Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sametay Deniz
Üye 1 hafta önce 2 Cevap
6

Enflasyonu yasaklamak neden çare değil?

Belarus bir kaç sene önce hükumetten alınan özel izinler haricinde fiyat arttırmayı yasakladı. Hatta yabancı videolar enflasyonu yasakladı diyor. Doğru mu diye sormak isterdim fakat doğru olsaydı zaten çoğu ülke uygulardı. Peki bunun neden işe yaramayacağının açıklaması nedir?
357 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 hafta önce

Sonuçlar yasaklanamaz!

Enflasyon bir sonuçtur. Tek çaresi üretimdir ve emeğin hakkını vermektir.

Elinizde 10 ekmek ve karşılığında 10 liranız var ise; 1 ekmek 1 liradır. Ancak ekmek sayısını arttırmadan bir 10 lira daha basarsanız. Bu sefer elinizde yine 10 ekmek ve karşılığında 20 liranız olur ki; 1 Ekmek 2 lira olur.

Tüm Reklamları Kapat

Ya da tersinden, var olan üretimi kısıp ekmek sayısını 5’e düşürürseniz, para basmasanız da elinizde 10 lira ile ancak 5 ekmek alabileceğinizden, yine 1 ekmek 2 lira olacaktır.

Kapitalizmin serbest piyasa ekonomisi arz (sunum-üretim)- talep ( ihtiyaç-tüketim) dengesinin en azgın halidir. Burada esas olan ihtiyaç değil kar olduğundan her şey buna göre dizayn edilir ve sömürünün en azgın araçlarından biri olan enflasyon iradi olarak ya var olan paranın değeri (alım gücü) para basmak yolu ile düşürülerek ya da var olan üretim ihtiyacı karşılayamayacak denli azaltılarak ve bu sayede yapay olarak değeri arttırılarak (zamlar-hayat pahalılığı) şeklinde hayatımıza girer.

Diğer ve bir tek kapitalizme özgü olarak yapılan müdahalelerden biri de, piyasada yeteri kadar ürün olmasına rağmen sırf fiyatların artması için var olan ürünlerin yakılması (kahve gibi), denize dökülmesi(çay-süt gibi), domuzlara yedirilmesi ( İtalya’da patates gibi), ambarlarda çürütülmesi ve karaborsaya kapı açılması misali enflasyonun iradi olarak körüklenmesidir.

Bunun temel nedeni ekonomik krizlerdir. Ki bu krizler kapitalizmin kaçınılmaz zorunluluğudur ve kapitalizm bu krizlerden çıkabilmek için bunun gibi en akla gelmeyecek yolları da kullanır. Bu bazen karşımıza iç savaş, savaş vb. olarak çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü azgın sömürü sömüren egemen için azgın bir sermaye birikimine neden olurken öte tarafta üretenin (işçi sınıfının ki milyonlardır) acımasızca yoksullaşmasına da neden olur.

Asıl mesele burada patlak verir. Bir avuç sermayedar ve muazzam bir sermaye birikimi. Öte tarafta bu sermaye birikimi ve işçi sınıfının alın teri üzerinden muazzam bir üretim ve fakat alıcısı milyonların, emekçilerin alım gücü yok. İşte bu kapitalizmin muazzam ve onu sürekli krizlere gebe bırakan çelişkisidir.

Üreten ürettiğini alacak güce sahip değil çünkü alamayacak kadar sömürülmüş, öte tarafta ürettiğini satıp tekrar kar etme derdinde bir patron ve müşterileri emekçiler…(çok ayrıntılı bir konu olduğu için burada izninizle son vermek istiyorum. Ayrıntılar Kaynakçada...)

Kaynaklar

  1. Ernest Mandel. (2008). Marksist Ekonomi El Kitabı. Yayınevi: Özgür Üniversite. sf: 685.
  2. Karl Marx. (2000). Yabancilaşma. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 201.
  3. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İşletme Mezunu 1 hafta önce

Bu soruya cevap vermeden önce enflasyona neden olan durumları gözden geçirmemiz gerekiyor.

