Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye
3

Karanlık "madde", bilimsel bir terim olarak kullandığımız ''duyularla algılanabilen, bölünebilen, ağırlığı olan, yer kaplayan nesne" değil ise nedir?

Buna farklı bir kavram ve tanımlama gerekmez mi?
339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilim Sever Okuyucu

Evet karanlık madde klasik anlamda bildiğimiz madde kavramına pek uymuyor. Yani duyularımızla algılayabildiğimiz bölünebilen ağırlığı olan ve yer kaplayan şeylerden biri değil bu. Işıkla hiçbir şekilde etkileşime girmiyor dolayısıyla gözle görmek doğrudan ölçmek mümkün değil. Ama galaksilerin tuhaf hareketlerinden ve evrenin büyük ölçekli yapısındaki etkilerinden anlaşılıyor ki görünmeyen bir şey devasa bir çekim gücüyle orada evrenin dengesiyle oynuyor. Şimdi bu madde terimi biraz kafa karıştırıcı olabilir çünkü bildiğimiz maddeler gibi davranmıyor. Ama ne dersek diyelim bu gizemli şeyi tanımlamak için daha iyi bir terim bulabilmiş değiliz. Kimisi karanlık maddenin daha önce keşfetmediğimiz parçacıklardan oluşabileceğini söylüyor kimisi ise belki de yerçekimi yasalarını yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyor. Farklı bir isim mi lazım? Belki. Ama şimdilik karanlık madde deyip geçiyoruz, çünkü bu terim aslında tam da ifade etmek istediğimiz bilinmezliği ve gizemi yansıtıyor. Ne olursa olsun ışığı etkilemiyor olabilir ama evrenin dengesini sarsacak kadar güçlü bir etkisi var. Karanlık maddeyi anlamak evreni daha derinlemesine kavrayabilmemiz için bir anahtar olabilir. Bazen çözüm yeni kavramlar yaratmak yerine mevcut terimlerin sınırlarını zorlamakta yatıyor.[1][2]

Kaynaklar

  1. NASA Science. Dark Matter - Nasa Science. Alındığı Tarih: 17 Ekim 2024. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
  2. NASA. Shining A Light On Dark Matter - Nasa Science. Alındığı Tarih: 17 Ekim 2024. Alındığı Yer: NASA Science | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close