Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hatice Naz
Hatice Naz
63K UP
Üye 8 Ekim
4

Güneş her gün aynı yerden mi doğar? Eğer ki farklı yerlerden doğuyorsa bunu kanıtlamak için ne yapabiliriz?

321 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 10 Ekim

HAYIR!

AÇIK ALANA DİKECEĞİMİZ BİR ÇUBUK YETERLİDİR…(Gölgesini takip edelim)

Güneş hiçbir zaman aynı yerden doğmaz. Buna ne eksen eğikliği sonucu bulunduğumuz konum, ne dünyanın güneş etrafındaki dönüş yörüngesi ne de evrende sistem, galaksi ve ötesi sürekli seyahat eden gök cisimleri ve topluluğu müsaade etmez.

Tüm Reklamları Kapat

Makro ölçekte evrendeki sürekli devinim ve harekete bağlı olarak gök cisimlerinin, sistemlerin, galaksilerin ve ötesinin sürekli yer değiştirmesi her şeyin konumunu sürekli olarak değiştirdiğinden hiçbir gök cisminin aynı konuma iki kez gelme şansı yoktur.

Ancak alanı güneş ve dünya ölçeğinde sınırlar isek, göreli olarak eksen eğikliği ölçüsünde ekvatordan kuzeye ve güneye 23 derece 27 dakikalık enlem (dönenceler) sınırı olmak üzere, bölgelere güneş ışınları aynı yere yılda iki defa dik olarak, dışında kalan enlemlere ise, 66 derece 33 dakika kuzey ve güney enlemleri (kutup daireleri) sınır olmak üzere yine yılda aynı yere iki defa daha düşük açılarla gelir. Ötesi, kutup dairelerinden kutup noktalarına kadar ve artan şekilde 24 saat gece veya gündüzden 6 ay gece veya gündüze doğru bir seyir izler.

Özetle ve kaba hatlarıyla ifade eder ve dünya merkezli güneşin doğup battığını baz alırsak: Güneş bir yıl içinde aynı yerde (kutup daireleri sınır olmak üzere) Eylül ve Mart, Ekim ve Şubat, Kasım ve Ocak, Ağustos ve Nisan, Temmuz ve Mayıs aylarında ve ikili ay ile sınırlı yılda iki defa olmak üzere aynı yerden doğup aynı yerden batar.

Ekvator (0 derece enlemi) ile 23 derece 27 dakika kuzey ve güney enlemleri arasında kalan bölgede güneş yine yılda iki defa tam doğudan doğup tam batıda batar. Ancak bunun dışında kalan enlemlerde (ülkemiz gibi) güneş hiçbir zaman doğudan doğup batıda batmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Dönencelerden itibaren Kuzey yarım küre için güneş her zaman güneydoğuya yakın yerden doğup güney batıya yakın yerden batar. (Kuzeye gittikçe bu daha da güneye kayar)

Güney yarım küre için ise tam tersi: Güneş her zaman kuzey doğuya yakın yerden doğup kuzey batıya yakın yerden batar. (Güneye gittikçe bu daha da kuzeye kayar)

Bunu kanıtlamak için açık bir alana bir çubuk dikmek ve gölge boyunu izlemek yeterlidir. Ülkemizde gölge boyu hiçbir zaman sıfır olmayacaktır (ülkemize güneş ışınları hiçbir zaman dik gelmez) ve hiçbir zaman güneşin doğuşu esnasında çubuğumuzun gölgesi tam batıya, batışı esnasında ise tam doğuya uzamayacaktır (Güneş ülkemizde hiçbir zaman tam doğudan doğup tam batıda batmaz).

Kaynaklar

  1. Prof.Dr. İbrahim Atalay. (2012). Genel Fiziki Coğrafya. ISBN: 9786058784031. Yayınevi: Yazarın kendi yayını. sf: 460.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close