Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Duygu D
Üye 24 Ağustos 1 Cevap
5

Neden sanata ilgi az?

Özellikle Türkiye de sanata karşı büyük bir ilgisizlik var. Sadece meslek, iş üzerinden bakıldığında bir anlamı oluyor çizim yapmanın. Onun haricinde insanın ruhunu kağıda vs. döktüğü çizimlere genellikle kör kalınıyor. Sanata karşı ilgisiz miyiz, yoksa aç mıyız?
299 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 24 Eylül

"Ah, aç ayıyı oynamaktan alı koyan şu fakirliğin gözü kör olsun!"

Hani bazı şeyler için “karnı tokların işi” derler ya, işte sanat da ne yazık ki öyle.

Bizler her şeyden önce canlıyız ve genetik kodlara sahibiz. Bu genetik kodlar varlığımızı sürdürebilmemizin yegane şifrelerini içerir.

Tüm Reklamları Kapat

İlk iki şifre hayatta kal ve üre şeklindedir. Haliyle hayatta kalmak enerji transferi dediğimiz beslenme ile olur ve sağlıklı üreyebilmek de sağlıklı beslenebilen bir bünyeye ihtiyaç duyar.

Bu yüzden insanlar, diğer tüm canlılar gibi beslenmek ve soyunu sürdürebilmek için de sağlıklı bünyeye sahip olup çoğalmak (üremek) zorundadır.

Ancak bizlerin diğer canlılardan farkı, besini salt doğadan karşılamakla yetinmeyip organize bir şekilde kendimizin üretmesidir. Buna ekonomi adı verilir ve toplumsal alt yapı olarak tanımlanır.

Bir diğer farkımız, bu toplumsal alt yapı neticesinde karnımız doyduktan (beslenme) , geleceği garanti altına aldıktan (üreme) ve güvenliğimizi sağladıktan sonra (güvenlik) bunun üzerine tercihli olarak yeni ve farklı şeyler inşa etmemizdir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu aşamadan sonraki üretimlerimiz; iç barışımıza, toplumsal yapımızın sağlıklı işleyişine, sağlıklı iletişime, kendimizi gerçekleştirmeye ve keyfe dair tercihli üretimler olarak karşımıza çıkar ve toplumsal üst yapı adını alır. (bakınız; Maslow/İhtiyaçlar Hiyerarşisi)

Bu hiyerarşinin tek cümle ile özeti şudur: Aç Ayı (beslenme, ekonomik alt yapı olmadan ) oynamaz ( kültürel üst yapı inşa edilemez).

Yoksa mesele insanımızın gelişmiş ülke insanlarından daha geri oluşu, bu alanlara ilgi duymayışı veya ilkelliği değil.

Henüz “hayatta kal ve üre” şeklindeki en temel genetik kodlarının dahi alt yapısını inşa edemeyen, sadece bunu inşa edebilmek için ömrünü tüketmek zorunda kalan ve başka hiçbir şeye zaman bulamayan bireylerden oluşan bir toplumda sadece sanat değil ne yazık ki bilim de ilk on sıralamasına girmez.

Ancak ülkemiz hep böyleydi diyemeyiz. Cumhuriyetin ilk yıllarından serbest piyasa ekonomisine girdiğimiz ve ülkemizi uluslar arası sermayenin azgın piyasasına entegre ettiğimiz 1950’li yıllara kadar, ülkemiz hem kendi kendine yetebilen hem de her alanda üst düzey üretim yapabilen bir ülke idi.

Şöyle tarihin sayfalarını geriye dönük karıştırdığımızda, o dönemlerde dünya çapında ses getiren ve insanlığa mal olmuş sayısız bilim insanı, sanatçı, yazar, şair, edebiyatçı, düşünür, müzisyen vb. görürüz. Yani genetiğimizde var ve coğrafyamız tarihin her aşamasında, bu alanlarda muazzam bereketli. Ah, aç ayıyı oynamaktan alı koyan şu fakirliğin gözü kör olsun!

Kaynaklar

  1. Karl Marx. (2005). Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı. ISBN: 975-7399-26-4. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 292.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close