Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 1 Aralık 2023
7

Gelecekte yapay genel zekanın elde edilmesiyle neler ne ölçüde değişecek?

Yapay genel zekaya ulaşıldığında dünyamız, "baş döndürücü" nitelikte çarpıcı bir dönüşüm geçirecek mi? O an geldiğinde nelerin büyük ölçüde değişeceğine, nelerin ise çok değişmeyeceğine dair tahminde bulunarak örnekler verebilir misiniz?
385 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Deniz Uzunoğlu
Ara ütücü 1 gün önce

Siyasi yönetim yapay zekaya bırakılırsa dünya çiçek gibi olur. Bunu ilk keşfedenlerin ülkesi dünya ekonomisinde ilk 10 içine girecektir. Ayrıca adalet sistemi, eğitim sistemi gibi çok önemli temel konularda yapay zeka müthiş bir kaynak, yaşlı başlı konuşmayı unutmuş, eli ayağı titreyen siyasetçilerin elli yılda düşünemediği, ya da işlerine gelmediği için harekete geçmediği tüm sorunlar için yapy zeka tam bir problem çözücü. Geçen gün dalga geçmek amaçlı "uzaylılar dünyayı istila etse nasıl tutum sergilerdin" diye sordum, cevaba bak; elbette her türlü savaş stratejisi ve onlarla iletişim kurma, dillerini anlama konusunda hazırlıklıyım, elbette dünyamızı savunmak için elimdem geleni yaparım" dedi. Benimsemişler baya

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 1 gün önce

Hani bir zamanlar ilk akıllı telefonlar çıktığında, kimisi "Bu aletler cebimizdeki küçük bilgisayarlar olacak" deyip inanılmaz heyecanlanmıştı, kimisi de "Eh, telefon işte, ne kadar değişiklik yaratabilir ki?" diyerek burun kıvırmıştı. Yapay genel zekâ (YGZ) geldiğinde de benzer bir sahne yaşayacağız; ama bu kez ölçek, neredeyse telefonun telefon olması kadar temel bir sıçrama yerine, belki de tüm insanlığın çalışma, öğrenme ve düşünme biçimini tepeden tırnağa değiştirecek kadar devasa bir dönüşüm olacak. Eğer YGZ'yi, zekâ fonksiyonunu diye tanımladığımız bir fonksiyon olarak düşünürsek, bu fonksiyonun türevi (yani ) insanın mevcut kapasitesine oranla katlanarak artabilir. Örneğin ekonomistler, 2030'a kadar 19,9 trilyon dolarlık bir ek katkı öngörüyor ve bu, global GSYİH'nin yaklaşık %3,5'ini oluşturabilir.[1] Yani bir bakıma, logaritmik ölçekte değil de üstel bir ölçekte büyüme bekleyenler haksız sayılmaz.

Diğer yandan, "Peki istihdam ne olacak?" diye soranlar da var. Zamanında dokunmatik ekranlar yüzünden tuş takımlı telefon üreticilerinin işi bitmişti, ama telefon üretimi yepyeni alanlar açtı. AGI düzeyine gelindiğinde ise, tahminlere göre 2027'ye kadar iş dünyasındaki görevlerin %42'si otomatikleşebilir.[2] Düşünsenize, bir sabah uyanıyorsun ve muhasebe raporlarından kimya laboratuvarı deney analizlerine kadar çoğu işi, bir makine senin kadar (hatta belki daha da iyi) yapıyor. Matematiksel olarak, iş piyasasındaki bu dönüşüm ile ifade edilirse, gibi çarpıcı bir formülle özetlenebilir. Ama merak etmeyelim çünkü işlerin "niteliği" dönüşecek, yani "işin bitti" değil, "yeni iş alanları seni bekliyor" demek daha doğru olabilir. İnsanlar hâlâ yaratıcılık, duygu yönetimi ve derin sezgi konularında rakipsiz kalabilirler; neticede bir AGI, senin "gönül kırıklığına hüzünlü bir şiir yazma" kapasitesini tam olarak deneyimlemediği sürece kalbin sözünü tam dinleyemeyebilir. (Evet bu sözleri Sena Küçükkıvanç yazıyor 😂, ancak aradaki farkı belirteyim, bu bahsettiğim başlangıç AGI'ı. Yani aslında bizim için sonun başlangıcı ve ciddi anlamda korkmamızı gerektiren anların sayılı olduğu günler yani.)

Ha, bir de işin karanlık tarafı var: "Ya AGI kontrol edilemezse?" sorusu. (Yorumum: Bence kontrol falan hikâye, kendinden daha üstün bir varlığı kontrol etmeye çalışmak boşa çaba.) Anketlere göre, en az %5'lik bir kesim, AGI'nin insanlığın sonunu getirebileceğinden endişeli.[3] Hani 1900'lerin başında "Bu elektrik iyi hoş da, kablolarla kendimizi mi yakacağız?" kaygısı vardı ya, biraz ona benziyor ama birkaç kat daha büyüğü. Şu an bile AI üzerine çıkan düzenlemeler logaritmik değil üstel hızda artıyor: 2016'da sadece 1 tane varsa 2023'te 25 farklı düzenleme konuşuluyor, üstelik son yılda %56,3'lük bir artıştan söz ediliyor.[4] Bu da gösteriyor ki; AGI gerçeğe dönüştüğünde, yasa koyucular, şirketler ve hatta sabah evinde kahvaltı ederken haberleri izleyen sen-ben bile "Bu işin normali nedir?" diye epeyce kafa patlatacağız.

Tüm Reklamları Kapat

Yani dünya muhtemelen kökünden değişecek ama ekmek hâlâ ekmek olarak kalacak—ya da kim bilir, belki de ekmeğin formu da 3B yazıcıdan çıkmaya başlar.

Ne zaman o dev AGI kapımızı çalar, o zaman... O zaman işte gerçekten şansımız kalmayacak.

Kaynaklar

  1. C. Edwards. 2025 Predictions: Enterprises, Researchers And Startups Home In On Humanoids, Ai Agents As Generative Ai Crosses The Chasm. (5 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: NVIDIA Blog | Arşiv Bağlantısı
  2. news AU. Ai Campaigner Says Ceos Are ‘Freaking Out’ About Rapid Advancement As Humanity Approaches Point Of No Return. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: news AU | Arşiv Bağlantısı
  3. T. Pillay. Katja Grace. (5 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: nextgen | Arşiv Bağlantısı
  4. Stanford. Ai Index Report 2024 – Artificial Intelligence Index. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2024. Alındığı Yer: Stanford | Arşiv Bağlantısı
9
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close