Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Hüseyin Kaya
Üye 18 Şubat 2021
10

"Bu kalemi bile yapan bir insan varsa koskoca kainatın nasıl bir yaratıcısı olmasın?" argümanı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaratılışçıların neredeyse hepsi bu argümanla evrimi ateizmi çürüttüklerini düşünüyorlar ama bu argümanı nasıl çürütebiliriz? Bu argümanı en iyi şekilde nasıl geçersiz hale getirebiliriz?
5,652 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Furkan Özer
Elektrik elektronik mühendisi 1 ay önce

Tanrı üzerine yaptığınız herhangi bir münazara, tartışma benzeri anlarda teist/deist birinden muhakkak duyacağınız bir argüman. Bulunduğun mekanı ve zamanı yaratan, ona yön veren, şekillendiren bir tanrının varlığı şarttır. Hatta bunun zorunlu bir gerçeklik olduğunu, akılla bile bulunabileceğini savunurlar. Dillerinden düşmeyen ve adeta klişeleşmiş savunma ise "Bir resim dahi ressamsız olmazsa şu koca kainat nasıl kendi kendine var olsun?" Şimdi bu argümanın nasıl gerçek dışı olduğuna ve safsatadan başka bir şey olmadığına bakalım:

İlk çelişkiye düştükleri nokta, "Ortada bir varlık, bir eşya varsa onu yapan elbette olmalıdır" ifadesidir. Bunu mantıksal önemelere bölelim.

Birinci önerme (p önermesi): Var olan her şeyin bir var ediciye ihtiyacı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci önerme (q önermesi): Tanrı vardır.

Sonuç (p⇒q): O halde tanrı da var edilmiştir (yaratılmıştır).

Tanrı, neden zorunlu var ediciye muhtaç olmasın? Tanrıya atfedilen bu joker hakkının herhangi bir bağlamda geçerliliği yoktur.

İkinci çelişkili durum daha trajik. Yukarda anlattığımız safsatadan sonra şu aksiyom ile savunma moduna geçerler. "Tanrı bir ilk neden olmak zorundadır. O yaratılmamıştır." (Ucundan "ilk neden" argümanına da değinmiş olduk.) Burada ise farklı bir sorun ile karşılaşıyoruz. Bir "şey", kendi kendine var olabiliyorsa bu durumda evren ve tanrı dışında var saydığımız diğer mahluk, neden kendi kendine var olamasın? Başka bir değişle kendinden var olmak mümkünse bizim için bu neden imkansız olsun?

Üçüncü çelişki barındıran ifade tamamen analojik yaklaşımda bulunmaktır. Tanrıyı açıklamak için ortaya atılmış her önerme, her argüman safsatadan öteye geçemez. Çünkü, hiçbir şeye benzemediği iddia edilen, akılüstü bir varlık olduğu inanılan tanrı; benzetmelerle, tanımlarla açıklanması kelimenin tam anlamıyla tanrıyı aşağılamaktır. Bu, sonsuzu anlatmak için milyar, desilyon, oktodesilyon gibi sayıları örnek vermek gibidir. İstediğiniz sayıyı söyleyin, tamamı sonsuzun altında kalacaktır. O halde bir teistin/deistin tanrıyı kanıtlama çabası bile safsatadır.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik 18 Şubat 2021

Bu argümanı bazen insan bazen de evren için kullanırlar. Peki geçerli bir akıl yürütme mi? İnceleyelim:

1) Benzetmenin geçerli olabilmesi için benzetilecek iki durumun da benzetme yönününden uyumlu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Örneğin "bulut, pamuk gibi." derken bulutun görüntüsünü biliyoruz, pamuğun da. Bunları görüntü yönünden benzetiyoruz. Ama diğer yandan "Kalemi yapan akıllı bir varlık var, o halde bizi/evreni yapan akıllı bir varlık var." Bu benzetme hatalı olacaktır çünkü evrenin bir kalem gibi olduğunu "bilmiyoruz ki benzetebilelim."

