Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nehir Nehir
Üye 4 gün önce 1 Cevap
4

Empati ve vicdan gibi duygular doğuştan mı gelir?

Bu duygu ve davranışlar yapımızda mı var yoksa toplumda görerek mi öğreniyoruz örneğin yeni doğan bir bebek zarar gören bir canlıya üzülebilir mi bu onda bir his yaratır mı?
197 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Asım Özmen
Asım Özmen
23K UP
Öğrenciyim 3 gün önce

Öncelikle vicdandan başlamak istiyorum

Vicdan kelime anlamı olarak "kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç." demektir.Bu tanımdan şunu söyleyebiliriz vicdan kişinin hareketleri hakkındaki düşüncelerini belirleyen yegane güçtür.Çalmanın kötü olduğunu vicdan belirler.Peki neye göre?İşte burada her kişinin büyümüş olduğu çevrenin,ailenin,ülkenin etkisinin olduğunu söylersek yanılmış olmayız.Küçüklüğünde her kötü söz söylediğinde ailesi tarafından hayıflanan ve kötü tepkiler alan bir çocuk ile her kötü söz söylediğinde gülünen ve eğlenilen bir ailede büyüyen çocuğun büyüdüklerinde kötü söz söylemeleri durumunda düşünecekleri "kötü" ya da "iyi ibareleri farklı olacaktır.İlk çocuk bunu kötü bir durum gibi düşünüp kendisini rahatsız hissederken diğerki çocuk bunda herhangi bir sorun göremeyecek ve kötü söz söylemeye devam edecektir.

Özetle vicdan kişinin ahlakı,doğru ve yanlışları ile tanımlanabilir olduğu için doğduğun,büyüdüğün alanların karşılaştığın insanların kısacası düşüncelerinin üzerinde etkisi olan birçok şeyin vicdana etkisi vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi empatiye bakalım.Empatiyi kelime anlamı olarak "kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyabilmek" alabiliriz lakin birçok farklı tanımının olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.Tanımdan da anlaşılabildiği gibi senin başına gelmemiş yaşamadığın bir olayı sanki kendin yaşamış gibi düşünüp o kişinin duyguları hakkında bilgi sahibi olabilmek diyebiliriz.Yani tam olarak gerçek olmasa da hayatlarımızı değiş tokuş yapıyoruz denilebilir çok da bilimsel olmayacak şekilde.Empatinin ana sebebi ise beyindeki ayna nöronlar dediğimiz yapılardır bu yapılar kısaca açıklayacak olursak karşında gördüğün kişinin hareketini taklit ederler yani karşında birisi acı çekiyor ise senin beynindeki ayna nöronlar sanki sen acı çekiyormuşsun gibi bir yanılsamaya başvurup burada empati yapabilmeni sağlayabilirler.Hiç bebekler ile ilgilendin mi bilmiyorum fakat küçük çocuklar birbirinden çok etkilenirler 5 tane çocuğu bir odaya kapatırsan 1isi bir tarafını vurup ağlamaya başlarsa diğerleri de ağlarlar bunun sebebi ayna nöronlardır.

Kısaca ayna nöronlar empati duygumuzu sağlar ve doğuştan gelirler.Gelişim süreçleri baltalanmaz ise kişiye empati kazandıracaklardır.

Özetin de özeti olarak

Vicdan etrafımızdaki dünya ile şekillenir.

Empati ise doğuştan gelir.

Kaynaklar

  1. P. Psikoloji. Ayna Nöronlar  - Beynimizin Gizli Kahramanları. (2 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2025. Alındığı Yer: Bakırköy Psikolog, Psikomental | Psikolojik Danışmanlık ve Terapi Merkezi | Arşiv Bağlantısı
  2. V. A. P. T. Kok, et al. Vicdan. (7 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 19 Şubat 2025. Alındığı Yer: Psikolog Tülay Kök - Antalya Psikolog | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close