Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 1 ay önce
14

Hayatınızın geri kalanını bir adada tek başınıza geçirmeyi kabul eder misiniz?

Eğer "hayır" yanıtını verirseniz, bu kararınızın nedenlerini açıklayınız. Eğer "evet" diyorsanız, bu izolasyonu nasıl değerlendireceğinizi ve adada nasıl bir yaşam kurmayı planladığınızı anlatınız. En çok oya sahip olan en iyi cevap seçilecektir. Katılımınız için teşekkür ederim 🌸
1,536 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
10 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 1 ay önce

Kesinlikle hayır.

-Dişim ağrırsa kim tedavi edecek?

-Kesin kahve de yoktur. Hadi var. Kiminle içip dedikodu yapacağım?

Tüm Reklamları Kapat

-Tuvalet kağıdını nereden bulacağım? Askerde araziye çıkarken dibe köşeye sıkıştırıp alsam da, almayan akıllılara verdiğimden biterdi. Yakınımızda dere falan yoksa, yaprak veya taş kullanırdım. İnanın hiç hoş değil :). Şok, Bim, Migros var mı?

-İnternet yok, sosyalleşme yok, kankalar yok, flört edeceğin kimse yok, ailen yok. Kuyruklu da olsa primatlar var mı? Kankalık etmek için tabi.

-Yeme, içme işini pek düşünmem. Dişimin kestiği her şeyi çiğ, pişmiş fark etmez yerim de, C2H5OH var mı? Onu söyleyin bir kere. Bu da yoksa, devamını yazmaya da gerek yok.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatma Nur İnakçı
Bilimsever Okuyucu 1 ay önce

Ada mı? Hayır. Çünkü böceklere fobim var. Ayrıca bir adada böceklerden daha korkunç şeyler vardır 😂. Ama bu fobimi bir kenara bırakırsak, ilginç olabilirdi bir adada yaşamak ya. Hayatımın geri kalanını orada geçireceksem sınırsız bir kitaplık olmasını isterim. Teknolojik şeyler olmayacağı için, internet vs. gibi kitap en mükemmel seçenek. Adada da internet olmasın zaten, izolasyon olur benim için.

Küçük bir tekne veya kayık olması harika olurdu. Bir de deniz altı keşifleri için dalış ekipmanları – tabii kullanmayı biliyorum diye varsayarsak 😂 – tam bir macera olurdu benim için. Zaman zaman ileriye açılır, dalış yapıp yeni canlı türleri keşfederdim ilginç olabilirdi. Adada bir ev bile istemem, sadece kitaplık versinler evi zaten kendim yaparım.

Eğer adaya birini daha alabilme şansım olsaydı yanımda Albert Einstein’ın olmasını isterdim. Sadece bilimsel bilgisi yüzünden değil aynı zamanda bakış açısı ve hayata dair derin düşünceleri için de. Onunla gökyüzü, evrenin sırları ve zaman kavramı üzerine saatlerce konuşmak, hayatın anlamını tartışmak harika olurdu. Fizik yasalarını doğrudan gözlemleyebileceğimiz bir ortamda doğanın işleyişini onun yorumlarıyla anlamaya çalışmak bambaşka bir deneyim olurdu. Üstelik Einstein’ın kendine has mizah anlayışı uzun ada günlerini daha keyifli hale getirirdi. Onun varlığı adaya hem ilham hem de sohbet dolu bir hava katardı.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer adada sadece ben olacaksam ya da birini alma şansım yoksa tek başına orada yaşama fikri tüm bu hayallerin ötesinde, biraz da hayalperest bir bakış açısı olurdu. Gerçekten bir adada tek başına uzun süre yaşamak düşündüğümüz kadar romantik olmaz. İzole bir yaşam bir süre sonra yalnızlığa ve sıkıntıya dönüşebilir. Sağlık sorunları, yiyecek bulma derdi ve temel ihtiyaçları tek başına karşılamak da cabası. Ayrıca doğadaki tüm canlılarla baş başa kalmak, özellikle böcek fobim gibi fobilerim varken, fazlasıyla zorlayıcı olurdu. Yani her ne kadar kulağa hoş gelse de böyle bir hayatın ne kadar sürdürülebilir olduğu büyük bir soru işareti.

141 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Çelik
Dil Bilimci 1 ay önce

Soruya bir instant "Evet" cevabı ile başlayıp adım adım gidiyorum.

