Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatma Nur İnakçı
Üye 1 ay önce
8

Tourette sendromunun nörobiyolojik temelleri ve bireylerin semptomları ile genetik ve nörotransmitter etkileşimleri nasıl bir ilişki içindedir?

Tourette sendromunun nörobiyolojik temelleri hakkında mevcut bilgiler ışığında bu sendromun semptomlarının bireylerin nörotransmitter düzeyleri ve genetik yatkınlıkları ile nasıl bir etkileşim içinde olduğu ve bu etkileşimin bireylerin sosyal ve bilişsel işlevlerini nasıl etkilediği konusunda ne gibi bulgular bulunmaktadır?
403 görüntülenme
Tourette sendromunun nörobiyolojik temelleri ve bireylerin semptomları ile genetik ve nörotransmitter etkileşimleri nasıl bir ilişki içindedir?
Tourette sendromunun nörobiyolojik temelleri ve bireylerin semptomları ile genetik ve nörotransmitter etkileşimleri nasıl bir ilişki içindedir?
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Sağlık sektöründe editörüm 1 ay önce

Tourette sendromu motor ve sesli tiklerle kendini gösteren ve genetik yatkınlıklarla kimyasal dengesizliklerin karmaşık bir etkileşimi sonucu ortaya çıkan bir durum. Genetik olarak Tourette sendromunun ailesel geçişinin güçlü olduğu biliniyor; ancak henüz sorumlu tek bir gen belirlenebilmiş değil... Özellikle dopamin gibi nörotransmitterlerdeki dengesizlikler Tourette sendromunun temelinde yatıyor ve dopaminin farklı şekillerde salınması bu tiklerin şiddetini etkileyebiliyor.

Bu biyolojik etkenler Tourette sendromlu bireylerin sosyal ve zihinsel işlevlerine de doğrudan yansıyor. Özellikle dikkat eksikliği ve kaygı gibi sıkça eşlik eden durumlar sosyal iletişimi ve uyum sağlama becerisini daha da zorlaştırıyor. Beyindeki Kortiko-striato-talamo-kortikal devrelerdeki aksaklıklar bu kişilerin sosyal ve zihinsel anlamda zorluk yaşamalarına yol açabiliyor. Ayrıca sosyal karar alma sürecinde rol oynayan bazal gangliyonlar ve frontal korteks gibi bölgelerdeki işlev bozuklukları, Tourette sendromllu bireylerin sosyal ve zihinsel alanda yaşadığı sorunların nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca 3 adet araştırma ekledim, diğer detaylar da mevcut.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. H. S. Singer. The Neurochemistry Of Tourette Syndrome. (1 Temmuz 2013). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.1093/med/9780199796267.003.0013. | Arşiv Bağlantısı
  2. V. Eapen, et al. Social And Adaptive Functioning In Tourette Syndrome. (27 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2024. Alındığı Yer: Oxford University Press (OUP) doi: 10.1093/med/9780197543214.003.0023. | Arşiv Bağlantısı
  3. R. L. Albin. (2018). Tourette Syndrome: A Disorder Of The Social Decision-Making Network. Brain, sf: 332-347. doi: 10.1093/brain/awx204. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close