Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emrah Uzuçar
Üye 3 gün önce 2 Cevap
10

Ödüllü Soru Işık sıkışabilir mi?

643 görüntülenme
Cevap Ver 22K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Vural
Ahmet Vural
161K UP
Genç Araştırmacı 3 gün önce

Işık, madde gibi bir hacme sahip olmadığı için sıkışmaz[1]. Sıkışma, bir maddenin dışarıdan uygulanan kuvvetle hacminin küçülmesidir. Işık enerjidir, bu yüzden sıkışmak yerine yönü, frekansı veya dalga boyu değişir.

Kaynaklar

  1. R. P. Feynman. The Feynman Lectures On Physics. ISBN: 9780805390452.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Bu konulara meraklıyım ve araştırıyorum 3 gün önce

Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları ışıkla ilgili elektromanyetik gürültüyü şimdiye kadar ölçülmesi imkânsız olarak görülen seviyelerin altına indirerek ışığı sıkıştırmayı başardı. Işığın tamamen yok olduğu bir ortamda bile var olan bu gürültüyü azalttılar.

Işık sıkıştırma fikri, fizik bilgisine uzak biri için gerçeküstü gelebilir. Ama bilim insanlarının çabaları uzun zamandır ışığın rastgele dalgalanmalarını yani gürültüsünü kontrol altına almanın yollarını araştırıyordu. Bu teknik de özellikle optik iletişim ve kuantum dolaşıklık projelerinde kullanılmış durumda. Fakat Cambridge Üniversitesi’ndeki ekip bu süreçte farklı bir yöntem geliştirdi ve bu yöntem sayesinde yeni bir ilerleme sağladı.

Fizikte gürültü ışığın yoğunluğuna bağlı olarak ortaya çıkan kuantum seviyesindeki küçük dalgalanmalardır. Heisenberg’in Belirsizlik İlkesi bu gürültüyü tamamen yok etmeyi imkânsız kılsa da, bir yönde azaltıp diğer yönde artırmak mümkün. Yıllardır kullanılan yöntemler genelde güçlü lazerler ve doğrusal olmayan kristaller gibi araçlarla çalışıyor olsa da bu yöntemler daha büyük ölçekli uygulamalara yönelik.

Tüm Reklamları Kapat

1981’de Daniel Walls ve Peter Zoller “rezonans floresansının sıkıştırılması” adını verdikleri bir teknik önerdi. Tek bir atom ve az miktarda ışık kullanılarak bu yöntemin uygulanabileceğini ileri sürdüler. Fakat o dönem bu fikrin pratikte ölçülemeyeceği düşünülüyordu.

Cambridge Üniversitesi’nden Mete Atatüre ve ekibi bu teoriyi gerçeğe dönüştürmek için yarı iletken kuantum noktaları kullandı. Bu noktalar yapay atomlar olarak biliniyor ve doğal atomlardan daha üstün optik özelliklere sahip.

Atatüre,

Bunu yapmayı başardık çünkü artık doğal atomlardan daha üstün optik özelliklere sahip yapay atomlara sahibiz. Bu, fotonların bu temel özelliğini gözlemlemek ve bunu kanıtlamak için gerekli koşullara ulaşabileceğimiz anlamına geliyordu

diyerek çalışmanın önemini vurguladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu deney ışığın kuantum seviyesindeki davranışlarını gözlemlemek için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Işığın gürültüsünü vakum dalgalanmalarının %3 altına indirmeyi başaran ekip, bu seviyenin evrende gözlemlenebilen en düşük seviyeden bile az olduğunu belirtiyor. Bir de bu sıkıştırmanın yalnızca bir fotonun hem dalga hem de parçacık olarak davranabilmesi sayesinde mümkün olduğu ifade ediliyor.

Evrenin her köşesi elektromanyetik alanların dalgalanmalarıyla dolu olduğu için kuantum mekaniği, bu gürültünün boşlukta bile var olduğunu söylüyor. Ama Atatüre ve ekibinin bu çalışması, ışık ve elektromanyetik alanlar hakkındaki anlayışımızı hem genişletiyor hem de etkiliyor. Umarım bu cevap size faydalı olur:)[1][2][4][4]

Kaynaklar

  1. University of Cambridge. Scientists "Squeeze" Light One Particle At A Time. (1 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: University of Cambridge | Arşiv Bağlantısı
  2. D. F. Walls, et al. (2002). Reduced Quantum Fluctuations In Resonance Fluorescence. American Physical Society (APS), sf: 709-711. doi: 10.1103/PhysRevLett.47.709. | Arşiv Bağlantısı
  3. P. Busch. Heisenberg's Uncertainty Principle. Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
  4. J. Hilgevoord, et al. The Uncertainty Principle. (8 Ekim 2001). Alındığı Tarih: 3 Ocak 2025. Alındığı Yer: platostanfordedu | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close