Bir iletkene dışarıdan elektrik alan uygulandığında, iletken içerisinde bulunan serbest elektronlar denge konumuna gelmek için en uzak nokta olan iletkenini yüzeyine kadar hareket ederler ve iletken içerisinde bu elektrik alana zıt yönde ve eşit kuvvette bir elektrik alan(indüklenmiş elektrik alan) oluşturur. dolayısıyla iletkenin içinde dışardan uygulanan elektrik alan ile indüklenmiş elektrik alan birbirini nötürler ve elektrik alan sıfırlanır.
ikinci olarak bir iletkeni dışarıdan yükleyip serbest bırakırsanız. iletken içerisinde bulunan aynı kutuplu yükler birbirlerinin en uzak noktalara kadar denge konumuna gelene kadar iterler. iletken yüzeyinden iletken içerisine her biri elektrik alan oluşturur. yüzeydeki bu yüklerin oluşturduğu elektrik alanlar birbirlerini nötürleyerek sıfırlar. iletken içinde elektrik alan sıfır olur.
Bu aslında Gauss Yasasının temelini oluşturur, matematiksel olarak bu soruyu Gauss Yasası rahatlıkla açıklar ama siz daha fiziksel bir cevap arıyorsunuz sanırım.
Şimdi öncelikle şunları biliyoruz: Elektrik alan bir vektörel büyüklük ve yönü pozitif yükten negatif yüke doğru.
Diyelim ki pozitif yüklü bir iletken küremiz var. Eğer içeride elektrik alan sıfır olmasaydı, hangi yöne gösterecekti? Kürenin içinde rastgele bir nokta düşünelim ve buradaki elektrik alanın yönü o halde ne olmalıydı? Küresel geometrinin simetrik olmasından dolayı, en mantıklı tahmin merkeze doğru olacaktır. Şimdi bu noktadan merkeze doğru vektörün yönünde ilerleyelim. Dış bir elektrik alanın etkisi altında olmayan iletken ve yüklü bir cisim için yükler cismin yüzeyindedir, net kuvvetin sıfır olabilmesi için (çünkü iletkende yükler serbestçe hareket edebilir, her zaman dengeye ulaşacaktır). Merkeze doğru ilerledikçe yüzeyden uzaklaştığımız için o zaman git gide elektrik alanın büyüklüğü azalacaktı ve merkezde sıfır olması gerekirdi. Çünkü bu yönde devam edip merkezi geçseydik, elektrik alanın yönü terse dönecekti. Yani en başta seçtiğimiz noktadan merkeze gelene kadar ilerleme yönümüzle aynı olan elektrik alan, merkezi geçip devam ettiğimizde ilerleme yönümüze zıt yönlü olacaktı. Ve bu durumda tam merkezde elektrik alan sıfır olacaktı. Her nokta için bu durum aynı olduğundan, küre içinde elektrik alan çizgilerini çizmeye çalıştığımızda şunu görürdük: yüzeyden başlayıp merkeze doğru uzanan ve merkezde biten çizgiler.
Tüm Reklamları Kapat
Fakat elektrik alanın pozitiften negatife doğru olduğunu söylemiştik. O zaman şu anki varsayımımızdan dolayı pozitif olan yüzeyde başlıyor fakat nötr yüklü merkezde sonlanıyor. Burada o zaman ilk başta kabul ettiğimiz elektrik alanın küre içinde sıfır olmaması ile ilgili bir sıkıntı var. Varsayımımız demek ki hatalı. Elektrik alan o zaman, küre içinde sıfır.
İletken Küre içinde ve dışında elektrik alan ( E ) ve elektrik potensiyel (V) dağılımıHyperphysics
Aslında biz bu düşünce deneyinde, Gauss Yasası'na benzer bir şey yaptık. Kürenin içinde hayali bir kapalı yüzeyden geçen net elektrik alanı çizgileri yani elektrik akısının sıfır olması gerektiğini gösterdik. Gauss Yasası bunu direkt hayali kapalı yüzeyin içinde kalan net yüke bakıp söyleyebilmemizi sağlar.
Ve son olarak iletkenin şekli ne olursa olsun (simetrik veya değil), iletken cismin içindeki net elektrik alan sıfır olacaktır. Sebebini de aslında yukarıda verdim: net kuvvetin sıfır olması için.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
4,064 görüntülenme
Kaynaklar
Wikipedia. Gauss Yasası. (2 Mart 2021). Alındığı Tarih: 2 Mart 2021. Alındığı Yer: Wikipedia
| Arşiv Bağlantısı
HyperPhysics. Conductor At Equilibrium. (2 Mart 2021). Alındığı Tarih: 2 Mart 2021. Alındığı Yer: HyperPhysics
| Arşiv Bağlantısı
MIT. Physics 8.02 Electricity And Magnetism At Mit. (2 Mart 2021). Alındığı Tarih: 2 Mart 2021. Alındığı Yer: MIT ders notları
| Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
Sebebi sadece matematiksel olarak vektörel toplama işleminden değil iletkenlerin davranışları üzerinden de açıklanır. İletken kürenin içerisinde bulunan atomların son yörüngesindeki elektronlar (ki bunlara valans elektronlar diyoruz) iletkenlerin özelliklerinden ötürü sıkça hareket halindedir ve bağlı oldukları atom yörüngesinden kolayca sapıp savrulabilirler. Bir elektrik alan içerisine iletken bir malzeme konulduğunda (dikkat edilirse sadece küre değil belli bir hacime sahip herhangi bir iletken) bu elektronlar kolayca merkezlerindeki atomlardan saparlar ve dışarıdaki elektrik alan kaynağına yönelirler. Ancak bu yönelim sırasında daha öncesinde bağlı oldukları atomlar elektron kaybettikleri için pozitif yüklenmiş olurlar ve elektronları geri çekici ve dışarıdaki elektrik alan yönüne zıt bir elektrik alan oluştururlar. Atomların valans elektronlarındaki ayrışma, içerideki ve dışarıdaki elektrik alan büyüklükleri eşitlenene kadar devam eder. Bir noktadan sonra ne atomlar valans elektronları geri çekebilir ne de valans elektronlar dışarıdaki elektrik alan kaynağına ayrışabilir. İki zıt yönlü eşit büyüklük birbirini sönümlemiş ve harekt sıfırlanmış olur.
1,787 görüntülenme
Kaynaklar
Anthony C. Fischer-Cripps. Elektrik Akımı. (1 Mart 2021). Alındığı Tarih: 1 Mart 2021. Alındığı Yer: vikipedi.com
| Arşiv Bağlantısı
1
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Evrim Ağacı'nın bilimi yaymasına destek olur musunuz?
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Reklamlar, internet sitemizin ayakta kalabilmesinin tek yolu. Ama daha iyi bir yol var: Evrim Ağacı Premium! Kreosus üzerinden, bütçenizi zorlamayacak bir miktarda bize destek olarak sitemizdeki bütün reklamları kapatabilir, Evrim Ağacı Premium kullanıcılarının her geçen gün artan ayrıcalıklarından faydalanabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Okunmayan bir hikaye, hikaye değildir; odun artığı üzerindeki ufak siyah çiziktirmelerden ibarettir. Bir hikayeyi hikaye yapan okurudur, okunmasıdır.” Ursula K. Le Guin
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).