Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Aristo Teles
Üye 19 Ekim
2

Hiçlik nedir nasıl görünür?

Bana göre evrenin bütün sırrı bu soruda saklı
987 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 20 Ekim

Hiçlik için aslında bir boşluk gerekir. Yin-Yang kavramı aslında bu konuya çok güzel bir örnek olabilir. Yin-Yang kavramın bir şeyin dolu olması için önce boşluğa ihtiyacı vardır. Boşluk aslında dolu olmadan anlamsızdır. Hiçliğide tamda bu düzlemde varlık ile iç içe düşünmeliyiz. Hiçliğin değerini varlık belirler. Hiçliğin görüntüsü varlık olmadan sadece boşluktur.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 Ekim

Tanımlanabilen , görünebilen hiçlik olmaktan çıkar!

Varlığın, hiçliği tanımlaması imkansız gibi geliyor. Tanımlamış görünür sadece fakat kullanılan dil ile tasavvur edilene zum yaptığımızda dönüp dolaşıp varlığa içkin bir zemine otururuz. Çünkü bildiğimiz, deneyimleyebildiğimiz başkaca bir çıkış noktamız yok, varış noktamız da...

Misal hiçliği tanımlarken tek başına kullanmayız. Ya ne "var" sorusuna bir cevap olarak "hiçlik var" ya da hiç "bir şey" diyerek yanıt veririz. Ya da hiçliği tasavvur ederken bizim varlığımıza bitişik bir boşluk hayal ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

İster "var" ve "bir şey" ifadeleri üzerinden dilsel ister boşluk tasavvuru üzerinden mantıksal varışlarımız, hem içerik olarak varlığın argümanlarına dayandığından hem de daha önce defalarca ispatlandığı üzere, gözlemlerimizin, ölçümlerimizin, akla ve mantığa dayalı öngörülerimizin (Matematik dahil) yetersizliğinin bir sonucu olarak da boşluğu “hiçlik” yerine kullanamayız. Dolayısı ile “hiçliği” yine tanımlayamayız.

Bir canlının kendi ölümüne yönelik hissiyatı, hangi yol, yöntem, teknik, araç ve dili kullanırsa kullansın, hep canlılığa dair ve sadece abartılmış hissiyatlar şeklinde olur.

Aslına uygun olabilmesinin "tek sahte" koşulu canlının ölmesidir. Bu durumda da tanımlayacak varlık olamayacağından aynı sonuca varılır. Çünkü iki durumun aynı anda var olma olasılığı yoktur. Bu durum varlık ve hiçlik için de geçerlidir kanısındayım.

Matematikte sıfır veya boş küme misali evrenimizin bir yerden sonra bir "şey" (yani henüz bilmediğimiz demek daha doğru olur diye düşünüyorum) içermemesi “hiçlik” değildir. Nihayet evrenin kendisi var. Tıpkı boş kümenin kendisinin var olması gibi. Tıpkı sıfırın bir şeye tekabül etmesi gibi…

Tüm Reklamları Kapat

Evrenimizin ötesi var mı, yok mu, tek evren mi, çoklu evren mi, ötesi hiçlik mi, değil mi henüz somut olarak bilmiyoruz.

Diyelim ki ötesi var ve hiçlik. Bunu tanımlayabilmek için en azından dilsel, mantıksal ve matematiksel dayanaklarımız olmalı ve mümkünse ölçülebilir olmalı. Bunlara yanıt verebilen bir olgu hiçlik vasfını zaten yitirir.

“Hiçlik” hiç birine yanıt veremiyor, yani dile uymuyor, mantığa oturmuyor, matematikle ölçülemiyor, gözlemlenemiyor ve öngörülemiyor ise; burada “hiçlik” değil bilmeme durumu açığa çıkar. Her bilemediğimiz şeye de “hiç” diyemeyiz. Diyebilseydik halen mağarada yaşıyor olurduk. Bugünkü medeniyetimizi bilinemez denilip bilinir kıldıklarımıza borçluyuz.

Yine de ısrarla hiçlik vardır diyorsak; geriye söylenecek tek bir şey kalır: Var olduğumuz sürece “hiçlik” yoktur, yok olduğumuzda da “hiçliğin” var olup olmamasının varlık üzerinde bir hükmü yoktur. Dolayısıyla varlığını kanıtlayacak varlık ve kanıtlama imkanı da yoktur...

Atom altı dolanık parçacıkların aynı anda hem var hem yok, hem her yerde hem de hiç bir yerde olmasının- olmamasının kendisi “hiçliğe” değil, bilim ve teknolojimizin ancak bugün için yetersiz oluşuna bağlanabilir. Her nedenini henüz bilemediğimiz şey “hiçliğe” bir kanıt değildir. İnsanlık tarihinin en sık kullanılagelen akılsal, mantıksal ve matematiksel ifadelerinden biri “şimdilik”, diğeri “bilmiyoruz” ifadelerdir. Bence burada en önemli olan şey sabırdır... Yani hiçlik değil sabır…

Kim bilir belki de hiçlik; dildeki, anlamı güçlendirme işlevi dışında bir anlam ifade etmiyordur. Bu da ölüme yönelik, insanın içine düştüğü dehşeti (reddedişi) ifade etmede kullandığı üzere, bilim insanlarının, entropiye bağlı olarak öngörülen, evrenin nihai ısıl ölümüne ve her şeyin anlamsızlaşması durumuna yönelik reddedişinin bir ifadesi de olabilir. Cidden dehşet verici ..

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlker Murat Kıvrak
Makina Teknik Öğretmeni / Gönüllü Amatör Fizikçi / Bilim Aşığı 20 Ekim

Hiçlik ile varlık arasında mutlak değer olarak bir değer farkı yok. Her şey olmaya en yakın noktadır hiç olmak. Ve elbette bu evren bir noktada illa hiçlikten gelmiştir. Manalar ve soyutlar zıtları olmadan yaşayamazlar. Yani varlık kadar lazımdır hiçlik.

Hiçlik ise bambaşka bir şeydir.

Hiçlik, hiçbir şeyin olmaması değildir. Olmamaktır. Sadece olmamak.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M M
M M
15K UP
Okur 22 Ekim

Anladığım kadarıyla soruda yanlışlık var, çünkü görünebilen ve ya hayal edebildiğimiz herhangi bir şey hiçlik olamaz. İnsanlar genelde hiçlik denildiğinde basitçe aklında şöyle bir şey canlanır, mesela, bir oda var ve onun içinde nesneler var. Bu nesneler çıkarıldığı zaman orası bir hiçlik olur. Kabaca "hiçlik" kavramını "hiçbir şey yok" gibi algılarlar. Aslında böyle algılamak çok anormal bir olay değil. Sorun şu ki, hiçlik dediğimiz zaman aslında zihnimizde herhangi bir şey canlandıramamak gerekli. Tam olarak nerede karşıma çıktığını hatırlamıyorum (Evrim Ağacı da olabilir) fakat şöyle bir anlatım vardı. Evrenin dışı derken ne aklımızda canlanıyorsa(canlanamıyorsa) bu aslında bir hiçlik.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Kaynar
Sinemacı 24 Ekim

200 karakter alt sınır olduğundan vermek istediğim cevabı verebilmiş değilim. Çünkü hiçliği en iyi şekilde anlatabilecek tek doğru cevap bu soruyu boş bırakmak olurdu. Hiçliğe cevap hiç olmalıdır. Teşekkürler.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close