1. Gün:

Adaya artık kim niye neden gönderdi bilmiyorum ama bir şekilde oraya vardım. Etrafa bi quick look atıyorum. İlk işim keşif yapmak olacak. Buna hatta reconnaissance derler. Yani çevreyi detaylı bir şekilde inceleyerek kaynakları ve potansiyel tehlikeleri tespit etmek açılımı.

Tüm Reklamları Kapat

Sahilde yürürken denizden gelen dalgaların getirdiği odun parçalarını ve muhtemel diğer malzemeleri topluyorum. Bunlar ileride işime yarayabilir. Ormandan içeri doğru ilerliyorum. Etrafta bol miktarda palmiye ağacı ve muz ağacı görüyorum. Bu iyiyee işaret çünkü yiyecek ve barınak için malzeme sağlayabilirler.

En önemlisi su kaynağı. Gökten zembille mi gelir yoksa "hiç bitmeyecek zemzem" mi bulunur orasını bilemem 😂 Biraz ilerledikten sonra küçük bir dere keşfettim. İyi bari kurtardık. Su temiz görünüyor ama emin olmak için su arıtma yöntemleri uygulamam gerekecek.

Barınak için uygun bir yer seçmeliyim. Sahile yakın ama çok da yakın olmayan, sel ve fırtına riskini azaltacak bir yer arıyorum. Hafif yükseltili bir alanda rüzgâra karşı korunaklı bir bölge buldum. Severis. Burası barınağımı inşa etmek için ideal görünüyor.

2. Gün:

Tüm Reklamları Kapat

Bugün barınağımı inşa etmeye başlayacağım. İlk olarak sağlam ve esnek dallar toplamam gerekiyor. Ormanda dolaşıp yeterince malzeme topladım.

Barınağım için A-Frame Shelter yapmaya karar verdim. Bu iki büyük dalın A şeklinde yerleştirilip üzerine diğer dalların ve yaprakların eklenmesiyle oluşturulan bir barınak türü. Hem yapımı kolay hem de iyi koruma sağlar. Ayrıca yormaz.

İskeleti oluşturduktan sonra, üzerini büyük yapraklarla kapladım. Bu da yağmur suyu açısından geçirmezlik sağlayacak yani umuyorum bakalım. Ayrıca zemine de kuru yapraklar ve otlar sererek yatacağım yeri yumuşattım. Geceyi burada rahatça geçirebilirim. Hadi bakalım inş.

3. Gün:

Ateş yakmak bugünün önceliği. Hem ısınmak, hem yemek pişirmek, hem de yaban hayatını uzak tutmak için gerekli. Ateş yakmak için Bow Drill yöntemini kullanacağım.

Bow Drill da bilirsiniz sürtünme ile ateş elde etmeyi sağlayan bir tekniktir. Bunun için bir yay, bir mil, bir tahta ve bir baskı parçasına ihtiyacım var. Yay için esnek bir dal ve bir ip, mil için kuru ve sert bir ağaç parçası, tahta için düz bir tahta parçası ve baskı parçası için sert bir materyal kullanacağım.

Malzemeleri hazırladıktan sonra, yayı milin etrafına sarıp hızla ileri geri hareket ettirerek sürtünme sonucu ısı oluşturuyorum. Bir süre sonra tahta üzerinde kömürleşme oluşuyor ve buradan çıkan kıvılcımı kuru otların üzerine düşürüp üfleyerek ateşi başlatıyorum. İlk denemede başaramasam da birkaç denemeden sonra ateşi yakmayı başardım. İllaki olur.

4. Gün:

Bugün besin bulmaya odaklanacağım. Ormanda dolaşıp yenilebilir bitkileri ve meyveleri topluyorum. Bazı bitkiler zehirli olabilir. Artık şansıma botanikçi değilim.

Muz ağaçları buldum ve birkaç muz topladım. Ayrıca hindistan cevizi ağaçları da var. Hindistan cevizleri hem besleyici hem de suyuyla sıvı ihtiyacımı karşılamaya yardımcı olur.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük hayvanları yakalamak için snare trap yani tuzaklar kuruyorum. İnce dallar ve bitki liflerinden yaptığım iplerle döngü şeklinde tuzaklar hazırladım ve hayvanların geçiş yollarına yerleştirdim.

5. Gün:

Öldüm. Meyve zehirliymiş. Gitmeyin ne işiniz var adada yahu.

