Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
7

Bir Bilim Dalının Başına Modern Gelince Ne Farkediyor?

Soruyu hangi kategoride soracağımı bulamadım.Sanırım bilim felsefesinin konusu. Ör.Modern Astronomi,Modern Fizik,Modern Biyoloji,Modern Kimya gibi bilim dalları ne oldu da modern oldular.
1,215 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Aziz Derviş
Ali Aziz Derviş
3,823 UP
Modern bir 'İnsan' sineği

Merhaba! Vereceğim cevap umarım aklınızdaki sorunun boşluğunu doldurabilir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki,insanların bilimler ile uğraşması çok eskiye dayanıyor ve tabi haliyle binbir deney binbir deneyimi getiriyor doğal olarak. Geçmişten günümüze bilim insanlarının 'çığır açıcı' buluşları derken de tam bunu kastederiz aslında! Çünkü o zamanın 'görülmemiş,duyulmamış' fikirleridir bunlar, bu dehaların fikirleri sayesinde bilim basamak basamak ilerliyor tarihe baktığımızda. Modern denmesinin başlıca sebebi günümüzde de varlığı korunmuş ve kullanılıyor olmasıdır. Yani en kolay bir örnek ile 9.yy'da yapacağınız bir astronomik gözlem ile şuan yapacağınız gözlem arasında dağlar kadar fark vardır, işte bu dağları oluşturan da bu bilimlerin devirleridir. Her büyük dehanın büyük fikri bir devri kapatıyorken başka bir devri açar niteliktedir, işte bu da modern dünyada kullandığımız tekniklerin temelini oluşturan başlıca sebeptir. Mesela Galileo için "modern fiziğin babası" veya "gözlemsel astronominin babası" gibi unvanlar takılmıştır. Bu Galilei'nin kendi devrindeki astronomiye, çığır açıcı bakış açısından kaynaklanır ve tabii ileri görüşlü tekniklerinden; onun bakış açıları günümüzdeki fiziğin,astronominin 'modern' bakış açısına bir temel oluşturur. Yani bu demek oluyor ki, modern bilim diye kastettiğimiz modernlik bilim dallarının en son evresindeki gelişmişliğimiz ve tekniklerimizdir. Evren'e durmak bilmeden gelişen bakış açımızdır! Mutlu,bilimli ve meraklı kalmanız dileğiyle...

778 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammet Cihan
Muhammet Cihan
2,099 UP
İnş.müh.

Merhaba,

Bilim öncülleri olan, güncel olan ve gelecekte de devam edecek olan kabul edilebilir, doğrulanamaz ancak yanlışlanabilir yasaların bilgisinin arayışıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimin zamana bağlı kavramları, tez veya hipotezleri veya teorilerininin bazıları yeni teorilerle geçerliliğini kaybedebilir.

Bu durumda Bilim bu yeni teoriler ışığında yoluna devam eder. Bu yeni teorileri içeren güncel, geçerli ve yanlışlanmamış bilimsel çalışmalara “Modern Bilim” ifadesi kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Modern kelimesi sanatta da yine güncel geçerliliğini kaybedenin yerini alan çağa uygun olan anlamını taşıdığı için bu sıfat bilimde de kabul görmüştür.

Gerçekte bilimin moderni veya postmoderni olmaz. Güncel bilim daima moderndir.

Einstein’in genel ve özel görelilik kuramları bugün modern fiziğin kabul ettiği kütle çekim yasalarıdır. Newton’un evrensel kütle çekim yasası uzay-zaman da geçerli yasaları içermediği için modern fiziğin konusu dışında kalmıştır. Artık işin içine uzay-zaman girmiştir.

Yine de Newton‘ın evrensel kütle çekim yasalarında uzay-zaman etkisini ihmal ettiğinizde yanlışlanmadığı için klasik fiziğin konusu olarak tanımlanmaktadır. Modern fiziğin değil.

Günümüzde fen bilimleri için modern kelimesi kullanıldığında o bilim içerisinde uzay-zaman parametrelerinin kullanıldığını düşünebiliriz.

Saygılarımla,

107 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close