Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 1 ay önce 1 Cevap
4

Yaptıkları yapacaklarının garantisi olan emperyalist bir güç ve dayandığı kapitalist sistemin merkezinde insan olmayışı nedeni ile korkmalı mıyız?

Bu kaygıların giderilmesinde ben gibi sıradan insandan işin merkezindeki aktif bilim insanına kadar kime ne görev düşer?
362 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 4 hafta önce

Bana sorarsanız, "yaptıkları yapacaklarının teminatıdır" ifadesinde bir haklılık payı var ama bu durum sadece ABD için değil, dünya siyasetinde başat rol oynayan bütün güçler için geçerli. Emperyalizmin temelinde, kaynakları ve teknolojiyi kendi lehine kullanma çabası yatar.[1] Ancak "korkmalı mıyız?" derken, korkunun tek başına çözüm olmadığını da unutmamak gerek. Ben, hem insan haklarına hem de uluslararası iş birliğine değer veren bir perspektiften bakıyorum. Yani her ne kadar kapitalizm insan odaklı olmayıp sadece kâr odaklı görünse bile bunu kamusal mekanizmalarla dengelemek ve daha etik bir çerçeveye oturtmak mümkündür.

Tabii "kapitalist sistemin değişmeyeceğini, bugüne dek nerelerde ne haltlar karıştırdıysa gelecekte de aynısını yapacağını" söyleyenler de mevcut. Tarihten örneklere de bakabiliriz. İki Dünya Savaşı, soykırımlar, nükleer silah yarışı… Evet, insanlığın çıkardığı dersler sınırlı kalmış gibi görünebilir. Ama öte yandan, sosyal demokrasi ile birlikte evrensel insan hakları bildirgesi, sosyal devlet anlayışı, sendikal hakların gelişimi gibi ilerlemeler de oldu. Yani umut ile temkin arasındaki dengeyi kurmak lazım. Dünü inkâr edemeyiz ama yarına dair umudu da diri tutmak zorundayız.

İnsanlar "Benim bir oyum, bir sözüm neyi değiştirir?" diye düşünülebilir. Ancak şunu unutmamak gerekiyor, teknoloji kadar toplum da hızla dönüşüyor. Sosyal medyanın gücünü küçümsemeyelim; bilinçli bireylerin oluşturduğu kolektif baskı, şirketlerin etik standartlar belirlemesinde ve devletlerin düzenleyici politikalar geliştirmesinde etkili olabilir. Aynı zamanda meslek odalarından STK'lara kadar pek çok oluşumda aktif rol alarak "Ben de varım!" deme fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanlarına ve uzmanlara da büyük görev düşüyor. İnsanlığın yararını önceleyen araştırmalar, şeffaflık ve sorumlu Ar-Ge yaklaşımları, en az buluşların kendisi kadar önemli. Yoksa, "aman kimseye anlatmayalım, kârı biz alalım" zihniyetiyle ilerleyen projeler yine tekellere, güç odaklarına yarayacak. Laboratuvara kapanıp sadece veriyle uğraşmak kolay, fakat işin ahlaki yönü de masaya konulmalı. Örneğin gen düzenleme işinde çalışan araştırmacılar, "Bunun insanlığa katkısı nedir, yoksa belli odakların rant peşinde koşmasına hizmet mi ediyorum?" diye sorgulamıyorsa orada bir sorun var. Hem bilim insanlarının hem de biz vatandaşların gündelik hayatımızda gördüğümüz eşitsizlikleri, haksızlıkları, olası riskleri sürekli tartışma konusu yapmamız; kamuoyunu harekete geçirecek, siyaseti etkileyecek ve o bahsettiğin korkuların en azından biraz önüne geçecektir.

Tarihte defalarca olduğu gibi, parası ya da askeri gücü olanın elinde tehlikeli bir silaha dönüşebilir her gelişme. Dolayısıyla denge sağlanmazsa, yarın bir bakmışsın aynı filmi tekrar izliyoruz. Ancak unutmayalım: Bilinçli toplum ve denetleyici kurumlar güçlü olduğunda, şirketler ve devletler bu kadar rahat at koşturamaz. Görev hepimize düşüyor; sandık başında, sokakta, laboratuvarlarda, üniversitelerde, kısacası hayatın her alanında.

Kaynaklar

  1. V. I. Lenin. Lenin: Imperialism, The Highest Stage Of Capitalism. Alındığı Tarih: 24 Ocak 2025. Alındığı Yer: Marxists | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close