164 görüntülenme
12
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 1 ay önce

Bu soruya evet diyecek birisi yoktur sanırım. Tabiki de hayır. İnsan doğası gereği bir arada yaşayıp gelişmeye ihtiyacı olan bir canlı. Düşünsenize bütün bir bilgi birikimimiz birbirimizden öğrenip geliştirdiğimiz şeyler ile bugünlere gelmiş. İnsan arada sırada tek başına doğada yalnız kalmak istede uzun süreli yalnızlıkların insan psikolojisinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Hayal ettiğimizi varsayarsakta pek iyi bir durum olacağını düşünmüyorum. Fatma Nur hanımın dediği gibi bir sürü böcek ve hayatta kalma için beslenme ihtiyaçlarını karşılama için avlanma gibi bir sürü dert :) Gerek yok.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf O. Köse
Öğrenciyim 1 ay önce

Aslında iyi olurdu. Arılardan arındırılmış ise (ki pek mümkün gözükmüyor) ve evim, yemeğim, başka her türlü malzeme ihtiyacım sağlanacaksa neden olmasın? Hatta çalışmalarımı yapmak için, düşünmek için en uygun yerlerden biri olabilir.

Fakat burada bir sıkıntı var. Ben çoğunlukla yalnızlığı severim. Fakat çoğunlukla dediğime dikkat çekerim. Arada sırada bir şehri görmek, sizin gibi değerli insanlarla buluşmak, konuşmak elbette ki ihtiyacım olur.

Sena Hanım, ama sorunuzun verdiği "tüm hayatınız boyunca" kısıtlamasından dolayı hayır diyeceğim. Fakat bu yasa kalkarsa cevabım kesinlikle evet olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

NEDEN?

İki farklı zaman, ,iki farklı Robinson Crusoe

Böyle bir şeyi kabul etmeyi gerektirecek bir amaç, neden, zorunluluk vb. varsa evet, fakat yoksa tabi ki hayır. Sanırım soruda bu eksik kalmış. (Gülücük)

Tüm Reklamları Kapat

Neticede biz toplumsal varlıklarız ve toplu yaşama mecburiyetimiz var. Haliyle bir adada geriye kalan ömrü tüketmenin kendisi yavaş yavaş ölmek olduğu için, buna değer bir neden de olmalı.

Robinson Crusoe çocukluğumun düşlerini besleyen bir karakter. Issız bir adada ve tek başına bir ömrün hikayesini anlatır. Ancak gerek hastanelerde, en özel koşullarda bakılan ( sadece bakılan) kimsesiz bebeklerin ani ve peş peşe ölümleri ile F tiplerinde (Bir hapishane ve tecrit türüdür) kalan mahkumların yaşadıkları tarifsiz acıları inceleyen bilim insanları, yetersiz uyarımın doğamıza uygun olmadığını ve en acı veren şey olduğunu, hayattan kopardığını bilimsel olarak ortaya koyunca; F tipi hapishanelere yönelik siyasi saiklerle bir şey yapılmadı fakat kimsesiz bebeklerin bir an önce koruyucu bir aileye kavuşturulması için yasal kolaylıklar sağlandı.

Bundan, çocukluğumun kahramanı Robinson Crusoe de nasibini, haklı olarak fazlasıyla aldı ve yeni baştan yazıldı. Yeni olanında artık Robinson yalnız değildi. Düştüğü ıssız adanın yerlisi olan Cuma, Cuma’nın eşi, çocukları, eşekleri ve kedi ile köpekleri de vardır.

Başa dönersek; Issız bir adayı tercih etmenin zorunlu bir gerekçesi olmalı ve diyelim ki bundan kaçamayız.

Tüm Reklamları Kapat

1. Su bul

2. Yiyecek ara

3. Barınak ara

4. Güvenliği sağla

5. Çevreyi tara

6. Balık, kertenkele, solucan, sivrisinek fark etmeksizin mutlaka besle ve yanında tut.

7. Her gün konuşup dertleşeceğin en az bir kuklan mutlaka olsun. Zamanla aile misali sayılarını arttır.

8. Günlük sporu asla unutma

9. Otlardan ilaç üretme ile ilgili zihninin derinliklerine in ve mutlaka (Nereye kazırsan kazı) kayıt altına al.

10. Bu soruyu sorana ve seni o adaya gönderene de her gün tersinden şükretmeyi unutma. (Gülücük)

Tüm Reklamları Kapat

( Not: Kaburga kemiğinden bir eş yaratıp neslini sürdürebilmeyi başarabilirsen ne ala, sürdüremezsen de dert edinme; Oraya mutlaka değer dediğin bir amaç için gittiğini hatırlayıp mutlu ol.)

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close