Talep Enflasyonu: Arz talep dengesinin, talep lehine değişmesi ile oluşur. Basit bir örnek ile şöyle açıklayalım; ortada 10 birim mal ve bu malı talep eden 15 kişi olsun, en yüksek fiyatı veren malı alacaktır, dolayısı ile fiyatlar yükselme eğiliminde olur. Fiyat artışlarını ancak, talebi karşılayacak miktarda üretim yaparak durdurabilirsiniz.

Maliyet Enflasyonu: Üretim maliyetlerini artıran her unsur (enerji, işçilik, nakliye, ham madde gibi) fiyatlara yansıtılır ve enflasyon oluşur. Bu tip fiyat artışlarını durdurmak oldukça zordur. Tüketim eğilimlerini azaltmak, kişileri tüketimden ziyade tasarrufa teşvik etmek, üreticilerin girdi maliyetlerine destek olmak, belli başlı yöntemler olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Para Arzı; Maliyeti düşük para arzı fiyatları adeta patlatır. Pandemi sonrası hükümetimizin ekonomi politikaları maalesef böyle bir sonuç doğurmuştur. Enflasyon oranının altında verilen banka kredileri, kişilerin/kurumların yüksek miktarda kredi talebine ve alınan krediler ile tüketim, menkul, gayrimenkul harcamalarını yükseltmiştir. Para arzının maliyetini, yani faiz oranlarını artırmak tek çözümdür. Diğer yandan devletin bütçe açığını karşılamak adına, para emisyonunun yükseltilmesi de enflasyonu körükler. Bu konu fiyat arışlarından ziyade, paranın alım gücünün azalması, yani TL'nin değersizleşmesi ile alakalıdır. Tek çözüm elbette bir şekilde denk bütçenin sağlanmasıdır, eğer bunu yapamıyorsanız, vergileri/harçları artırmak, yeni vergi kalemleri icat etmek gerekir.

Enflasyon Beklentileri: Bu durum biraz psikolojiktir ve önlem alması en zor konuların başında gelebilir. Üreticiler beklenti enflasyonu oranında her ay fiyat artışlarına devam eder. Çünkü, yıllık veya 6 aylık periyodlarda, işçilik maliyetlerinin, girdi maliyetlerinin artacağı konusunda öngörüler oluşur. Süreç birbirini tetikleyen kısır bir döngünün içine girer. Bu kısır döngünün kırılması gerçekten çok zordur ve özellikle dar gelirli kesim üzerinde ciddi bedeller ödetilerek, talebin aşırı düşürülmesi ile netice elde edilebilir.

Sonuç olarak; enflasyon nedenlerini ve bu nedenleri ortadan kaldıracak önlemleri kabaca sıraladık ve fark ettiyseniz fiyat artışlarını yasaklamaktan hiç bahsetmedik. Çok aşırı durumlarda zaman zaman kullanılan bir yöntem olsa da çok daha ağır bedelleri olabilir. Bu bedeller ne olabilir? Karaborsacılık patlar; bu durum gizli fiyat artışları ile tüketiciyi çok daha zor durumlara düşürebilir. Üreticilerin zarar etme endişesi; üretimden çekilmelerine ve bunların neticesi olarak, ürün arzının azalmasına, işsizliğin patlamasına neden olur. Entegre olduğunuz dış piyasalar ile bağınızı koparabilir; fiyatların sabitlenmeye çalışılması ile reel değil, suni fiyatlar oluşur. Suni fiyatlar, dış pazarlarda aşırı pahalı veya ucuz kalmanıza neden olabilir. Aşırı pahalı kalırsanız ithalatınızı tetikler ve döviz açığınızı patlatır. Aşırı ucuz kalırsanız; üreticiler ürettiklerini sadece dış pazarlarda yüksek fiyatlardan satmaya çalışır ve iç piyasaya mal arzı azalır.

10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close