Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf O. Köse
Üye
2

Ödüllü Soru Sizce (ama elbette ki mantıksal ve rasyonel bir sebep ile) tarihin en büyük 5 matematikçisi kimdir?

Matematik insanlığın ilk zamanlarından beri süre gelen (ki bu da son arkeolojik bulgulardan sonra 12.000 sene öncesine denk geliyor.) bir sistemdir. Elbette ki bu sistemi (dil de diyebilirsiniz) en iyi şekilde bilen ve bunu iyileştirip geliştiren üstatlar olmuştur. Uzun zamandır bunu merak ediyorum. Cevaplarsanız sevinirim.
374 görüntülenme
Cevap Ver 8K UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu

1. Sophie Germain

Kadın olduğu için matematikte zorluklar yaşasa da, asal sayılar ve elastisite teorisine katkılarıyla adını duyurmuş bir deha. Onun hikâyesi azmin gücünü gösteriyor.

2. Evariste Galois

Tüm Reklamları Kapat

Grup teorisinin temellerini atan, genç yaşında trajik bir şekilde ölen bir matematik dâhisi. Soyut cebirdeki devrimci fikirleri birçok kişiye ilham verir.

3. Alan Turing

Yapay zekanın öncüsü ve modern bilgisayar biliminin kurucularından biri. Turing Testi ile makinelerin düşünebilme yetisi üzerine çalışmalar yapmış günümüzün yapay zeka çalışmalarına ilham kaynağı olmuştur.

4. Maryam Mirzakhani

Tüm Reklamları Kapat

Fields Madalyası kazanan ilk kadın matematikçi olarak hiperbolik geometriye ve modüler uzaylara katkıda bulundu. Onun başarıları büyük bir ilham kaynağıdır.

5. John von Neumann

Oyun teorisini geliştiren ve modern bilgisayarların temelini atan bir vizyoner. Matematiğin sadece sayılar değil, hayatın her alanında etkili olduğunu gösteren bir dâhi.

7
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

Büyük matematikçilerin arasından sadece beşini seçmek gerçekten kolay bir iş değil, cidden hiç değil; bazı parlak yıldızların listeye girememesi kaçınılmaz. Ancak Öklid, Newton, Gauss, Euler ve Turing'in katkıları hem matematiğe hem de geniş anlamda dünyaya yaptıkları derin ve kalıcı etkilerle öne çıkıyor...

  1. Öklid, matematiksel akıl yürütmenin üzerine inşa edildiği temeli bize sundu.
  2. Newton, fiziksel dünyayı anlamamız ve tahmin etmemiz için gereken araçları sağladı.
  3. Gauss, farklı matematiksel alanları birbirine bağlayarak daha derin içgörüler ortaya koydu.
  4. Euler, teoriyi ve pratiği birleştirerek matematiğin ufuklarını genişletti.
  5. Turing, matematiğin olanaklarını yeniden tanımlayarak bilişim çağını başlattı.

Bu matematikçiler sadece denklemleri çözmekle kalmadılar; düşüncenin ve olasılığın yeni dünyalarını açtılar. Çalışmaları modern bilimden teknolojiye, mühendislikten felsefeye kadar pek çok alanda etkisini sürdürmeye devam ediyor. Geleceğe doğru ilerlerken ister kuantum bilgisayarlar inşa edelim ister uzak gezegenleri keşfedelim, aslında onların döşediği yollarda yürüyoruz...

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Plus Maths. How Euclid Once Ruled The World. (9 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 20 Ekim 2024. Alındığı Yer: Plus Maths | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close