Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İzzet Suha Yılmaz
Üye 4 gün önce
3

Airfrey kanserojen madde üretir mi?

Airfreylerin kanserojen madde ürettiklerini okumuştum. Doğru mu?
313 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 4 gün önce

Diyelim ki elinizde bir fritöz var ve evinizde patates kızartması yapmak istiyorsunuz. Geleneksel yöntemle düşünelim: Kocaman bir kazan sıvı yağda, patates dilimlerini cayır cayır kızartırken oluşan o kesif koku, duman, yağ sıçraması… Her ne kadar lezzetli olsa da 😂, derin yağda kızartmanın sağlık üzerinde oluşturabileceği riskler uzun zamandır gündemde. Tam bu noktada fritöz denilen aygıt devreye giriyor: Daha az yağ, daha az koku, nispeten daha temiz bir pişirme ortamı. Ama soru şu: Kanserojen madde oluşumu sıfıra iniyor mu? Ne yazık ki hayır. Burada matematiksel bir sınır yok, yani "Airfrey kullandım, tamam bitti bu iş, sıfır risk" gibi bir denklem yok.

Yüksek sıcaklıklarda karbonhidrat içeren gıdaların (örn. patates, ekmek, bazı tahıllar) pişirilmesi sırasında akrilamid adı verilen bir bileşik ortaya çıkabilir. Bu akrilamid, "Maillard reaksiyonu" olarak bilinen kimyasal sürecin bir yan ürünü. Maillard reaksiyonu kabaca şöyle işliyor: Gıdadaki şekerler (glikoz, fruktoz vs.) amino asitlerle buluşur, ısı ile tetiklenir, ve ortaya kahverengileşme ile birlikte pek çok ara ürün çıkar. Maillard reaksiyonunu matematiksel olarak aşırı karmaşık bir formülle ifade de edebiliriz 😂😂 ama basite indirgersek, akrilamid oluşumu aşağı yukarı şu ilişkide artar:

Tüm Reklamları Kapat

Burada pişirme sıcaklığı, pişirme süresi, ise gıdadaki karbonhidrat yoğunluğunu temsil etsin. ve da deneysel olarak belirlenen sabitlerdir. Yani sıcaklık ve süre arttıkça, akrilamid oluşma ihtimali de artar. Airfrey kullanırken de yüksek ısıda uzun süre pişirmek, tıpkı geleneksel yöntemlerde olduğu gibi akrilamidi tetikler. "Ama ben çok az yağ kullanıyorum!" diyebilirsiniz. Evet, yağ miktarı akrilamid seviyesine doğrudan etki etmese bileee, pişirme yönteminin sıcaklık ve süre parametreleri hâlâ devrede.

Evet, fritözde akrilamid oluşuyor mu? "Bunu nasıl anlamalıyız?" diye sorarsanız, tıpkı bir tiyatro sahnesinde farklı oyuncuların varlığı gibi düşünün. Akrilamid oluşumu için gereken aktörler: Isı, zaman, uygun gıda (karbonhidratça zengin) ve Maillard reaksiyonu kimyası. Normal fritözde de bu oyuncular sahnede, fritözde de. Fark, fritözde ısı transferi farklı bir ortamda gerçekleşiyor. Yağ oranı az ama yine de yüksek sıcaklıklar söz konusu. Eğer patatesinizi 200°C'de 30 dakika boyunca Airfrey'de pişirirseniz, "oooh, çıtır çıtır" derken, aslında akrilamid miktarını artırmış olabilirsiniz. E bu da yani bir formülün limitini hesaplarken, değişkenlerden birini azaltıp diğerlerini artırmak gibi: Yağı azalttınız, iyi hoş, ama sıcaklığı ve pişirme süresini düzenlemezseniz, denklemin sağ tarafında istenmeyen değerler yükselmeye başlayabilir.

Akrilamid bir yana, başka kanserojen potansiyeli olan maddeler de var, mesela PAH'lar (Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar). Bunlar genelde yağın, yağlı etlerin yanması, tütsülenmesi, mangal dumanı gibi durumlarda ortaya çıkar. Fritözümüz ne kadar az yağ kullansa da, yüksek sıcaklıkta yağ içeren bir gıdanın duman çıkarması hâlâ olası. Ancak yine de geleneksel kızartma ya da mangal yöntemleriyle kıyaslarsak, fritöz bu açıdan daha düşük seviyelerde PAH üretir. Ama "düşük" demek "yok" demek değildir. Sonuçta sıfır risk yoktur, sadece azaltılmış risk vardır.

Örneğin, bir mangal yaptığınızı düşünün, kömür közleri, akan yağlar, yükselen dumanlar… Burada PAH oluşumu bir orman yangını gibi kontrolsüzce yükselebilir. Fritöz'de bu durum, orman yangını yerine belki bir evdeki mum alevi gibidir, yani çok daha küçük, ama potansiyel hâlâ duruyor hani umarım benzetebilmişimdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu noktada bazı stratejiler önerebilirim:

Pişirme sıcaklığını aşırı yüksek tutmayın. 200°C yerine 160-170°C'lerde, biraz daha uzun süre pişirerek akrilamid oluşumunu azaltabilirsiniz.

Nişastalı sebzeleri pişirmeden önce 15-30 dakika suda bekletmek akrilamid oluşumunu azaltır. Bu da formülümüzdeki 'ı düşürür.

Eski, defalarca ısıtılmış yağı kullanmayın. Çünkü oksidasyon ürünleri ve diğer zararlı yan ürünler artar. Her pişirmede mümkünse taze yağ kullanarak "baştan temize çekme" stratejisi uygulayabilirsiniz.

Yani uzun lafın kısası evet, kanserojen potansiyelli maddeler üretebilir. Bu asla geleneksel kızartma kadar yoğun değil belki, ama "hiç yok" demek imkânsız tabii ki. Ben kullanmam o ayrı konu, kuru kuru ne öyle. Tadı yok bir şeyi yok.

13
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close