Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ecem @Cadıbozmasıı
Üye
1

Yarı dolu bardak mantığın temel ilkelerinden çelişmezlik ve üçüncü halin imkansızlığı ilkelerinin gerçek hayatta her zaman çalışmadığını gösterir mi?

Çelişmezlik, bir şeyin aynı anda hem kendisi hem de başka bir şey olamamasıdır. Yani X, X' değildir. ÜHİ ise Bir önerme ya doğrudur ya da yanlıştır; bir şey ya vardır ya yoktur. A ile A olmayan (A') dışında üçüncü bir ihtimal yoktur demektir. Yarı dolu olan , yarı dolu olmayan değildir FAKAT gerçekte yarı dolu olan yarı dolu olmayandır.
1,059 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Belki de burada yarı dolu olmayan tanımında sıkıntı vardır. Yarı dolu olmayan derken yarı doluluk harici diğer durumlar yani tam doluluk, yarıdan az doluluk, yarıdan çok doluluk, bardağın boş olması gibi durumlardan bahsediliyordur. Yarı dolu olmayan=yarısı boş demek değildir yani. Bahsettiimiz durumlarla farklı ikili durumlar. Ya yarı doludur ya da yarı dolu değildir. Diğer taraftan bakarsak ya yarısı boştur ya da değildir. İkisi farklı ve bağımsız ikili durumlar. Yine de üçüncü bir hal olmuyor ve bu ikili durumlarda kendi ikililerinde çelişen bir durum olmuyor.

Umarım doğru anlamışımdır ve aklımdakini doğru anlatabilmişimdir.

Tüm Reklamları Kapat

254 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Kendirli
2 yıl boyunca felsefe grubu dersi aldım

Malesef mantık eğrisi bizim günlük hayatta kullandıımızdan çok farklı bu sebepten çoğu düşüncemiz Mantık bilimi için geçerli olamayabiliyor. Sorunuzun cevabını Mantık kurallarına göre açıklayacak olursak ilk olarak yaptığınız ''Tanım'' ile başlayalım. Tanımda belirttiğiniz ''Yarı dolu bardak'' ifadesi Nesne tanımına uygun gibi görünebilir yani deney ve gözleme uygun diyebilirsiniz hatta çok hassas ölçümlerle bardağın 1/2 kısımını doldurabilirsiniz ve tanımınızı eksiksiz görebilirsiniz ama işler aslında pek öyle değil, nedeni bardağa bakan bir gözlemcinin yarısı boş, diğerinin yarısı dolu diyebilmesi haliyle bu soruya cevabın verilebilmesidir bu mantık ilkesini yok saysak dahi ötanımınıza bardağın durumu bilinmesi şartı eklenerek ''Tanımda Kısır Döngü'' koşuluna uyumu gerçekleşmeyecek. Tanımı tam yapılamayan önermenin doğruluk aşamasına malesef geçemeyiz. Teşekkürler.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close