyakat sistemin eksiksiz işlediği, yeterli bütçe imkanlarının tanındığı bilim yuvaları haline getirmektir. [1]

Kaynaklar

  1. Optisyenin Sesi. Nitelik Ve Nicelik!. (16 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2025. Alındığı Yer: Optisyenin Sesi | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close