Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orhan Cem Aslan
Üye 4 Ekim
1

Zevk sırasında hazdan inlemek refleksif midir yoksa kişinin kontrolünde olan bir tepki midir?

Genellikle kişi inlediğini fark eder fakat kontrol edemeyebilir bu eylemi o yüzden refleksif gibi geliyor ama kişiden bağımsız da ses çıkmaz gibi de geliyor ikilemde kaldım.
438 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Resul Şahin
Resul Şahin
12K UP
Evrim konusuna dair ilgiliyim. 5 Ekim

Bu soruya cevap verirken, iki önemli kavram üzerinden düşünmek faydalı olabilir: refleksif tepkiler ve kontrollü tepkiler.

İlk olarak, refleksif tepkiler genellikle beynin "otomatik" dediğimiz tepkileridir. Örneğin, diz kapağımıza vurulduğunda ayağımızın istemsizce hareket etmesi ya da çok sıcak bir şeye dokunduğumuzda elimizi aniden çekmemiz, reflekslere dayanır. Bu tür tepkiler bizim bilinçli kontrolümüz dışında gelişir ve hızlı bir şekilde sinir sistemimiz tarafından gerçekleştirilir.

Öte yandan, kontrollü tepkiler daha bilinçli eylemlerimizi kapsar. Mesela, bir soruya cevap verirken kelimelerimizi seçmek, ya da bir çiçeğin kokusunu bilinçli olarak almak, bunlar hep kontrolümüz altındaki eylemlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

"Zevk sırasında inlemek" ya da ses çıkarmak, bu iki kategori arasında bir yerde durur. Bu tür tepkiler, vücudun haz aldığı anlarda ortaya çıkabilir ve kısmen refleksif bir doğaya sahiptir. Beynimiz haz aldığında, sinir sistemimiz bazı sinyalleri "Otomatik" olarak işler. Bu sinyaller, otonom sinir sistemimiz aracılığıyla nefes alış verişimizi hızlandırabilir, kaslarımızı kasabilir veya gevşetebilir, hatta ses tellerimizi harekete geçirebilir. Bu yüzden, zevk anında inlemek ya da derin nefesler almak genellikle refleksif bir yanıt olarak görülür. Bunu bazen fark edemeyebiliriz bile.

Ancak burada kontrol de devreye girebilir. Eğer kişi bilinçli olarak ses çıkarmamaya odaklanırsa, bu tepkilerini bir nebze olsun baskılayabilir. Bu yüzden, inlemek ya da ses çıkarmak tamamen istemsiz değildir, ama aynı zamanda tamamen Bu soruya cevap verirken, iki önemli kavram üzerinden düşünmek faydalı olabilir: **refleksif tepkiler** ve **kontrollü tepkiler**.

İlk olarak, **refleksif tepkiler** genellikle beynin "otomatik" dediğimiz tepkileridir. Örneğin, diz kapağımıza vurulduğunda ayağımızın istemsizce hareket etmesi ya da çok sıcak bir şeye dokunduğumuzda elimizi aniden çekmemiz, reflekslere dayanır. Bu tür tepkiler bizim bilinçli kontrolümüz dışında gelişir ve hızlı bir şekilde sinir sistemimiz tarafından gerçekleştirilir.

Öte yandan, **kontrollü tepkiler** daha bilinçli eylemlerimizi kapsar. Mesela, bir soruya cevap verirken kelimelerimizi seçmek, ya da bir çiçeğin kokusunu bilinçli olarak almak, bunlar hep kontrolümüz altındaki eylemlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Zevk sırasında inlemek ya da ses çıkarmak, bu iki kategori arasında bir yerde durur. Bu tür tepkiler, vücudun haz aldığı anlarda ortaya çıkabilir ve kısmen refleksif bir doğaya sahiptir. Beynimiz haz aldığında, sinir sistemimiz bazı sinyalleri "otomatik" olarak işler. Bu sinyaller, otonom sinir sistemimiz aracılığıyla nefes alış verişimizi hızlandırabilir, kaslarımızı kasabilir veya gevşetebilir, hatta ses tellerimizi harekete geçirebilir. Bu yüzden, zevk anında inlemek ya da derin nefesler almak genellikle refleksif bir yanıt olarak görülür. Bunu bazen fark edemeyebiliriz bile.

Ancak burada kontrol de devreye girebilir. Eğer kişi bilinçli olarak ses çıkarmamaya odaklanırsa, bu tepkilerini bir nebze olsun baskılayabilir. Bu yüzden, inlemek ya da ses çıkarmak tamamen istemsiz değildir, ama aynı zamanda tamamen kontrolümüzde olan bir şey de değildir. Bir nevi, yarı-refleksif diyebiliriz. Örneğin, bir spor müsabakasında sakatlandığında ağrı hisseden bir sporcu, acıdan dolayı aniden bağırabilir (refleksif), ama bazen de çevresindeki insanlara, duruma göre bu tepkisini bastırabilir ya da sesini daha kontrollü çıkarabilir.

Bu ikili yapı insan bedeninin karmaşık işleyişinden kaynaklanıyor. Bir yanımız içgüdüsel tepkilere yönelirken, bir yanımız da bilinçli hareket etmeye çalışıyor. olan bir şey de değildir. Bir nevi, yarı-refleksif diyebiliriz. Örneğin, bir spor müsabakasında sakatlandığında ağrı hisseden bir sporcu, acıdan dolayı aniden bağırabilir (refleksif), ama bazen de çevresindeki insanlara, duruma göre bu tepkisini bastırabilir ya da sesini daha kontrollü çıkarabilir.

Bu ikili yapı insan bedeninin karmaşık işleyişinden kaynaklanıyor. Bir yanımız içgüdüsel tepkilere yönelirken, bir yanımız da bilinçli hareket etmeye çalışıyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eren Taş
Eren Taş
6K UP
Araştırma 4 Ekim

Aslında orgazm sadece fiziksel bir olay değildir.Cinsel ilişkiden önce bizi asıl haz konumuna getiren durum ön sevişme denilen olaydır.Cinsel ilişkide karşıda ki kişi sana uygun bir partner değilse zaten beklediğin zevki alamazsın.Kısacası orgazm beyinde biten bir şeydir.

Bkz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Psikolojiistanbul. Psikolojiistanbul. Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: Psikolojiistanbul | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close