Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Günümüzde her insan hala avcı toplayıcı yaşama ait özellikleri sergiler mi ? Örnekler vererek uzunca açıklar mısınız?

1,772 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bahri Ayzabar
Bahri Ayzabar
2,344 UP
Öğrenci

Bildiğim kadarıyla mızrak benzeri aletler ile koşarak avcılık yapan insanlar bu sıralar pek yaygın değiller ancak toplayıcılık yapan çiftçi vb. işlerde çalışan insanlar görmek mümkün. Hayatın devamı için önemi büyük olan bu iki görevin izlerinin insanlarda hala mevcut olduğunu düşünüyorum. Kesin emin olmamakla birlikte; erkek bireylerin hareket eden nesneleri daha net ve uzun süreli takip edebildiği (avcılıkta gayet kullanışlı) ve dişi bireylerin karmaşık renkler içerisinde belli nesneleri daha kolay ayırt edebildiğini (toplayıcılıkta işe yarar bir özellik) biliyorum.

EDIT: Yaptığım araştırmalar sonucu kadınların erkeklere kıyasla koku ve işitme duyularının daha gelişmiş olduğunu öğrendim, konu ile alakalı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

418 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammet Cihan
Muhammet Cihan
2,099 UP
İnş.müh.

Merhaba,

Homo Sapien’in tahmini 300 bin Homo Sapiens Sapiens’in de 100 bin yıllık evrim süreci göz önüne alındığında; “avcı-toplayıcı” beslenme sisteminin son 7-10 bin yılda kademeli olarak “yerleşik” sisteme geçtiğini görüyoruz.

10 bin yıl 100 bin yıllık bir evrim süreci içerisinde kısa bir süre.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde insan yerleşik sistemde “üretimi ve tüketim”i tercih etse de avcı-toplayıcı özelliğini genetik olarak terk edemez.

Günümüzde Güney Amerika da, Afrika veya Yeni Gine ve Avusturalya gibi Uzak Asya da Avcı toplayıcı küçük toplumlar mevcüt.

Bu toplulukları popülasyonda yüzde dilimi olarak ihmal edebiliriz belki ama tüm dünyada deniz mahsülleri bugün büyük oranda avcılık yöntemi ile sağlanmaktadır.

Okyanuslardaki ve özellikle soğuk denizlerdeki bu avcılığın 3-5 yıl yapılamadığını düşünürsek insanlığın açlık sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini de ön görebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer taraftan bir çok insan denizlerde Orman veya vadilerde avcılık yapmaya eğilimli. Avcılık klupleri ile geçmişinden seslenen bu dürtüyü sosyalleştirerek haz duymaktadır.

Yine bir örnek verecek olursak her yıl yüzlerce insan vahşi (doğal) ormanlarda kestane, yaban mersini veya kuşburnu gibi kendisinin ekmediği bir çok besini toplamakta ve tüketmektedir.

İlkel toplumlarda avlamak-toplamak hayatta kalmak için zorunlu bir beslenme sistemi iken günümüzde beslenme amacının dışında sosyalleşme ve spor amaçlı da yapıldığını görüyoruz.

Saygılarımla,

543 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsan Nasıl Insan Oldu- M.ilin - E.segal. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Tüfek, Mikrop Ve Çelik - Jared Diamond. (10 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 10 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close