Zaten insanın yaptığını bildiğimiz bir durumdan bilmediğimiz bir duruma çıkarım yapmak, aynı durumun evren için de olduğunu söylemek hatalı bir yaklaşım olur.

Tüm Reklamları Kapat

2) Pilot kalemi yapan varsa bizi de yapan vardır demek çıkmaza sokar. Tasarım yapan kişinin (insanın) tasarımcısı vardır dersek Tanrı da bir tasarımcı yani onu da tasarlayan biri vardır demek. Ama Tanrı'nın yaratıcısı olmadığını söylüyorlar, o yüzden bu örneği kullanmak onların aleyhlerine oluyor.

3) Pilot kalem insan eliyle üretilmek zorunda, çünkü organik kimyasallardan değil, inorganik kimyasallardan oluşuyor. Biliyoruz ki bu iki unsurun kimyasal tepkime çeşitliliği çok farklı. Elbette, inorganik kimyasallar belirli şartlarda öncelikle kimyasal bir evrimden geçip organik kimyasallara dönüşebiliyorlar; Dünya üzerinde yaşam bu şekilde başladı! Ancak bu, her an her yerde olan bir olay değil; doğal ve çevresel şartlara bağlı olan bir olay. Dolayısıyla, inorganik kimyasallar öncelikle organik kimyasallara evrimleşmemişlerse (ki pilot kalem örneğinde bu mümkün değil), onların davrandığı gibi davranmıyorlar. Bu da pilot kalem (ya da herhangi bir diğer fiziksel insan icadının: fabrikalar, uçaklar, iğneler, kaşıklar, çamaşır makinaları ve arabalar...) biyolojik olarak evrimleşmesini mümkün kılmıyor. Ayrıca ne genetik mataryeli var ne de üreyebiliyor.

4) Bu benzetmenin evren için de doğru olup olmadığını kontrol edebiliriz benzer bir mantık ile. Büyük Patlama'ya kadar gittik. Büyük Patlama'nın Tanrı tarafından yapıldığını biliyor muyuz? Hayır. Sadece Tanrı mı çıkıyor, hayır. Büyük Patlama'nın kaynağının ezeli ve ebedi maddesel formun parçası olduğu söylenebilir. Bu iki sorunun cevabı da hayır olduğu için bu benzetme geçerli değildir.

1,291 görüntülenme
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 18 Şubat 2021

Tasarımcı argümanı tek başına felsefi olarak ayrı değerledirilir, savunma biçimleri ayrı. Çünkü "savunucu" tavrı belirlemiş zihinler sağlıklı düşünemez. Taraflaşmanın getirdiği fanatizm ile sunarlar düşüncelerini. Böyle anlayışların, obsesyon geliştirmeleri, aslında savundukları konuyu derinlemesine anlamalarına engel olur. Tasarımcı argümanı kendi içinde tutarlı anlamlı olabilir, ancak tükenmez kalem gibi altı boş, kendini yanlışlayan sunum biçimleri gerçekten komik ve karikatür.

Konuyu analiz etmek de mümkün ancak, düz mantıkla bile baksak, bir tükenmez kalem bile tek başına olamıyorsa, tasarımcı nasıl olabilir? e gelir konu. Kendi argümanıyla kendini yanlışlamış olur.

Oysa durum hiç de bu kadar düz mantık, çocuk oyuncağı değil. Tasarımcı argümanı böylesi çürük ve yüzeysel bir felsefi zemine dayanmıyor. Tasarımcıyı kim yarattı nın da gayet tutarlı analizleri var.

Tüm Reklamları Kapat

Bir konuyu prezente eden, sunan, misyon edinerek yaymaya çalışan odaklar genellikle kutuplaşmış - taraflaşmış olurlar. Kendileri derinlemesine anlama çabasına girmek yerine afişe etmeyi, çığırtkanlığı tercih ederler. Bu nedenle önemli konuları KİŞİLERden değil KAYNAKlardan öğrenmeye çalışmak oldukça önemli.

945 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close