Bunu anlamak için saprotrof canlıların ototrof canlılardan çok daha sonradan evrimleștiğini bilmemiz gerekiyor. Gezegenimizin atmosferi,pek ilkel olmayan eski zamanlarda (fototrof yașam yokken) karbondioksit ile doluydu.
Atmosferimizdeki serbest oksijenin artmasıyla sonuçlanan (Büyük oksidasyon olayı) fototrof yașamın ortaya çıkması, ileride yeșil alg ve sonrasında kara bitkilerinin evrimini meydana getirecek zinciri olușturacaktı. Atmosferimizde biriken oksijen kayda değer boyutlara ulaștıktan sonra oksijenli yașam evrimlești.
Bitkilerin neden saprotrof olmadığı sorusuna gelince de bitkilerin atası olan ilk karasal bitkiler, güneş ışığı bol olduğu için ve karada çürüyecek yeteri kadar organik besin olmadığı için fotosentezi kullanarak bağımsız bir yaşam sürdüler. Eğer saprotrof olsalardı, sürekli olarak çürümüş organik madde aramak zorunda kalacaklardı.
Ayrıca ilk kara bitkileri,mavi yeșil alglerin karaya adaptasyon sağlayarak evrimleșmiș versiyonlarıdır dolayısıyla halihazırda ototrof olan canlıları saprotrof olmaya zorlayacak veya onlara kazanç sağlatacak tarzda bir adaptasyon söz konusu degildi.