Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Bayar
Üye 20 Ekim
2

Size göre İnsanlık olarak 2100 yılını görebilecek miyiz?

Kitlesel Savaşlar, kaynakların hızla tükenişi, Devasa Gelir adaletsizliği, Yapay Zekanın hızla gelişen tehdidi, iklim Krizi, Biyolojik silahlar, Doğal ve beşeri afetler ve daha bir çok olay bir arada, hızla gelişen yegane medeniyetimiz için büyük tehditler oluyorlar. Size göre 2100 yılında insanlığı nasıl bir son yada senaryo bekliyor?
688 görüntülenme
Size göre İnsanlık olarak 2100 yılını görebilecek miyiz?
Size göre İnsanlık olarak 2100 yılını görebilecek miyiz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Joseph Joestar
Üye 25 Ekim

Kitlesel bir savaş tehdidi görünmüyor. İşin gerçeği belki bilinen tarihinin en barışçıl dönemindeyiz. Sanırım ikinci dünya savaşından beri en güçlü uluslar arasında topyekün savaş yaşanmadı. Ya küçükler birbiri ile savaştı ya büyükler küçüklerle savaştı. Eğer büyük bir savaş başlarsa büyük risk ama başlama ihtimali düşük gibi görünüyor.

Cevapta yazılan diğer tehditler insanlar için büyük bunalımlara sebep olabilecek düzeyde olsa da insanlığı tehdit edebildiklerini söylemek zor. İnsanlık çok daha gelişmemiş çağlarında çok daha beterlerini atlattı.

İklim felaketi en kötüsü ancak insanlığı yok etmek gene de fazla iddialı.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka meselesi ise tamamen belirsiz. Gerçekten bir tehdit olabilir veya insanlığı başka bir boyuta taşıyabilir.

2100 yılında insanlığın ayakta olacağına düşünmeden bahis oynardım. Ancak dunya nasıl bir yer olur? Muhtemelen 1940 ile bu dönem arasındaki farktan daha fazlası.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu 21 Ekim

2100 yılına kadar insanlığın geleceği gerçekten belirsiz. Kitlesel savaşlar, kaynakların hızla tükenmesi, gelir adaletsizliği ve iklim krizi gibi sorunlar her an kapıda. Bu tehditler büyük felaketlere yol açabilir. Mesela iklim değişikliği yüzünden deniz seviyeleri yükselirse kıtlıklar ve göç dalgaları ortaya çıkabilir. Bu durum ülkeler arası gerginlikleri artırır ve savaşlara neden olabilir.

Ayrıca yapay zekanın gelişimi iş gücü üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Otomasyon yüzünden pek çok insan işini kaybedebilir. Gelir eşitsizliği de toplumsal huzursuzluklara yol açabilir, zengin ve fakir arasındaki uçurum derinleşirse bu isyanlara bile neden olabilir.

Bir de biyolojik silahlar ve pandemiler var. Geçmişte yaşadığımız pandemiler insanlık için büyük tehditler oluşturdu ve benzer bir durum gelecekte de başımıza gelebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çılgın senaryoları düşündüğümde belki de uzaya yerleşme çabaları devreye girebilir ama bu da hem teknik hem de mali açıdan oldukça karmaşık. Ya da insanlık varoluşunu bir simülasyonda yaşıyor olabilir, böylece tüm bu tehditler simülasyonun bir parçası olarak algılanabilir.

Özetle 2100 yılına geldiğimizde insanlığı ya büyük bir felaket bekliyor ya da bilim, teknoloji ve toplumsal bilinçle bu tehditleri aşmayı başarabiliriz. Bu tamamen bizim dayanıklılığımıza ve uyum sağlama yeteneğimize bağlı.

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 Ekim

Tabi ki göreceğiz. Ötesini de, ötesinin ötesini de…

Nereye. Daha karpuz keseceğiz; teklifsiz, aklın ve bilimin dost sofrasında. Bu aralar belki de biraz Nazım (Hikmet Ran) okumak lazım iyimserlik üstüne …

Ömrü tükenenin (kapitalizmin) pompaladığı felaket tellallığı kendinedir. Dozu daha da arttıracak fakat nafile…

Tüm Reklamları Kapat

Geçenlerde arabamın ( eski model fakat sağlam model) şanzımanında bir arıza oluştu. Onarttım fakat kısa bir süre sonra deprem bölgesinde yerle bir olmuş alt yapıdan kaynaklı altını çarpınca tekrar ses gelmeye başladı ve bunun üzerine tekrar aynı ustaya gittim. Şanzımanda bir sorun olabileceğini, arabanın altını hafif çarptığımı söyleyince güldü. “Şanzıman bu hoca , bilmem kaç beygir gücünde ve arabanın en güçlü aksamı. Sen ne diyorsun , çocuk oyuncağımı , oyuncak araba mı sandın.” deyince beni de bir gülme aldı.

Cidden öyle…

Biz ki bu dünyaya en son gelenler arasında sayılırız ancak genetiğimiz bu dünya ile hemen hemen yaşıt.

Biz ki en son halka olmanın en zayıf halka oluşuna rağmen en kısa sürede en tepeye oturanız ve bunu borçlu olduğumuz tek şey bir aradalığımız ve bunu zorunlu kılan zekamız. Milyarlarca yıllık deneyimin, evrimin ibriğinden damıtıla damıtıla ve öz olarak bizde karar kılmış hali…

Tüm Reklamları Kapat

Bu denli kısa sürede öyle çok görünen hatalarımız mutlaka var ve fakat tarihimizin tozlu sayfalarını geriye dönük karıştırdığımızda bunların misli misli artılarımız olduğunu ve bunun en büyük kanıtının, bütün kusurlarına rağmen medeniyetimiz olduğunu görmek hiç de zor değil.

Biz ki gönüllülüğü zorunluluğun kavranması olarak bilince çıkarmış bir tür olarak tekiz. Doğamız bu zorunluluktan kaynaklı iyi ve bu iyimser olmamızın duygusal, temennisel değil bi zatihi bilimsel dayanağı.

Evet mutlaka çok zor günler bizi bekliyor ki dün de öyleydi ve fakat ite kaka, düşe kalka bu günlere geldiğimiz gibi yarınlara da varacağız.

Daha karpuz keseceğiz karpuz. Hem de erkenci olarak yeni insanın ilk inşa süreci olan sosyalizm ile ve ardından Diyarbakır-Adana karışımı mevsimlik karpuza sıra gelecek adı komünizm olan. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyanın inşa süreci ve sonrası evrenimizin ve evrimimizin özüne sadakat olarak sürekli devinen ve gelişen cinsinden, en lezizinden...

Bu yolda da çokça kazalarımız olacak fakat bu güne kadar hangi kaza nedeni ile hangi yol süresiz kapanmış ki yolumuz kapansın ve o yoldan vaz geçelim.

Hele ki kaçınılmaz olarak akıl ve bilim dışında bir seçeneğin olmadığı bir yola, tüm çarpıtma, manipülasyon, engelleme ve caydırma uğraşlarına rağmen çıktığımız bu zamanda.

Bu yola çıkıp da geri duranı tarih yazmamış, Ta Galileden, Şeyh Bedrettinden bu yana. Bundan sonra niye, nasıl ve neye dayanarak yazabilir ki.

Bu güne değin türümüz çok daha zorlu koşullarda çok daha büyük imkansızlıklar içinde gerek doğa gerek türdaşımız kaynaklı nice sorunu aştı ki bugün buradayız.

Daha da yürüyeceğimiz yolun hem ufkuna hem de uzunluğuna yönelik en büyük güvencemiz: Tüm yalpalamalarımıza rağmen arkada bıraktığımız, zikzaklı fakat hep ileriye akan yolun kendisidir. UMUTSUZLUK YASAK! Sevgiyle…

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close